Zsúfolt üzletek, kígyózó sorok – országszerte ez vár arra, aki a napokban a plázákban próbál bevásárolni, de a „magányos” üzletekben is tumultus várható. A boltok általában 24-én délig vannak nyitva, 25-én és 26-án a legtöbb üzlet zárva tart, kivéve a benzinkutakat, illetve egyes éjjel-nappali boltokat. A két ünnep között, 28–30-án (hétfő, kedd, szerda) az üzletek a normál menetrend szerint működnek, míg szilveszter napján általában 14 óráig várják a vevőket.

 
Karácsonyi vásár - Illusztráció: Mohai Balázs, MTI

Még mindig sokan halasztják a legutolsó pillanatra az ajándékok beszerzését. De legalább brutálisan sokat vásárolnak magyarok.

Az év utolsó hónapjában a forgalom elérheti a 940-950 milliárd forintot, közölte az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az áruhitelek negyedét szintén az év utolsó két hónapjában veszik fel, leginkább az elektronikai cikkekre: az okoseszközök a legnépszerűbbek.

A lakosság 82 százaléka aktuális jövedelméből vásárol, hitelt 5 százalék vesz fel. A hitelátlag 100 ezer forint. Szeptemberben 267 ezer áruvásárlási hitelszerződés volt érvényben. A hitelkártya forgalom is ilyenkor a legélénkebb: egy átlagos hitelkártyás vásárlás 6000 forint, decemberben viszont 7500 forint.

Tavaly az utolsó két hónapban 20 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel. A teljes hiteldíjmutató (THM) személyi kölcsönöknél nem lehet magasabb 25,65 százaléknál, folyószámlahitelek esetében pedig 40,65 százalék a THM-plafon. A hitelkártyák esetében a THM 30–40,64 százalék között mozog.

Érdekes változás, hogy közel sem olyan élénk a kiskereskedelmi láncok kommunikációs és marketingtevékenysége karácsonykor, mint 2008 előtt, szórólapok és médiareklámok helyett a helyszínen próbálják meggyőzni a vásárlókat.

Hasznos tisztában lenni a megvett árukkal kapcsolatos fogyasztóvédelmi szabályokkal: a vásárlóknak joguk van a jótállási idő teljes időtartama alatt reklamálni.

A jótállás és a szavatosság érvényesítése során a vevő elsősorban a termék javítását vagy cseréjét, másodsorban árleszállítást vagy a termék árának visszafizetését kérheti. Ruhatermékek esetében fél év a garancia, blokk ellenében. Az elektronikus termékek esetében 0,5–2 év a jótállási idő.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!