A kormány ördögi viccei

Annak lenne csak szabad hatalmat adni, aki nem bűnös módon használja fel. Baj akkor van, ha ez utóbb derül ki – mondja Iványi Gábor lelkész. Évet összegeztünk az Oltalom Karitatív Egyesület vezetőjével, és szó esett arról is, hogy bár a holnap bizonytalan, az adott pillanatban meg kell tenni, amit meg lehet.

Kiemelve a valóságból

Az ember soha nincs egyedül. Ez nem a skizofrének alapállítása, hanem általános létállapot, hiszen mindenki beleszületik egy családba, közösségbe, társadalomba, korba, egy adott nyelvbe, amik aztán messzemenőkig meghatározzák a sorsát, mit tehet, mit gondolhat, mi ellen léphet föl alkalmanként. Maxim Leo német újságíró az NDK-ban látta meg a napvilágot, nem is akármilyen családban: náluk a szocialista államhatalom fémjelezte történelem szorosan összefonódott a személyes történetekkel.

Elhallgatott traumák

Se szavaik, se terük nem volt a magyar nőknek, hogy elmesélhessék a háborúban elszenvedett nemi erőszakot. Milyen következményei vannak a társadalomra nézve, hogy a bűn büntetlenül maradt? Pető Andreával beszélgettünk Elmondani az elmondhatatlant – A nemi erőszak története Magyarországon a II. világháború alatt című könyvéről.

Zsebre vágott ország

Éppen nyolc hónappal az áprilisi választás és héttel a parlamenti alakulóülés után mind erősebb az érzés: Magyarországon tényleg nemcsak megtörténhet, hanem meg is történik minden. Egyre kontúrosabban rajzolódik ki a jelenlegi hatalom természete: közérdekből kerüli ki a kormány kézi vezérlésű médiagigászának hatósági ellenőrzését, egyeztetés nélkül dobja oda a munkavállalókat a multicégeknek, belefojtja a szót az ellenzéki képviselőkbe és botcsinálta komikust játszva értetlenkedik a CEU kivonulásán. Mindez halálosan komoly lehet, mert viccnek elég rossz lenne.

Vágyakozó gyerekek, esélytelen párok

„Minden feltétel adott, ideje családot alapítani” – mikor egy pár erre az elhatározásra jut, gyakran csupán az életvitelük és anyagi helyzetük változásával számolnak. Aztán hiába minden, ha nem sikerül a fogantatás. Egyre több a meddő pár az országban, az örökbefogadásra pedig öt évet is várhatnak az érintettek.

 

Címkék: Ajánló

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!