Szeretik is meg nem is a magyarok a sokat bírált vizes világbajnokságot, ez derül ki a Publicus Intézet felméréséből, amit a Vasárnapi Hírek megrendelésére készített.

 
 


Ugyanis az emberek 68 százaléka úgy gondolja: előnyös, hogy Magyarországon rendezik meg a vb-t. Persze az impozáns arány a mintegy 2,2 milliós Fidesz-tábornak köszönhető, aminek 80 százaléka ölelte keblére az eseményt. A támogatási dobogó második helyén a bizonytalanok álltak 67 százalékos „hasznosságérzettel”, míg a bronzérmesek a szocialisták voltak – közülük 56 százaléknyian vélték hasznosnak a „mutatványt”. Meglepő módon a jobbikosok szerették legkevésbé ezt az egészet (51) százalék, pedig az alapfeltevés az, hogy ők különösen érzékenyek a „nemzet nagyságát”, az „ország erejét” megmutató eseményekre.

Első ránézésre úgy tűnhet, e körnél verte ki a biztosítékot a legjobban a vb körül kavargó mutyigyanú. Pedig nem. Amikor már nem az általános előnyökről volt szó, hanem a konkrét költségekről (a vb rendezése körülbelül 170 milliárd forintot emésztett fel), már egyértelműen többségbe kerültek az esemény ellenzői. 52 százaléknyian nem hiszik, hogy „a vizes vb anynyit is ér Magyarországnak, amennyibe az esemény kerül”. Itt a szocialisták vették át a vezetést, e szavazói csoport 78 százaléka kétli erősen, hogy „megérte volna”, a jobbikosok esetében 64 százalék ez az arány, míg a bizonytalanok körében 60. És bizony, ha pénzről van szó, a Fidesz-szimpatizánsok is racionálisabbak: csak 55 százalékluk hisz „a megérésben”, 26 százalékuk szerint erről szó sincs, 20 százalékuk pedig nem tudta, mit válaszoljon, vagy nem akart semmit mondani.




Publicus - Vasárnapi Hírek 
A válaszadók a kérdőív kérdéseire telefonon válaszoltak 2017. július 13–18 között.
A nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív mintába 1001 fő került.
A teljes mintában a mintavételi hiba +/–3,1 százalékpont.

Mentés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!