Feléleszti Orbán az ellenállást

Az új magyar gyülekezési törvény „kétemberes tüntetés” passzusa szó szerinti másolata a Lukasenko diktatúrájában 20 éve bevezetett gyakorlatnak. De Orbán Viktor elbízta magát, amikor azt reméli, ez is letolható az emberek torkán. Fel kell ismerni a blöfföt ebben a félelmetes fázisban – állítja Haraszti Miklós, az EBESZ volt médiabiztosa, aki szerint a polgári engedetlenségre való hajlam váratlan erővel fog visszatérni.

Megvezetik az időseket

Új világgal kecsegteti a kormány a nyugdíjasokat, akiknek könnyítenék a munkavállalását, pedig korábban sokakat épp a mostani vezetés kényszerített nyugdíjba. Eközben átlagnyugdíj alatti juttatást kap az idősek csaknem kétharmada, a beígért korrekcióval pedig a szegényebb idősek járnak rosszul. Hegyesiné Orsós Évával, az egyik legnagyobb idősszervezet elnökével beszélgettünk.

A Balsors Háza

Azt ismerik, hogy két rabbi ül egy asztalnál, és önmagában már ez is nagy dolog? Ha kérdezik, mi újság a Sorsok Házával, jelenleg ez a legtöbb, amit biztosan el lehet mondani. Hogy tudniillik egy asztalhoz ült a Sorsok Háza újdonsült tulajdonosának képviselője és egy, a Mazsihisz égisze alatt működő zsinagóga főrabbija.

Orwell rémálma Kínában

Valóra válhat Orwell rémálma: Kínában 2020-tól bevezetik az úgynevezett társadalmi kreditrendszert. Szupermodern technológiájával a pekingi vezetés olyan totális ellenőrzést gyakorolhat polgárai fölött, amilyenre nincs példa az emberiség történetében. Mesterséges intelligencia minősít. 

Aki nem tudott nemet mondani

Kádár János eltűnt. Amikor egy hét múlva előkerült, már szovjet tankok vonultak Budapest utcáin, kitaposva az utat a legfőbb magyar vezetőnek az elkövetkező 30 évre. De merre járt, mit csinált az eltűnésekor, illetve mit tettek vele? Benedek Szabolcs regénye, a Kádár hét napja erre ad lehetséges választ. A szerzővel beszélgettünk. 

Életrevaló rapper gyerekek

„Különleges vagyok, nekem mindenki bókol, de nem örülök annak, hogy kilógok a sorból” – rappeli egy vékony csontú kamasz az egyik klipben. A dalokat nehéz sorsú gyerekek írták és adják elő, akik a szövegekben önmagukról mesélnek. A neten néhány hónapja látható klipeket sok százezren lájkolták, és a két produkció a nyár folyamán rangos díjakat söpört be a hazai rövidfilmfesztiválokon.

 

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!