A politikába vetett bizalmat szeretné helyre, a gazdaságot pedig talpra állítani Michel Temer, aki csütörtökön átvette az elnöki teendőket Dilma Roussefftől, miután szerdán a szenátus felfüggesztette az államfőt. Az újonnan alakult 22 fős brazil kormány összetétele is ezt a szándékot tükrözi, különösen, hogy Henrique Meirelles volt jegybankelnököt nevezték ki pénzügyminiszternek, akiről köztudott, igen jól tudja a piaci pánikokat kezelni.

  <h1>Dilma Rousseff a harcias szavak dacára aggódik a sorsa miatt. A képen a felfüggesztett brazil államfő - Forrás: AFP Europress/Evaristo SA</h1>-
  <h1>Michel Temer a nagy feladatra készül - Forrás: AFP/Europress/Evaristo SA</h1>-

Dilma Rousseff a harcias szavak dacára aggódik a sorsa miatt. A képen a felfüggesztett brazil államfő - Forrás: AFP Europress/Evaristo SA

- – Kép 1/2

Dilma Rousseff ellen a múlt hónapban indult felelősségre vonási eljárás, mert kiderült, 2013-ban az újraválasztása érdekében megmásította a költségvetési adatokat, és a Petrobas olajipari óriásvállalat korrupciós ügyeiről is tudomása volt. Szerdán a törvényhozás felsőháza maratoni, 20 órás ülésen döntött arról, hogy a következő 180 napra felfüggesztik az elnököt a hatalmából. Rousseff puccsnak és vásári komédiának nevezte a történteket, és tagadja, hogy bármilyen csalást is elkövetett volna. Az ellene indított eljárást meglehetősen populista módon a brazil nép szuverenitása és az alkotmány ellen indított támadásként értékelte.

Az ország soha nem látott politikai válságba süllyedt, március óta milliók követelik Rousseff távozását. Ugyanakkor Temer kinevezése sem hozhat gyógyírt a problémákra, mivel az ország legnagyobb pártjának, a PMDBnek a vezetője majdnem ugyanannyira népszerűtlen, mint a most felfüggesztett Rousseff.

A politikai bizalomvesztésen túl a hanyatló gazdaság is hatalmas kihívást jelent majd az új kormány számára. Míg a korábbi években 7 százalék fölötti volt a GDP növekedésére, a gazdaság bővülése 3 százalék körüli mérséklődött, ráadásul az infláció is felülről súrolja a 10 százalékot.

Ahhoz, hogy a költségvetési hiány ne szökjön az egekbe, meg kellene vágni a szociális kiadásokat, vagy adót emelni, amelyet a felháborodott társadalom vélhetően nem fog eltűrni. Ráadásul közeleg az olimpia – erről a friss Vasárnapi Hírek 28. oldalán olvashatnak bővebben, "Seki többet, először!" címmel.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!