Éppen tíz éve, a 2006-os országgyűlési választások finisében volt az emlékezetes Gyurcsány–Orbán miniszterelnök- jelölti vita. Emlékezetes, mert sokak szerint azóta annak következményeit nyögjük. És emlékezetes, mert azóta sem volt ehhez hasonló vita. De lesz-e még valaha? Munkatársunk, Kövesdi Péter "Egy vitán felül álló polgár" című cikkében idézi fel az akkor történteket, Tölgyessy Péter 2006-os kommentárjai és Lakner Zoltán friss értékelése segítségével. A teljes cikk, a 2006-os vitában elhangzott idézetekkel, a friss VH-ban olvasható.

 
Gyurcsány-Orbán miniszterelnök-jelölti tévévita, 2006. április 5. - Fotó: Kovács Tamás, MTI

Ez a tíz évvel ezelőtti médiaesemény már csak azért is emlékezetes, mert sokak szerint azóta annak a vitának a következményeit nyögjük - írja munkatársunk. - Orbán ugyanis ott szenvedte el politikai pályája tán legnagyobb vereségét, legalábbis ez idáig.

„Gyurcsány Ferenc nagyon győzött a vitában, ez nem is sima győzelem volt: inkább triumfálás – mondja Lakner Zoltán. – Ez is oka annak, hogy Orbán Viktor, ha teheti, még egyszer nem kerül ilyen szituációba, vagyis nem vitázik. Ugyanakkor ez a vita alapozta meg Gyurcsány Ferenc mai napig tartó nimbuszát, azt gondolom, hogy őt ez az élmény tartja a mai napig többé-kevésbé a politika élvonalában” – állítja a politikai elemző, hozzátéve, hogy – bár akkor ezt kevesen vették észre – már ott voltak a miniszterelnök későbbi politikai megsemmisítésének aknái. „Ebben a vitában, amit körülbelül 4 millióan néztek, hangzik el, hogy nem lesz vizitdíj. Majd 2 hónappal később bejelentették, hogy bevezetik. Ez a nyilvánvaló hamis kampányígéret alapélménye lett a társadalomnak. Ezután jött az elbukott népszavazás a vizitdíjról, és az ujjal mutogatás: hazudtak.”
Aztán jött Őszöd, a tüntetések, és végül a bukás. Mondhatjuk – mert így van –, hogy amúgy Orbánt később darabszámra és súlyra lényegesen több hazugságon lehetett volna és lehetne rajtakapni, de ezek nem okoztak akkora földrengést, mint az első, ami egy győztes vitában hangzott el – mondja Lakner. Tíz éve nincs vita. Beszédek és üzenetek időről időre elhangoznak, de a politikusok nemigen ülnek le nyilvánosan egy asztalhoz vitázni. Maga a rendszer olyan, hogy nincs kinek kivel vitáznia.
(...)
Orbán nagy nyugalommal mondhatja: minek vitatkozzon? És főleg kivel? „Én abban reménykedem, hogy Orbán Viktor egy ponton nem lesz már abban a helyzetben, hogy kivonhassa magát egy ilyen vita alól. Vagy másképpen: én azt tudom elképzelni, hogy amikor Orbán meggyengül, akkor már nem vele kell vitatkozni” – jövendöl Lakner Zoltán.


Kövesdi Péter cikke, "Egy vitán felül álló polgár" címmel az árilis 2-án megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!