Pénteken kezdődik Brandenburgban a kajak-kenu felnőtt Európa-bajnokság. A szezon első világversenyéről és az esélyekről Storcz Botond szövetségi vezetőedzőt kérdeztük.

– Kik szállnak hajóba a németországi versenyen?

– Nagyon színvonalasak voltak a válogatók, remélem, hogy az Eb-n és majd az augusztusi, moszkvai vb-n is jól teljesítünk. Az első válogató tele volt meglepetéssel, a második már inkább az előzetesen elvárt eredményeket hozta. Voltak keresztbe verések, így a férfiaknál a kajak négyesben 1000 méteren az Eb-n Schenk Áron, Szalai Tamás, Kucsera Gábor és Kugler Attila startol, a vb-n pedig a Kammerer vezette Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel összeállítású hajó indul. 1000 méteren párosban az Eb-n Tóth Dávid, Kulifai Tamás, a vb-n pedig a Hufnagel Tibor, Kökény Roland duó szerepel, ők egyébként az alig háromhetes felkészülés után meglepően jól teljesítettek. Mindkét versenyen ott lesz egyéniben Vajda Attila kenus, aki 1000 méteren vb-címvédő, a nőknél 200 és 500 méteren az ugyancsak vbcímvédő kajakos Kozák Danuta, kajak párosban Szabó Gabriella és régi-új társa, Csipes Tamara.

– Az eddig mindig sikeres női kajak négyes összeállítása hogyan alakul?

– Az Eb-n négyesben Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna és Vad Ninetta indul, és az ottani eredménytől függően a vb előtt akár cserére is sor kerülhet, például Vad Ninetta helyére Csipes Tamara ülhet be.

– Tavaly az Eb-n nem úgy jöttek az eredmények, ahogy azt előzetesen várni lehetett…

– Végül is volt 11 érmünk, bár bennem is maradt hiányérzet, de legyen ez idén is így, ha utána a vb-n megint kijön a lépés. Brandenburgban egyébként nem túl jó a pálya, a verseny helyszínén, egy tó közepén egy sétahajó jár-kel, szóval nem ideálisak a körülmények. Természetesen a fő cél a világbajnokság, de a már megszokott, és általam is elvárt 8-10 érmet az Eb-ről is szeretnénk elhozni.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!