Autokraták huncut

Akár a levegő híján lévő búvár, úgy keresi a jó előre elköltött és a jövőben apadni látszó uniós források utánpótlását a kormány. A kigyúrt illiberalizmus és a vérgőzös szuverenitásféltés nehezen lesz magyarázható, ha az ország hanyatlik.

A világ legdrágább postahivatala

Az Interpol kínai vezetőjének rejtélyes eltűnése, majd letartóztatása ráirányította a figyelmet a nemzetközi szervezet működésére. A másodosztályú krimik és a bulvársajtó által az Interpolról sugallt kép azonban hamis – állítja egy nyugalmazott rendőrtiszt –, hiszen nem szuper rendőrségről van szó, hanem egy olyan intézményről, amely koordinál és információkat továbbít.

Arccal a tandíj felé

A kormány álmokat kerget, amikor a hatékonyság javulását várja a felsőoktatás piacosításától – állítja Polónyi István oktatáskutató. Az egyetemek elveszthetik akadémiai jellegüket és autonómiájukat, kis vidéki egyetemek zárhatnak be, bölcsész- és társadalomtudományi szakok szűnhetnek meg és a hátrányosabb helyzetű fiatalok végleg kiszorulhatnak a felsőoktatásból.

Parkolókban sarcolt betegek

Kocsival utazni a kórházba manapság nem luxus, vannak helyzetek, amikor a beteg állapota vagy a távolság miatt nincs is más megoldás. Mégis, a kórházi parkolókban gyakran úgy kezelik a betegeket, mintha úri huncutság volna, hogy ők bizony autóval érkeztek. Ezért a tettért pedig súlyos pénzeket gombolnak le róluk.

A szultán és országa

Ankarában az a kérdés, lesz-e holnap kenyér. Erdoğan 15 éves országlása válságba sodorta a török gazdaságot és társadalmat. A Nyugatnak azonban, ha tetszik, ha nem, együtt kell működnie a diktátorral, aki menekültek millióit szabadíthatja rá Európára. Magyarország is együttműködik, de egészen más okból.

Egy harcias dünnyögő

Van egy nő. Lételeme a küzdés. A fehéret álságos színnek tartja, Leonard Cohennel egy soha meg nem valósuló randija, Václav Havellel pedig egy ugyanilyen sörözése volt. Nem utolsósorban övé a világ leghíresebb dünnyögése. Suzanne Vega a november 11-i „Best of”-koncertjén, a MOMSportban élőben kántálja el, talán a capella, hogy „I am sitting in the morning…”.

 

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!