Vissza

Heti Abszurd: Érzelmektől túlfűtve

szerző: Nagy Szilvia

Ha nem lenne Habony Árpád, a héten kénytelenek lennénk megint a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó cégek újabb pályázati sikereiről beszámolni.

Ismert, hogy Orbán Viktor főtanácsadójának hivatalosan évek óta nincs munkahelye. Ehhez képest a héten egy listaáron 44 millió forintba kerülő „G” osztályú Mercedest vezetett, és ezt a hvg.hu meg is örökítette, egy budai étterem előtt, ahol Hajdú Péter médiacelebbel és szépségverseny-szervezővel vacsorázott. Pár napja a 444.hu fotósa egy vadonatúj Audi RS6 Avantban kapta le, melynek listaára 24 millió forint. Két éve még egy Lexust vezetett – ebből szállt ki, amikor leütött egy nyugdíjast, annak feleségét pedig hasba rúgta, mert leléptek elé az útra – írta meg a Magyar Narancs. Az Átlátszó is csatlakozott a „celebspottinghoz”: a fővárosi Erzsébet téren kapták le Habony és Hajdú esti sétáját, amely az ötcsillagos Kempinski Hotelben ért véget; a lap feltételezése szerint a Nobu nevű japán luxusétteremben. A fordulatoknak azonban ezzel nem volt vége: Habony ügyvédje perrel fenyegette meg a hvg.hu-t a képek közlése miatt, mondván: a miniszterelnöki tanácsadó nem közszereplő. Ennek ellenére Habonyról már számtalan kép, köztük sok hivatalos, MTI- vagy miniszterelnökségi fotó jelent meg, korábban örömmel szerepelt a bulvármédiában, sőt, a Kapócs Zsóka színésznőhöz fűződő szerelmi viszonyáról a képes beszámolót közlő Blikknek is szívesen nyilatkozott. Karas Mónika ügyvéd szerint az „igen gúnyos hangnemű” cikknek „nyilvánvalóan semmi más indítéka, célja nincs, mint az, hogy olvasói(n)k számára érzelmektől túlfűtött, gyalázkodó »kommentek« közreadásához szolgáltassanak alapot”.

Ezt természetesen mi is mélységesen elítéljük, mert nekünk sem az efféle reakciók kiprovokálása a célunk, amikor például azt írjuk, hogy 3 év alatt 3,4 milliárd forintot költött az Orbán-kormány arra, hogy a miniszterelnök leveleket írogasson az állampolgároknak. Ebben nincsenek benne a most íródó levél költségei: amiben arról számol be, hogy az ország kikerült a túlzottdeficiteljárás alól – számolt be az Index. Hivatalba lépése óta a kormányfőnek ez lesz a tizenharmadik levele. Az öregségi nyugdíjasok 17 millióért kaptak levelet, a nyugdíjmentő intézkedésekről 168 millió, az új Alaptörvényről 705 millió, a semmiségi törvényről 194 millió forintért tájékoztattak, a szociális konzultáció 789 millió, a gazdasági 890 millió, a munkahelyvédelmi 508 millióba került, a közszolgák kedvezményes törlesztésről szóló levél 61 millió, az 5 ezer főnél kisebb települések lakóinak írt 156 millióba került, míg a gazdasági konzultáció eredményeit taglaló írás 35 millió, a határon túli magyaroknak szóló jövőbeli levelek pedig 41 millióba. Mindebben nincs benne az a levél, amiben Orbán Viktor köszönetet mondott azoknak, akik aláírták a rezsicsökkentésről szóló ívet. Az aláírásgyűjtést amúgy a Fidesz szervezte. Kiderült: egy 9 éve halott debreceni férfi is kapott köszönőlevelet. Majtényi László volt adatvédelmi biztos az ATV-nek azt mondta: valószínűleg az történt, hogy a Fidesz egy korábbi adatbázisával fésülték össze az összegyűjtött aláírásokat, de ha egy régebbi támogatói listáját használta a Fidesz, az is törvénysértő, ahogy az is, ha állami nyilvántartással dolgoztak.

A kulturált vélemény-nyilvánításból adott példát 50 ország 66 civil szervezete, amelyek a kormány nagy büszkeségére aláírták egy magyar Alaptörvényt támogató nyilatkozatot. A 444.hu kiderítette: az aláírók közül 17 kolumbiai, 10 chilei, de van köztük pár amerikai, spanyol, lengyel, belga és bolgár is. A szervezetek között akad, amelyik a népesedés erőszakos korlátozásának megállítása, és a túlnépesedés mítosza ellen küzd, egy másik a családi értékeket és a családot védelmezi az ENSZ(!) támadásaival szemben, valamint a melegek átneveléséért küzdő szövetségben tag, de van, amelyik az abortuszért, a férfiak hátrányos megkülönböztetéséért és a házasság ellen(!) küzdő feminizmussal harcol. A dél-amerikai támogatók többsége olyan jelentéktelen, hogy nincs nyomuk az interneten, a maradék meg keresztény, abortusz- és melegellenes társaság.

Azért csak a jegyzőkönyv kedvéért: az eredetileg becsült 17,5 milliárd forint helyett 29,9 milliárd forintért a Magyar Aszfalt Kft. és a Simicska tulajdonában álló Közgép Zrt. alkotta MK Csorna Konzorcium – mint legolcsóbb ajánlattevő – építi a 85. számú főút Csornát elkerülő szakaszát. Továbbá: öt ajánlattevő közül a Közgép elnökének, Nyerges Zsoltnak az érdekeltségébe tartozó I.M.G. Inter Media Group Kft. nyerte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség médiavásárlásra és a hozzá kapcsolódó médiaügynökségi feladatok ellátására kiírt nyílt közbeszerzését, amelynek a keretösszege 953 millió forint. Végezetül pedig: még a részleteket sem hirdették ki a homályos indoklással októbertől kötelezővé tett üzemanyagjelöléssel kapcsolatban, de már megvolt a cég, amelyik a leginkább megfelelt a követelményeknek. A 2011-ben alapított Femgast a szolnoki illetőségű Remeczki Ferenc vezeti. Remeckinek egy sor másik cége is van, tavaly vette át az irányítást a Budai Malomipari Kft.-ben is, a Femgashoz a Közgép korábbi többségi tulajdonrésze került. A BM-ben a céginfo.hu adatai szerint egyébként Nyerges Zsolt a mai napig jelen van, az ismert nagyvállalkozó a felügyelőbizottság tagja maradt – írta az Index, a Népszabadság szerint pedig Remecki Nyerges egy másik érdekeltségétől is vásárolt céget.

 

A cikkhez tartozó képek

Egy közszereplő és egy nem közszereplő közszemlén: Hajdú Péter és Habony Árpád esti sétája (Forrás: Atlatszo.blog.hu)