A modern hiperbár oxigénterápia kezdetén, az 1950-es években az
amszterdami egyetem hiperbár kamrájában végeztek szívoperációkat. A
műtét előtt a beteg HBO-kezelést kapott, azaz testszöveteinek
oxigéntartalmát feldúsították, ami ennek köszönhetően maradandó
károsodások nélküli hosszabb ideig tartó szívellátást is kibírt.

A HBO-terápiát azóta növekvő sikerrel használják mind több országban és egyre több olyan betegség kezelésére, ahol a szervi funkciókárosodás, szövetelhalás, a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség eredendő oka a mikrokeringési zavar okozta lokális oxigénhiány.
Magyarországon egyedüliként a Baromedical Zrt. működtet Hiperbár Centrumot, melynek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (1528 Budapest, Szanatórium u. 19.) ad helyet. A német Haux gyárból származó 18,5 tonnás kamrában szakorvosi, ápolói, technikusi felügyelet mellett egyidőben 12 gyógyulni vágyó foglalhat helyet. A betegek repülőgépüléshez hasonló karosszékben ülnek, vagy – ha állapotuk igényli – speciális hordágyon fekszenek a terápia alatt. A kezelési idő diagnózis- és állapotfüggő, általában 1,5-2 bar nyomáson 1-3 órát vesz igénybe. 
A kezelések körülményeit a centrum alkalmazottai igyekeznek a lehető legkomfortosabbra kialakítani: a gyógyulási idő alatt lehet olvasni, vagy fejhallgatón át rádiót, CD-t hallgatni. Az adott betegségnek megfelelő kezelés meghatározása a hiperbár orvos feladata, mely a nemzetközi protokollok szerint szigorúan standardizált, de az egyes kórképek egyéni kezelési sémájától természetesen a doktor a jobb eredményért eltérhet. A centrum orvosai minden esetben a páciens kezelőorvosával együttműködve alakítják ki terápiás terveiket, rendszeresen konzultálnak vele és referálnak neki a HBO-oldalról várható terápiás eseményekről.
Mi is a hiperbár oxigenizációs
(HBO) terápia lényege? A HBO kamra egy régi szabály, a Henry-féle gáztörvény előnyét használja ki, miszerint a gázok folyadékban való oldhatósága nyomásfüggő, így magasabb nyomáson nagyobb menynyiségű gáz oldódik be a folyadékba. A páciensek túlnyomásos kamrában oxigénmaszkon át 100 százalékos, orvosi tisztaságú oxigént lélegeznek be. A HBO-terápia során a megnövekedett környezeti nyomás miatt, már nemcsak a vörösvértestek szállítják az oxigént, hanem a vér folyékony fázisa, a vérplazma is. A kezelés hatására a vérplazmában oldódott oxigén mennyisége a normális körülményekhez képest akár a 20-szorosára is megnőhet, kiemelkedően javítva ezzel a sejtek és szövetek oxigénellátását. A magas O2-koncentrációjú vér a véredényeken keresztül a test minden részére transzportálódik és minél nagyobb a vérplazma oxigén- koncentrációja, annál mélyebben tud a szervekbe, szövetekbe diffundálni – akár négyszer nagyobb távolságra is, mint azt normál körülmények közt tenné. Az ellenőrzött körülmények között megnövelt nyomás és a tiszta oxigén együttes hatása segíti elő a betegek intenzívebb és speciálisabb gyógyulását.
Mikor van szükség a HBO-terápiára? A legújabb kutatási eredmények alapján kijelenthető, hogy a terápia több mint húszféle betegség kezelésére alkalmas. A HBO-terápiát alkalmazzák többek között az agyvérzés, szklerózis multiplex, cukorbeteg lábszárfekély, csontvelőgyulladás, égési sérülések, széndioxid-mérgezések, sportsérülések, törések, zúzódások kezelésére, továbbá sebészeti beavatkozások utáni sebgyógyulás elősegítésére és a sugárkezelések mellékhatásainak csökkentésére is.
A testben az oxigéntúlkínálat több, kedvező mechanizmust is beindít: erősíti az immunrendszert, gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat és növeli a test regenerálódási képességét is.
A HBO-terápia sokrétű, hatásos kezelési lehetőség ugyan, amiről azonban tudni kell, hogy nem mindent gyógyító csodaszer. Bizonyos betegségek kezelése ellenjavallat, így tilos HBO terápiával kezelni a friss tüdőműtéten átesett, vagy krónikus tüdőmegbetegedésben, továbbá az akut légmellben szenvedő betegeket, ezen kívül bizonyos pszichiátriai kórképek (pl. klausztrofóbia) miatt is el kell tekinteni a kezeléstől.

A mai, modern időkben egyre hangsúlyosabb szerepet kap a sokoldalú, tudományos szemléletű, „betegkímélő” gyógyításban az idő- és költséghatékony szemlélet is, így a rövidebb kórházi-ápolási, illetve keresőképtelenségi időt, kevesebb orvosi beavatkozást és gyógyszerköltséget lehetővé tevő és azt elősegítő hiperbár oxigénterápia napjainkban világszerte a reneszánszát éli. Ezt tükrözi az a tény, hogy Európában közel 200 ilyen orvosi célokra használt kamra létezik, szervesen együttműködve a fejlett államok egészségügyi szakterületeivel.
Krasznai Éva

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!