A héten háromévi vizsgálat után zárult le a Nemzetbiztonsági Hivatal
vizsgálata a 2006 májusában az őszödi MSZP-frakcióülésen zárt ajtók
mögött elhangzott Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatásáról.

S bár az NBH-jelentést eddig nem tették közzé, a média – benne forrásainak köszönhetően a VH is – csaknem minden lényegi részét megtudta. S hétvégére lapunk értesülései megegyeznek a Népszabadság, a Hírszerző és mások információival, így – ezen egybeesések alapján – a kialakítható képet hitelesnek tekintjük. Nem is értjük igazán, hogy miért nem hozzák nyilvánosságra.
Az NBH-jelentés legfőbb megállapítása, hogy törvénysértés nem történt, az utóbb politikai botrányt, sőt utcai megmozdulásokat is okozó beszéd az Őszödön készült két „hivatalos” hangfelvétel egyikéről került ki. E kettő a VH tudtával is Gál J. Zoltán akkori miniszterelnöki kabinetfőnöknél és Butor Klára pártigazgatónál volt. Mivel az NBH-jelentés törvénysértésről (mondjuk betörésről) nem tud, tőlük senki sem vihette el tudtuk nélkül, azt viszont a jelentés nem tárja fel, hogy ők megmutatták-e bárkinek is.

S ha netán azok közt lett volna valaki, akit Gyurcsány párton belüli ellenlábasaként tartottak számon, arra bizonyára emlékeznének. S mivel a Népszabadság szerint már 2006 elején arról beszéltek az SZDSZ frakciójában, hogy „Feri Őszödön állítólag mondott egy baromi jó beszédet”, ez sem a feltételezett ellenlábasokat teszi gyanússá. Sokkal inkább azokra vallhat, akik a párton belül hangoztattak hasonlókat, amint arról a VH akkortájt ugyancsak értesült. Jó okkal tételezhető fel, hogy azok, akik el voltak ragadtatva a gyurcsányi „igazságbeszédtől”, baráti körben terjeszthették a hangfelvételt, amely végül – nagy valószínűséggel gondatlanságból – kijutott, illetve eljutott a Fideszhez is (minden elemző azt sejti, hogy Orbán július végétől nem véletlenül tette a hangsúlyt Gyurcsány hazugságaira). A kiszivárogtatás firtatásánál nem szabad utólag okosnak lenni, vagyis a szeptemberi nyilvánosságra került és kiragadott pár – Gyurcsányra és pártjára megsemmisítően ható – mondat alapján ítélkezni: a VH az idők során több, Őszödön jelen volt szocialista politikustól hallotta, hogy neki ott bizony fel sem tűnt a vaskos stílusú hosszú monológban éppen az a pár ominózus mondat. Nagyon elképzelhetően így voltak vele azok is, akik kezdettől fogva annyira rajongtak a beszédért, s vélhetően a hangfelvételt őrzők is, különben sokkal jobban vigyáznak rá. A VH feltételezése szerint a kikerült hangfelvételt, netán annak leírt változatát aprólékosan – és a legkevésbé sem jóindulatúan – elemző igazi politikai ellenfelek lelhettek rá az utóbb robbanó politikai bombára.


(avar)

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!