Cserna Antal a Magyar Színházban Cyrano, a Tűzvonalban című tévésorozatban morcos rendőr főhadnagy. És párjával, Szalay Krisztával együtt, ősszel ötezer iskolást szeretne egyszerre megénekeltetni.

z Valószínű, hogy a Tűzvonalban című tévé- sorozat morcos rendőreként ismerik a legtöbben, miközben a Magyar Színházban igencsak jelentős szerepben, Cyranóként látható. De még jó néhány sorozatban is játszott, például a Jóban Rosszban címűben vagy a Pasikban. Nem zavarja, hogy főleg ezekből ismerik?
– A Kisvárosban is játszottam, sőt, egy gyerekeknek szóló sorozatban, a Meseláncban is. Engem nem zavar, hogy ezekből ismernek. És szerepeltem pár reklámban is, ilyenkor az ember jobban előtérbe kerül, mert a nézők gyakrabban látják az arcát. A mi szakmánkban az, hogy valaki ismert, a mellékterméke annak, amit csinál. Ha e mögött nincs tőke, csak annyi, hogy most éppen ismert, akkor úgyis hamar elfelejtik. De ha folyamatosan építi magát, ha vannak jó alakításai, akkor ez kamatozhat, miközben azt nem szeretném, ha sorozat- és reklámszínésznek tartanának.
z  Mit jelent önnek Cyrano?
– Már amatőr színpados koromban csináltunk egy estet, amiben az Orr monológot mondtam belőle, aztán a főiskolai felvételire is ezt vittem. Valahogy mindig benne volt a tudatomban, hogy nekem ezzel a szereppel dolgom van. Amikor egyszer csak Őze Áron mondta, hogy ő ezt a darabot szeretné megrendezni, és velem, arra gondoltam, hogy „hű, most jön a nagy feladat.” Persze terhet jelentett, hogy rögtön az is megfordult a fejemben, össze fognak hasonlítani azokkal a nagy színészekkel, akik már játszották a szerepet.
z  Ez nyomasztotta?
– Nyomasztott. Éreztem, hogy kell majd nekem nyolc-tíz előadás ahhoz, hogy ezt a terhet levessem magamról. Azt hiszem, pont a nyolcadik előadás volt olyan, hogy már igazán fel tudtam szabadulni. Hiszen nagyon meg kellett találnom magamban azokat a pontokat, amik alapján ezt a szerepet játszom.
z  És mik ezek a pontok?
– Nem volt könnyű, hogy merjem magam bizonytalannak, gyengének, sebezhetőnek mutatni. Minden színészi feladat önismereti tréning is. Ebben az esetben be kellett magamnak vallanom a félelmeimet, gyávaságaimat. Például sokáig voltam a Vígszínház tagja, és én ott nem jól képviseltem magamat. Amikor nagyon nem értettem egyet bizonyos dolgokkal, akkor is törekedtem arra, hogy megfeleljek az elvárásoknak. Számomra fontos, hogy bármit is csinálunk a színházban, az közös lelki történéssé alakuljon. Például a próbákon azt éreztem, hogy én még és még kipróbálnék dolgokat és ebben korlátozva voltam. De valószínű, hogy ezt jobban kellett volna kommunikálnom, vagy hamarabb el kellett volna jönnöm a Vígből, hiszen a főiskolai évekkel együtt tizenegy esztendeig játszottam ott.
z  Soha nem bánta meg, hogy eljött? Hiszen egyre nehezebb a szabadúszás.
– Nehezebb, de én így kezdtem megkeresni és megtalálni önmagamat. A feleségem, Szalay Kriszta is eljött a Vígből. Nagy előny, hogy mi tudunk együtt is produkciókat létrehozni. Most például a Kriszta által írt GRAMP című produkciót, amit már be is mutattunk a Magyar Színházban. Az iskolai konfliktusokról szól. Azt szeretnénk, ha ősszel ötezer iskolás, webkamerák segítségével az ország különböző pontjain együtt énekelne a produkció szereplőivel. Méghozzá Demjén Ferenc Sajtból van a Hold kezdetű dalát. Erre lehet jelentkezni, hamarosan lesz a produkciónak honlapja.
z  Éppen most forgatják a Tűzvonalban új szériáját, de a mostani tizenhat részből már csak hatban lesz látható Stohl András.
– Az első hat részt már a balesete előtt leforgatta. Reméljük, hogy abból, ami történt, tanul.
z  Egyetért azzal, hogy kiírták a sorozatból? A Nemzetiben tovább játszik.
– Ha végigforgatta volna a sorozatot, nem lett volna ellene kifogásunk. Tőlünk is bocsánatot kért, hiszen tudja, hogy ez nekünk is nehézséget jelent. Ha nem éppen egy rendőrsorozatról lenne szó, lehet, hogy máshogy dönt a csatorna. De rendőrök is zúgolódtak, hogy András ne játsszon tovább a sorozatban.
z  Játszik a Magyar Színház színészzenekarában is.
– Régóta zenélek, de egy ideig otthon pihent a szaxofon és a gitár is. Most jó újra zenélni.


Bóta Gábor

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!