A Balatonon elfogyott minden gumicsizma. Nincs olyan kertészet, áruház és horgászbolt, ahol lenne még egy strapabíró lábbeli. A Balaton Sound viharai és sártengere elnyelte valamennyit.

 
Sárdagasztás a Balaton Sound fesztiválon - MTI-fotó: Mohai Balázs

Elhagyott virágfűzér csillan a mocsárban a nagyszínpadi lézerfényben. Mindezt egy traktor platójáról szemlélem. Menekülés közben megszánt egy karbantartó traktoros, és meghívott lomhán mozgó szigetére. Azt hiszem, talán a legszerencsésebb vagyok a fesztiválon. Szárazon távozom. Nyűgös lennék a nyolcadik Soundomon? Lehet. Én napsütéshez, bikinis táncoláshoz és jégkockás fröccshöz szoktam. Ez mégiscsak egy prémium fesztivál, a legdrágább az országban. Lehetnek elvárásaim. Az időjárást azonban nem lehet lefizetni. Hiszti ide vagy oda, telt házzal fut idén is a Balaton Sound. Az emberek megőrültek, igaz, sárban, de tombol Zamárdi.

Az évek alatt kitaposott balatoni kemping ötnapos bevétele a magyar GDP-ben immár kimutatható tétel. A szponzorált színpadok száma együtt nőtt a fesztiválozó tömeg méretével, illetve a hosszúlépés árával, a bezsebelt szakmai díjak számával. Csak a terület mérete nem változott. Ennek köszönhetően a páratlan szakértelemmel kialakított, minden létező igényt kielégítő zenei felhozatal dobhártyaszaggató hozadéka összeér az éterben, amihez képest a bábeli zűrzavar harmóniának tekinthető.

A lényeg azonban, hogy fellép itt az elektronikus zenei élet színe-java, egy csodás tó partján. Egyszerű és működő koncepció. Ezért érthető, hogy az 5 nap alatt ugrik egy átlagos magyar havi fizetés, a heti jegy 44 ezer forintnál kezdődik: sátorhely étel-ital nélkül. Mégis, az ország minden szegletéből érkeznek a bulira éhező fiatalok, akik Zamárdit írták be a naptárba az „éves nyaralás” fejezet alá. Reméljük, megkapták, amiért jöttek.

Szerencsére a forrónadrág a gumicsizmával is passzol.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!