Vissza

Virslik vizsgálata

Olvasóink kérésére közöljük a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által készített tesztek eredményét. A VH megbízása alapján egy-egy alkalommal  általában három terméket vizsgálnak, főparamétrereiket össze is hasonlítják. Várjuk az önök javaslatait is, írják meg, mely termékekről olvasnának szívesen vizsgálati eredményeket. Ezúttal háromféle virsli adatait ismertetjük.

A behozott minták adatai:
Minta megnevezése: ORSI Baromfivirsli
Nettó tömeg: 240 g
Minőségmegőrzési idő: 2009. 03. 24.  L.5.06
Gyártja: Merian Orosháza Zrt. Konzervüzeme, 5900 Orosháza, Szarvasi út 16.

Minta megnevezése: Sága Füstli  bükkfával füstölt pulykavirsli
Nettó tömeg: 350 g
Minőségmegőrzési idő:  2009. 03. 27.  L9YOP
Gyártja: SáGa Foods Zrt., 9600 Sárvár, Soproni út 15.

Minta megnevezése: Frankfurti pulykavirsli
Nettó tömeg: 300 g
Minőségmegőrzési idő:  2010. 01. 20.
Gyártja: SáGa Foods Zrt., 9600 Sárvár, Soproni út 15.
A vizsgálatba bevont élelmiszerek ellenőrzött biztonsági (szennyező fémek, nitrittartalom) és minőségi (nettó mennyiségek, víztartalom, zsírtartalom, összes fehérjetartalom, szójafehérje-tartalom, konyhasótartalom) jellemzői, a mérési eredmények alapján – a mérési bizonytalanság figyelembevételével – kielégítik a hazai és az uniós jogszabályokban, valamint a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt követelményeket.
Az összes szénhidrát-tartalom mért értéke mindhárom terméknél – a mérési bizonytalanság figyelembevételével – eltér a gyártó által előírt értéktől.
A mérési eredmények alapján a minőségi jellemzőket tekintve a következők állapíthatók meg. A Sága Füstli víztartalma a legalacsonyabb. Mindhárom termék összes fehérjetartalma  nagyobb a deklarált értéknél, de ez a fehérjetartalom a Sága Füstlinél származik a legnagyobb arányban a baromfihúsból. A másik két termékben a szójafehérje mennyisége jól mérhető, az Orsi baromfivirsliben az összes fehérjetartalom mennyiségéhez a szójafehérje közel 2%-kal járul hozzá.
Az összes zsírtartalom az Orsi baromfivirsliben a legalacsonyabb, 5%-kal kisebb a deklarált értéknél, míg a Sága Füstliben a legmagasabb a zsírtartalom, de nem haladja meg az Élelmiszerkönyvben rögzített maximális értéket.
Az összes szénhidrát-tartalom a Sága Frankfurti pulykavirsliben kétszerese a deklarált értéknek és az Orsi baromfivirsliben is szignifikánsan magasabb az előírtnál. A harmadik termék esetében a deklaráltnál kisebb a mért mennyiség, de a fogyasztó számára ez nem jelenthet kifogást a termék jellege – húskészítmény – miatt.
A konyhasótartalom mindhárom termékben a megengedett maximális érték alatti, érdemes megjegyezni, hogy a konyhasó az ízesítés mellett tartósító hatású is. A Sága füstliben a legmagasabb az értéke, ugyanakkor e termékben a legalacsonyabb a szokásos tartósító nitrittartalom is.
Számottevő különbség nincs a termékek között, ezért a választást ismételten a pénztárca határozza meg.
100g tömegre vetített ár:
Orsi baromfivirsli    Sága Füstli    Sága Frankfurti pulykavirsli
125 FT    163 Ft    166 Ft

A cikkhez tartozó képek