Monodráma a taóval

Saját kezébe veszi a kultúra támogatását a kormány. A nagy pénzosztó rendszereken (NKA, Emmi) keresztül eddig is döntő szava volt ebben a szférában, de most az utolsó, államtól független pénzforrást, a taót is beszántja. Legalábbis a jelenlegi formájában.

Szépségszalon szegényeknek

Szociális munkás, aki történetesen egy szépségszalont vezet. Olyan szépségszalont, ahová elgyötört, munkanélküli asszonyok járnak, akik nem mernek tükörbe nézni, önbizalmuk romokban hever. A Tükörkép Műhely a második szociális szalon az országban, és Rózsa Magdolna azt meséli, vendégei a kezelés után a fogvacogtató hidegben sem viselnek kesztyűt, hogy mindenki lássa mesterien kilakkozott körmüket. 

A diákok fele csomagolna

Ma még senki nem tudja biztosan megmondani, hogy milyen következményei lesznek a magyar felsőoktatás belengetett átalakításának, de az biztos, már most is közel minden második fiatal fontolgatja, hogy külföldön tanuljon tovább.

Aki kirekeszti magát, tönkremegy

Magunk mögött hagytuk ugyan a 20. századot, de traumáink, gyűlöletünk velünk élnek tovább. Ráadásul a hagyományos kulturális értékeink elvesztése vagy a kapzsiság, a hatalom megszerzése iránti vágyunk személyiségtorzulásokat eredményez.

Tartsunk mértéket!

Történelmi újítás előtt állnak az SI-mértékegységek – szólt a minap a hír, a Système International-rendszer hét egysége közül ugyanis négy mértéket, a kilogrammot, a molt, a kelvint és az ampert újra szeretnék definiálni. Ez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy ha netán ellopnák a Sevres-ben őrzött kilogrammetalont, ne kelljen újra vizet öntögetni egy köbdecis kockába a rekonstruálásához, hanem legyen elég egy fizikai állandót megcifrázni.

Nem elég a csok

Jövőre már a kétgyerekesek is 10 millió forintos kedvezményes lakáshitelt vehetnek fel az új építésű ingatlanokra, de az így kapott támogatás még mindig kevesebb, mintha mindkét szülőnek lett volna lakástakarék-pénztára. Ráadásul a csok továbbra sem használható lakásfelújításra, és a magasabb összegek is csak új építésű ingatlanokra vonatkoznak, amelyek a következő években drámaian drágulhatnak.

 

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!