Sokan már azokat a Forma–1-rajongókat sem értik, akik évről évre kilátogatnak a Hungaroringre, hogy a halláskárosodásért cserébe messziről lássák a felfoghatatlan sebességgel elsuhanó autókat, miközben a verseny állásáról mit sem tudnak. És akkor mit szóljunk azokhoz, akik képesek hajnaltól éjfélig a tűző napon állni, hogy egy kis eséllyel megpillanthassák kedvencüket a város valamely pontján? A legelszántabb szurkolókat a repülőtérre és a belvárosi hotelekhez kísértük el.

  <h1>Hamilton pózolt is a rajongókkal...</h1>-
  <h1>Vettel csak lehúzta az ablakot.</h1>-
  <h1>Mercedes-drukker egy életre (Fotók: Hernád Géza)</h1>-

Hamilton pózolt is a rajongókkal...

- – Kép 1/3

6 óra A saját bevallásuk szerint is kissé már „őrülteknek” ekkor kezdődik a nap a ferihegyi reptér kisgép-terminálján. Ide érkeznek a pilóták magángépei, hogy aztán sötétített ablakú autóikban, motoros rendőri felvezetéssel a hotel vagy a pálya felé vegyék az irányt. Az első fecskék egy hatalmas brit zászlót feszítenek ki a kordonra, a közepén Hamilton arcképével. Mint mesélik, tavaly is itt voltak, akkor két vihar is elkapta őket, most szeretnének olyan közös képet a kedvencükkel, amelyen nem ázott verébnek néznek ki.

8 óra A lassan gyülekező tömegben már ott van „Sanyika” (ránézésre egyébként 50 év körüli), aki 1994 óta vadászik autogramokra, amelyeket aztán jó pénzért – darabját akár kétezer forintért – továbbad gyűjtőknek. A többség 18-20 év körüli lány, a legtöbben Räikkönent várják, sokan finn zászlóba burkolózva, őt a népszerűségi versenyben Hamilton, Alonso és Vettel követik.

10.10 Landol az első magángép, a rutinosok már megismerik, ez Vettelé. Gyorsan elindul vele az autó, de a kordonoknál megáll, azonnal közel százan veszik körül. Vettel az anyósülésről aláírja a felé dugott fotókat, újságokat, könyvet. Sanyika öt aláírást is szerez, így neki már megérte ma kibuszoznia Ferihegyre. Egy lány közben azon kesereg, hogy behajolva megpróbált közös fényképet csinálni a háromszoros világbajnokkal, de a képen jóformán csak a mutatóujja látszódik.

10.45 Miután Button megállás nélkül továbbhajtatott, drukkerei szomorúan visszaindulnak a városba. Mostantól az egyik belvárosi szállodánál várnak majd rá, hátha ott készségesebb lesz. Hogy melyik hotelhez mennek, nem árulják el, biztos forrásból van a tipp, és nem kell nekik a konkurencia. Közben leszáll a Mercedes-istálló különgépe, a Hamilton-drukkerek vad helyezkedésbe kezdenek. Kisvártatva kilép az épületből a csapattárs Rosberg. Csalódott moraj.

11 óra Újabb mercis repülő, ez már biztosan „Lewis”. Csak így keresztnévvel, hiszen itt ő mindenkinek olyan, akár egy családtag. A „jófejségi versenyt” ezen a délelőttön magasan nyeri Hamilton, kisétál az emberekhez, mindent aláír, engedi a közös fotózást. Mindenki elégedett a zsákmányokkal, és Hamilton se távozik üres kézzel, egy Renáta nevű szurkolójától ugyanis egy sapkát kap ajándékba. A lány elmeséli, olvasta, hogy Hamilton soha valóra nem vált álma egy Sennával közös kép volt, ezért tavaly számítógéppel szerkesztett neki egy ilyet, és a kezébe nyomta. Hamilton akkor azt élete legjobb ajándékának nevezte – Renáta pedig élete legszebb pillanatának.

11.35 Megjön Räikkönen, de hozzá is lehetetlen odaférni, a rajongók így csak messziről vethetnek rá egy-két pillantást. Két középkorú hölgy, a titkárnőként dolgozó Kinga és Viki csalódottan ülnek az útpadkán. Az általuk „hordának” nevezett tömeget hibáztatják, amiért kedvencük nem állt meg néhány autogramra. „Most mi lesz?” – kérdem. Új haditervet szőnek, délután a szállodáknál próbálkoznak.

16 óra Kora délután a pilóták a Hungaroringen voltak, így a kordonokkal „védett” Deák tér melletti luxushoteleknél, illetve a Duna-parti Gresham-palotában található szállodánál csak ez idő tájt gyülekeznek az emberek. Az arcok ismerősek a reptérről, csak immár mindenki vörösre van sülve. Az egyik hotel munkatársai ásványvizet hoznak. Elterjed a hír, hogy a csőd szélén álló Sauber-istálló egy óbudai hotelben lakik, ám az információ sokakhoz már csak „panzióként” jut el. Ezen aztán jót nevet mindenki.

