Pályacsúccsal megnyerte az Amszterdam közelében rendezett 24 órás futóversenyt a múlt év végén Zahorán János ultramaratonista.

 
Zahorán János

217 kilométert tett meg a 400 méteres körpályán. Az 54 éves békéscsabai lakatos 39 évesen hobbiból kezdett futni, azóta kétszer lett 100 kilométeren magyar bajnok, valamint a 24 órás futás korosztályos országos bajnoka. A négyszeres magyar válogatott 2008-ban és 2010-ben sikeresen teljesítette a világ egyik legkeményebb hosszú távú futóversenyét, a Spartathlont, az Athén és Spárta közötti 246 kilométeres távot. 2010-ben itthon Fair Play díjat kapott, mert a Spartathlon éjszakai szakaszában szakadó esőben, köves, helyenként sziklás utakon hosszú órákon át kézen fogva, majd egy spárga segítségével vezette az egyik farkasvaksággalküszködő magyar sporttársát.

– Ha Békéscsabáról futva érkezne Budapestre, ez mennyi időt venne igénybe?

– A távolság kb. 220 kilométer, és ez persze nem körpálya, szóval legalább 24 órára biztosan szükségem lenne.

– És súlyban mennyit fogyna?

– Talán 2-3 kilót, ez nem számottevő.

– Amszterdamban hányan indultak és hányan értek célba?

– 50 fő körüli volt a mezőny. Ezeken a versenyeken mindenki annyit fut, amennyit bír, most is voltak, akik már 30, 50 vagy 100 kilométer után kiszálltak. Többen rögtön az elején nekiestek a távnak, mentek, mint az őrültek, engem is leköröztek tízszer-hússzor, de 50 kilométer után már lépni nem bírtak. Szóval be kell osztani a tempót, ésszel kell menni. Én mindig előre megtervezem a távot, és egy karórán figyelem a részidőket.

– Mennyire magányos a hosszútávfutó, vannak nézők a versenyeken?

– Igen, ha nem is tömegesen, de a környékről kijönnek az emberek akár több százan is, és ott vannak a sporttársak, a kísérők, a rokonok. Engem mindig elkísér a feleségem és többnyire Ádám fiam is, aki nagyon jó sportoló, jelenleg Németországban él és ott fut.

– Futás közben valahogy az energiát is pótolni kell.

– Az első órában még nem kell semmi utánpótlás, majd negyven percenként például sajtot, felvágottat, kekszet, nápolyit, gyümölcsöt szoktam fogyasztani, később pedig jön a sült krumpli és a zacskós leves, amit a feleségem „főz” és menet közben a kezembe ad.

– Ha körpályán futnak hosszú órákon át, az meglehetősen monoton lehet. Nem szokott például zenét hallgatni közben?

– Nem, egyszer kipróbáltam, de engem zavar, jobban szeretem a környezetemet hallani.

– Kap valahonnan anyagi támogatást?

– Egy boltban sportcipőt szoktam kapni valamivel olcsóbban, de ez is nagy segítség.

– Milyen versenyen indul legközelebb?

– Májusban Berlinből startol egy országúti verseny, egyfolytában 238 kilométert futva kell a Balti-tengerig eljutni.

----------------------

Címkék: sport, atlétika

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!