Az idén húsvét vasárnapja március 23-a. A böjt kezdetét jelző
hamvazószerda, szárazszerda, vagy böjtfogadószerda múlt hét szerdán
február 6-án már elkezdődött. Érdekesség, hogy a hamvazószerda
másnapján van az úgynevezett csonkacsütörtökön, vagy más néven
torkoscsütörtökön, amikor még el lehetett fogyasztani a maradékot.
„Inkább a has fakaggyon, mintsem az étel megmaraggyon” mondogatták a
szlavóniai Kórógyon.


Böjt idején tilos volt a lakodalom, bál, mindenféle zenés, hangos mulatság. Böjtben gyóntak, áldoztak, a haragosok igyekeztek kibékülni. A nagyböjti bűnbánati időben a lányok és menyecskék egyszerűbb, sötétebb színű ruhákat viseltek. A nagyböjtben a hívő katolikusok húst, zsíros ételeket nem ettek, olajjal, vajjal főztek. Sokáig a tej és a tojás evését is tiltotta az egyház, csak a reformáció terjedésével enyhült annyira a böjti szigor. A böjt természeti népeknél is föllelhető a megtisztító koplalás, amely egyben az akaraterő egyfajta próbatételét is jelenti. Erre a ma emberének is igen csak szüksége lenne. De vajon jó hasznukra vált a böjti szigor enyhítése?
Böjtölni többféleképpen lehet, először is fel kell mérnie saját fizikai kondícióját, lelki, szellemi állapotát és körülményeit.
A böjtölésnek akkor van értelme, ha tudatosan visszük végig. Lehetőség szerint tartsuk fent az egészséges, természetes táplálkozással járó életmódot. A böjt során nem csak testünk méreganyagaitól és kellemetlen zsírpárnáinktól szabadulunk meg, hanem félelmeinktől, régen hurcolt sérelmektől, rossz szokásainktól is. Segít szembenézni önmagunkkal, felismerhetővé válik, hogy az önvád, a bűntudat, a legmérgezőbb a pszichénkre, amely kihat fizikai testünkre is. A méreganyagok távozásakor előfordulhat fejfájás, émelygés, hullámzó kedélyállapot. A rossz közérzeten hamar túl lehet jutni tudatos mélylégzéssel, relaxációval, lazító gyakorlatokkal.
A böjt segít felismerni igazi szükségleteinket. Figyelmünk jobban rátalál arra a bizonyos belső hangra, ami segít, hogy éppen mi a feladatunk a világban, vagy kifinomultabbá tesz, hogy mi a legmegfelelőbb étel a számunkra. Ma a sokféle recept, és diéta között nagy áldás, ha ráérzünk, mire is van igazán szükségünk.
A böjtölés felébreszti a bennünk szunnyadó képességeket, kreatívabbá és frissebbé tesz. Előhívja a bennünk lévő legbölcsebb orvosunkat, aki mindig is legközelebb állt hozzánk, csak már réges-rég nem figyeltünk rá.
Be kellene látnunk, hogy a testünk a lélek temploma. Az autónkra jobban odafigyelünk, mint saját magunkra. Autónkba mindig a legjobb minőségű üzemanyagot töltjük, rendszeresen szervizbe visszük, tisztogatjuk. Eszünkbe sem jutna túlhajtani a drága szerkezetet. Magunkat persze soha nem kíméljük, egészségtelen agyonmanipulált „ételekkel” tápláljuk, és keveset pihenünk. Ritkán, még betegségek idején sem méregtelenítjük szervezetünket, inkább gyógyszerekkel mérgezzük. Ha folyamatos stressz ér minket, ha állandóan elégedetlenkedünk a legcsodálatosabb belső orvosunkat, az immunrendszerünket ássuk alá (pszicho-neuro-immunológia). Az állatok és a gyerekek ösztönösen tudják, hogy ha betegek, koplalniuk kell. Az emésztés rengeteg energiát von el a szervezettől, és így lassul a gyógyulás. Tudatos böjtöléssel belső erőtartalékainkat megsokszorozhatjuk. Mindig hasznunkra válik, de most van leginkább az ideje. A tavalyi tartalékain fogyóban vannak és tavaszi fáradság leküzdésének legjobb ellenszere.