17.10 A tűző napon kókadozó sokaság egyszer csak sprintelve az egyik hotel oldalsó bejáratához siet, mert többen egy fehér Renault volánjánál ülve ott látták elsuhanni Räikkönent. Természetesen ekkor már késő, mint mondják, valószínűleg egész napra elvesztették. Egy harminc év körüli nő elkeseredettségében azt mondja, jövőre elhozza az újszülött gyerekét, mert a finn világbajnok valahol egy gyerek miatt állt meg aláírást adni, hátha neki is bejön.

19.25 A Duna partján közben befut Webber, akinek ez az utolsó Magyar Nagydíja, így sokan pályáznak a szignójára. Egy integetés után besétál a hotelbe, néhány másodperc után azonban visszajön, rámutat egy ausztrál zászlót lengető lányra, aki néhány barátnőjével együtt vele tarthat a hallba, ahol egy kis csevegés végén csoportkép is készül. Mindenki őket lesi, köztük egy apuka a 11 éves, Red Bull-pólót viselő fiával. „Akkor ez most a Vettel?” – kérdezi az anyuka a hátuk mögött, mire csak lemondóan csóválják a fejüket. Közben többen olyan híreket kapnak, hogy a Deák térnél nagy a mozgolódás, így sietősen elindulnak abba az irányba.

20.50 Így múlik el a világ dicsősége: miközben a legnagyobb sztárokat titokban csempészik ki-be a szállodákból, addig 2008-ban kis híján világbajnoki címet szerző Massa gyalog indul el vacsorázni. Többen üldözőbe veszik, és a kis olasz étteremig vezető úton, ha nem is mosolyogva, de mindenkinek aláírja, amit kell.

22 óra Talán 30-an maradtak Räikkönen – és Alonso – feltételezett szállása előtt. Többségük ugyan már feladta, de biztosak benne, hogy ha elmennek, 2 perc múlva Räikkönen kisétál és beszélgetni kezd mindenkivel – hiszen arról híres. Egy hölgy elmeséli, hogy soha nem szerette a Forma–1-et, de a férje és a gyereke unszolására egyszer leült megnézni. Meglátta Räikkönent, azóta ő legnagyobb fanatikus a családban. A születésnapi tortája is a finn versenyző autóját ábrázolta, mutat is róla egy képet, és bár kérdezni nem illik, de a gyertyákról leolvasható, az ötvenet töltötte be.

23.30 Lassan az utolsó rajongók is hazaindulnak, köztük az a 16 éves dombóvári lány, aki táborozás helyett választotta, hogy zsebpénzéből szerdától vasárnapig Budapesten vadászik a pilótákra. Reggel 8 óta állt a hotel előtt, közben egyszer volt a közeli gyorsétteremben mosdójában, de mivel pont azalatt sétált ki a főbejáraton Pérez, többet nem is mert elmenni. Napi mérlege egy autogram Massától. A reptéren megismert Kinga és Viki is feladják mára az autogram- és fotóvadászatot, de a főnökeik már tudják, holnapra is szabadnapot vesznek ki, és ha kell, hétvégén tovább próbálkoznak. Megkérdezném, hogy mi van, ha akkor se jön össze, de a választ úgyis tudom: akkor majd jövőre.

 

Forma–1 totó 2013

Amióta Magyarországon Formula–1-es versenyt rendeznek, lapunk minden évben még a szabadedzések előtt tippelésre kér fel ismert szakmabelieket. Ezúttal Baumgartner Zsoltot, az eddigi egyetlen magyar Forma–1-es versenyzőt, Kiss Pál Tamást, formula autóversenyzőt, Kiss Norbertet, a gyorsasági kamion Európa-bajnoki futamgyőztest, Michelisz Norbertet, a túraautó vb privát világbajnokát és Faluvégi Pétert, a Hungaroring versenyigazgatóját kérdeztük arról, véleménye szerint kit intenek le elsőként az idei világbajnoki sorozat 10. futamán, a Magyar Nagydíjon.

Baumgartner Zsolt: Valamelyik Red Bull fog nyerni, örülnék, ha a búcsú évében Webber győzne, de szerintem Vettel lesz a nyertes, hacsak a 32. születésnapját hétfőn ünneplő Alonso nem okoz meglepetést.

Kiss Pál Tamás: Räikkönen sikerére tippelek, mert jól tud alkalmazkodni a sokkanyaros Hungaroringhez és finom vezetési stílusának köszönhetően nála a gumik kevésbé kopnak, mint másoknál.

Kiss Norbert: Vettelt motiválhatja, hogy a Hungaroringen eddig még nem sikerült nyernie és szerintem most győzni fog. Ezt csak azért sajnálnám, mert ebben az esetben annyira megnő a pontelőnye, hogy már nem lesz olyan izgalmas a verseny a világbajnoki címért.

Michelisz Norbert: Egyértelműen Kimi Räikkönen győzelmét várom, mert a kánikulában is jó a Lotus, a finn jégember szereti a Hungaroringet.

Faluvégi Péter: Vettel fog nyerni, mert technikailag a legfelkészültebb, de szívem szerint Räikkönen győzelmének örülnék, neki fekszik a pályánk, és élvezetesebb lennének a hátralévő futamok, „nyitottabb” maradna a küzdelem a vb-címért.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!