S. Takács András, a Spektrum Tv riportere szerint az érdeklődés segít
legyőzni a félelmet. Filmes társával, Cseke Eszterrel járja a világot az
On The Spot című műsorral, Burmától Afganisztánig. „Evo Morales
elnöktől talán nem lett volna tanácsos Bolívia „első számú
közellenségéről”, a 29 éves informatikatanárról kérdezősködni, de jobban
érdekelt minket a válasz, mintsem hogy azt vizsgáltuk volna, mennyire
vagyunk berezelve. Vagy Al Qassam-harcosokkal találkozni Gázában – nem
sok helyen ajánlják az embernek ezt sem. De érdekelt, hogy ezeket a
velünk egykorú srácokat mi motiválja, amikor fegyvert ragadnak, ezért
vállaltuk a rizikót, és bíztunk abban, hogy látszik rajtunk az őszinte,
tisztességes szándék: a kíváncsiság” – mondta S. Takács András.

 „A legtöbb országban egyébként a helyiek is kíváncsiak ránk, érdekli őket, hogy Európában mit gondolnak népükről, politikájukról, kultúrájukról. Sokszor ők kérdeznek először, csak aztán jövünk mi. Szinte kivétel nélkül mindenhol barátságosan fogadnak minket, ebben valószínűleg az is közre játszik, hogy nem óriási stábbal törünk be a közösségek életébe, mindenhova ketten utazunk két kis kamerával. Egészen máshogy beszélget velünk az amerikai katona lövöldözés közben, mint egy tévéstábbal. A női körülmetélésről sem forgathattunk volna, ha zavaró, tolakodó a jelenlétünk” – magyarázta.
András tízéves korától riporternek készült, ekkor látta a Frei Dosszié riportját az entebbei túszdrámáról. „Éreztem, hogy én is riporter szeretnék lenni, a világ minden tájáról történeteket mesélni. Szüleim sosem dolgoztak a médiában, iskolaújságunk ugyan volt, de csődbe ment, mielőtt még megjelenhettek volna első interjúim. Felhívtam hát a Pesti Est Junior nevű ingyenes lapot, hátha kíváncsiak a beszélgetéseimre - például Lázár Ervinnel vagy Kern Andrással. Vicces volt, tizenegy évesen megkaptam a havi sztárinterjú rovatot, amelyben – Forma–1-es pilótáktól kezdve Michael Flatleyn át, magyar hírességekig – érdekes embereket kérdezgettem. Már a középiskolában, a Közgazdasági Politechnikum videóstúdiójában készült a Találkozás egy fiatalemberrel című interjúsorozat, amelyből tv-műsor és könyv is lett. Az alanyok között volt Vitray Tamás, akkor ismerkedtünk meg, azóta egy különleges, mester-tanítvány viszony alakult ki köztünk. Rengeteget tanulok tőle ma is. Később olyan nemzetközileg elismert szakemberektől leshettem el a fogásokat gyakornokként, mint Richard Quest vagy Christiane Amanpour a CNN-nél. Az egész úgy kezdődött, hogy az őszödi beszéd utáni zavargások idején láttam a CNN-en: Nic Robertson haditudósító a Blaha Lujza térről jelentkezik be. Végigtelefonáltam az ötcsillagos szállodákat, és kértem, hogy kapcsolják. A harmadik hotelben elértem, és megbeszéltünk egy találkozót. Elkísértem az interjúra Orbán Viktorral. Kíváncsi voltam, hogyan dolgozik a CNN stábja, egyébként erre hivatkozva kértem a találkozót is. Ami meglepőbb, hogy Nic Robertson is kíváncsi volt arra, a fiatal magyar újságíró mit kérdezne Orbántól. Mielőtt Robertson elutazott Magyarországról, ajánlotta, hogy jelentkezzek gyakornoknak a CNN-hez. Azt már nem mondta, hogy ajánlást is írt rólam a gyakornoki program koordinátorának, így kerültem be. Az utazásra a pénzt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen keresztül, a Leonardo nevű EU-s ösztöndíjprogram kere-tében kaptam. Első napomon a CNN-nél az összes gyakornokot leteremtették: Richard Quest fölpattant az asztalra, és megkérdezte tőlünk, mennyi az idő Hong Kongban? Senki nem tudta, csak tippelgettünk. Arról is csak ködös fogalmaink voltak, hogy éppen mik a legfontosabb események a világban. Attól kezdve nem lehetett belépni úgy az irodába, hogy nem hallgattunk rádiót, és nem olvastuk az aznapi újságok címlapjait” – emlékezett vissza.
S. Takács András a mai napig megmutatja munkáit mesterének, Vitray Tamásnak, és sokat tanult egyetemi tanáraitól is, Fekete Ibolyától, Rangos Katalintól és Bárdos Andrástól. „A néző visszajelzése nagyon fontos, de a szakmai visszacsatolás is, nem szeretnénk magunk körül forgó, bezárkózott médiamunkásokká válni” – mondta. „Az On the Spot kapcsán a következő évadról tárgyalunk a Spektrum Tv-vel, a csatornától teljesen szabad kezet kapunk, ami a forgatásokat illeti. Ha megvan az ötlet, először az útikönyvekkel kezdjük. Ezután az interneten gyűjtünk anyagot a helyszínről, majd az adott országgal kapcsolatos irodalom és filmek következnek. Jó esetben minden előzetes terv felborul a helyszínen, és olyasmiről forgatunk, amit otthonról ki sem lehetett volna találni.” Cseke Eszter és S. Takács András legújabb filmjét, a Srí Lanka-i adást szerdán 23:20-tól vetíti a Spektrum.

Á.D.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!