Nemhiába a böjtölés ősi módszer és mindegyik világvallásban megtalálható.
Szunnyadó erőtartalékaink előhívására nem kell mást tenni, kezdetben mint hetente 24 órát pihentetni emésztőrendszerünket. Ez egy évben már 52 nap! Egészséges embernek kizárólag tiszta vizet (nem csapvizet) csekély ásványianyag-tartalmú vizet, vagy PI vizet ajánlott inni. Hideg időben méregtelenítő hatású meleg gyógyteákat. Naponta legalább 3 litert ajánlott fogyasztani.
Persze a böjtölést is túl lehet bonyolítani, mint az életünket is. Számtalan böjt létezik, de a ma embere az egyszerű dolgokat figyelmen kívül hagyja. Ehhez a böjtöléshez az elszántságon kívül nem sok dolog kell.
Először jó kicsit elvonulni a megszokott környezetünkből, hogy teljesen magunkra tudjunk figyelni, ami olyan ritkán adatik meg.
Csodálatosan megalkotott emberi szervezetünk nem arra lett teremtve, hogy egészségtelen ételekkel, színező és tartósító anyagokkal és nem kevés méreggel küzdjön meg nap mint nap. Táplálékkiegészítőket, vitaminokat, nyugtató és ajzószereket tömünk magunkba. A gyógyulást, a boldogságot, kívül keressük, pedig a csoda bennünk van. Mi mégis mindig kívülről várjuk a megváltást, az orvosunktól, a főnökünktől, a gyógyszerektől, a politikusoktól. Eljutottunk oda, hogy senkinek sem hiszünk, sajnos már saját magunknak sem. Túlképzésünk során (nem) csak a józan, paraszti eszünket vesztettük el. Elkényelmesedtünk. Nem vesszük figyelembe a természet törvényeit. Bonyolult világunkba az egyszerű, természetes dolgokat semmibe veszszük. Feszültségeinket, rossz kedvünket gyógyszerekkel, alkohollal, cigarettával, kávéval, édességgel oldjuk. De ezt láttuk szüleinktől, és egyébként is, mindenki ismeri Józsi bát, aki 97 évesen is 15 szál Kossuthot szívott naponta. „Meg különben is csak egyszer élünk!”
Ha nem is vesszük észre, függők vagyunk! Függésben vagyunk a narkotikumoktól, pedig ugyan ennyi ráfordítással függésbe lehetnénk az egészséges életmódtól is. Ugyan így rá lehet szokni a természetes táplálékokra, a rendszeres testedzésre, melyektől javul a keringés, gyarapodnak az izmok, és szépül a bőr. Sokszor a rossz szokásaink és borús gondolataink okozzák szervezetünk leépülését és leromlását. Rá lehet persze mindent fogni a vírusokra és baktériumokra, de azt senki nem magyarázza el nekünk, hogy nem kellene pöcegödörré változtatni testünket, ideális táptalajt biztosítani a korokozók számára. Az élő szervezet ugyanis gyorsabban regenerálódik, ha nem kap újból és újból feldolgozandó táplálékot. Az emésztő rendszer pihentetésével több belső energia koncentrálódik a gyógyulási folyamatokra. Energiatartalékaink hetven százalékát teszi ki az ételek feldolgozása. Azért is természetes, hogy betegség esetén étvágytalan az ember, mert ilyenkor spontán beindul az öngyógyító mechanizmus.
Érdekes megfigyelni, hogy az emberek többsége még a legrövidebb időre is nagyon fél abbahagyni az evést, például hiánybetegségektől tartva. A pontosan átgondolt és betartott böjtnek, a gyógyszerekkel ellentétben, nincs mellékhatása, viszont testi, lelki, szellemi szinten segít megszabadulni a bennünk felhalmozódott mérgektől. Nem csak a magas vérnyomás csökken, pár felesleges kilótól szabadít meg, bőrünk szépül, hanem az akaraterőnk is növekszik, és ez nem csak a hűtő nyitogatását zabolázza meg bennünk, hanem önbizalmunkat növelve kihat életünk más területére is.
Köveskuti Tünde

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!