Hanga Ádámnak, az Albacomp és a magyar válogatott tehetséges kosárlabdázójának nem kisebb a célja, minthogy az amerikai profibajnokság, az NBA játékosbörzéjén felhívja magára valamelyik csapat figyelmét. Az esélyekről és lehetőségekről a játékossal és az NBA-t megjárt magyar kosarassal, Dávid Kornéllal beszélgettünk.

  <h1>Az NBA magyarja</h1>-
  <h1>Hanga munkában</h1>-

Az NBA magyarja

- – Kép 1/2

Hanga Ádám neve ismerős a kosárlabdát kedvelő közönség számára. Ádám meghatározó játékossá nőtte ki magát az Albacomp csapatában, és a válogatottban is rendre kiemelkedően teljesít. Mindezt nem is tehetné jobbkor, hiszen idén van az utolsó lehetősége arra, hogy az NBA játékosbörzéjének keretein belül megmérettesse magát a világ legjobbjaival és ezáltal egyenes úton bekerüljön az egyik profi amerikai kosárlabdacsapatba.

Az NBA játékosbörzéjének egyik legfontosabb tudnivalója: ha egy játékos elmúlt 18 éves és úgy dönt, hogy ügynököt fogad, aki nevezi a draftra, emellett korábbi eredményei is alkalmassá teszik arra, hogy legyen esélye kiemelkedni az ottani mezőnyből, akkor 22 éves koráig bármikor megmérettetheti magát a drafton. Egy játékosnak egyszer az életben van erre lehetősége. Vagyis előfordulhat az a szituáció, hogy érdemesebb le­­mon­dani a szereplést a börzéről, ha úgy íté­lik meg, hogy a későbbiekben esetleg nagyobb esélyekkel vághat neki a megmérettetésnek. Hanga Ádám és menedzse­re, Lóránt András így tett két éve, mikor Ádám neve felkerült a draftlistára.

Vajon milyenek Hanga esélyei az idén? A játékos ezt mondta a VH-nak: – Úgy érzem, hogy kissé túlmisztifikált ez az NBA-história. A történet egyszerűen arról szól, hogy ez az utolsó lehetőségem így bejutni az NBA-be. A tényleges esélyeket nagyon nehéz előre megmondani. A nyári NBA-draft előtt még részt veszek az olaszországi Trevisóban megrendezésre kerülő Eurocampon. Az Eurocamp egy meghívásos alapon szerveződő rendezvény, kvázi egy edzőtábor. A résztvevők három napon keresztül különböző feladatokban bizonyíthatják tehetségüket a jelen lévő NBA- és európai klubok megbízottai előtt. Ha az Eurocampon esetleg jó teljesítményt tudnék nyújtani, akkor minden bizonnyal nagyobb esélyeim lennének az NBA-be kerülésre.

Természetesen Ádám arra az eshetőségre is felkészült, ha nem sikerül Amerikába szerződnie. Mint kiderült, számos európai élcsapat is élénken érdeklődik a magyar játékos iránt. – Jelenleg spanyol és német csapatoktól is megkerestek, de a szóbeli megegyezések értelmében ezekről egyelőre nem mondhatok többet. Természetesen a menedzseremmel mindent megteszünk azért, hogy külföl­dön folytathassam a pályafutásom – árulta el Hanga.

Hanga Ádám draftesélyeiről, illetve jövőbeni lehetőségeiről megkérdeztük a magyar kosárlabdasport élő legendáját, Dávid Kornélt, aki játszott többek közt az NBA-ben szereplő Chicago Bullsban, Európában pedig a spanyol Tau Cerámica Vitória együttesénél légióskodott. – Ádámnak az NBA-draft remek lehetőség arra, hogy az amerikai csapatok felfigyeljenek rá. A kiválasztást azonban rengeteg tényező befolyásolja. A csapatok eldöntik, hogy milyen poszton játszó, milyen stílusban kosarazó, milyen személyiségű játékosokra van szükségük – mondta el Dávid Kornél. – Akkor sincs igazából semmi probléma, hogyha Ádámot esetlegesen nem választja ki egyik csapat sem. A játékosbörze egy lehetőség Ádám számára, hogy a tengeren túlra kerüljön. Azonban a draft nélkül is be lehet kerülni az amerikai kosárlabdázás vérkeringésébe. Én például 25 éves voltam, amikor szerződtetett a Chicago Bulls. Amennyiben hinni lehet a híreknek, és Ádám egy erős európai bajnokságban, esetleg a spanyolban kezdené meg a következő szezont, az mindenképpen jót tenne a karrierjének.

Ha Spanyolországban meghatározó játékossá tudna válni, akkor onnan már sokkal könnyebb lenne egyre erősebb csapatokhoz szerződnie – fogalmazott Dávid Kornél, aki jelenleg az NBA-s Phoenix Suns nemzetközi játékosmegfigyelőinek vezetője. – A Phoenix Sunsnál betöltött pozíciómnál fogva természetesen minden tőlem telhetőt meg fogok tenni azért, hogy Ádámnak esélye legyen a bizonyításra. Noha jelenleg semmi komoly dologról nem beszélhetünk, Ádámnak arra van a legnagyobb esélye, hogy idővel Phpoenix Suns-játékos legyen.

Cáfolják a bizalomvesztést

Az Eb nyolcadik helyezése után Mátéfi Eszter a női kézilabda szövetségi kapitánya a helyén maradhatott, beszámolóját elfogadta az elnökség, pedig már akkor is érezhető volt, sokan nem szeretik, nem hisznek benne. Mocsai Lajos, a férfiak szakvezetője a kezi.hu-nak elismerte, néhány játékos megkereste, de nem nevesítette őket. A megkeresés még decemberben, a csalódást keltő Eb után történt. Akkor, amikor kiderült, hogy a németekkel fontos vb-selejtezőt játszik a csapat, már akkor is közölte: a kérés teljesítése több okból is lehetetlen. – A szövetség elnöksége megerősítette posztján Mátéfi Esztert, és elfogadta a programját. Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Amit én javasoltam a kapitánynak, hogy az edzői stábját egészítse ki a nemzetközi tapasztalattal rendelkező Kovács Péterrel – nyilatkozta Mocsai.

Ha a válogatott a június eleji vb-selejtezőn nem győzi le a németeket, és nem jut ki a brazíliai vb-re, akkor az olimpiáról is kénytelen lemondani, pedig éremesélyesnek tekinthető.

Pálinger Katalin az MTI-nek a következő nyilatkozatot tette: „valamennyi válogatott társam nevében teljes mértékben elhatárolódom. Nehezemre esik megérteni, kinek lehet érdeke a létfontosságú világbajnoki selejtezők előtt zavart kelteni a csapaton belül, de egyértelműen kijelenthetem, hogy a válogatott játékosok mindannyian Mátéfi Eszter szövetségi kapitány mögött állnak, akinek személyét és szakmai hozzáértését maximálisan elfogadjuk”.

Címkék: korrupció, korrupció

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!