Politikusok népszerűsége - és pártpreferencia-mérés. - A Publicus Intézet felmérése a Vasárnapi Hírek megbízásából. A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. április 10–16. között. A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1021 fő A különvélemény került. A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3 százalékpont.

 
 
 


Maga mögé utasította a népszerűségi listán Orbán Viktort Botka László. Az utóbbi mintegy három hónapban Orbán csak kopott, míg az MSZP-vezető arca érdemben erősödött. Ez egyrészt személyének, másrészt gazdagadóztató programjának tudható be. Ennek ellenére még erőteljesebben kell népszerűségre gyúrnia, hiszen vele párhuzamosan izmosodik a Jobbik elnöke.

Igaz, Vona népszerűségét részben más tényezők is pumpálják, mint Botkáét. A lopókampányon kívül őt erősíti, hogy Orbán egyfajta áldozatszerepbe szorította be (lásd burkolt buzizás és csicskázás), illetve erősíti egy lelki tényező is.

A miniszterelnök démonizálása sikerrel építette meg Orbán legyőzhetetlenségének mítoszát. Amivel párhuzamosan azonban él egy másik legenda is: ha esetleg valaki, akkor egyedül Simicska Lajos képes meghátrálásra bírni egykori szobatársát. Ez a hit pedig Vona hitelességét erősíti.

Miközben a személyek körül kavarognak az érzelmek, a nagy és nagyobbacska pártok támogatottsága a teljes népesség körében nem mozdul: mindössze a Fidesz népszerűsége apadt egy hónap alatt 1 százalékot, a Jobbiké nem moccant, ahogy az MSZP-é sem – ezt mérte a Publicus Intézet.

Ám ebből kár lenne messzemenő következtetéseket levonni. Egyrészt, mert a személyek támogatottsága egy-két hónapos fáziskéséssel csapódik le „anyaszervezetüknél”. Másrészt az, hogy a Fidesz mindössze egy százalékpontot vesztett, miközben tucatnyi tüntetés dübörgött országszerte, senkit ne tévesszen meg.

A kormánypárt az utóbbi egy évben másra sem törekedett, minthogy egyben és a kellő hőfokon tartsa 2-2,2 milliós táborát. Ugyanis a jelenlegi választási rendszerben ekkora tömeggel képes nyerni.

Kivéve, ha az ellenzék elbizonytalanítja a kormánypárti híveket, illetve érdemben növeli táborát. Épp ezért aggasztó, hogy látszólag képtelen növelni támogatottságát az oppozíció.

Harmadrészt megeshet, hogy ez a népszerűség-mozdulatlanság is óriási erőfeszítést igényel. A Fidesz ugyanis csúnyán összeakadt a Jobbikkal, miután a radikális párt teleplakátolta az országot Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc, Habony Árpád és Rogán Antal képével, mondván: „ők lopnak”.

A kormánypárti ellencsapás matrica formájában érkezett, a Jobbik-plakátokra „Simicska csicskái” feliratokat ragasztottak, illetve marionettfiguraként kapcsolják össze Botkát és Vonát. Szóval a Fidesz izomból próbálja reszelni a Jobbikot.

A baloldalra viszont kevesebb energia jut, épp ezért furcsa, miért nem mozdul meg az MSZP.

A kis pártok világa azonban megbolydult. A DK támogatottsága egy százalékponttal csökkent a Publicus szerint, azaz támogatóinak mintegy negyedét elvesztette.

A Momentum viszont joggal örülhet, ugyanis már kétszer annyian szeretik, mint egy hónapja.
 

Politikusok népszerűsége
(Mennyire szívesen látná fontos politikai szerepben?,
százas skálára vetítve)Melyik pártra vagy szervezetre szavazna?Publicus-felmérés a VH megbízásából

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!