„Amennyiben nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatást” – mordult rá Tarlós István a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vezetőjére, Fischer Ivánra. És hozzátette: akár nulla is lehet a BFZ támogatása. Tarlós haragját az váltotta ki, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője nem hagyta szó nélkül, hogy a főváros 200 millió forinttal kevesebb támogatást adott idén zenekarának, mint tavaly – mindössze 60 milliót. Ráadásul előzetes egyeztetés nélkül, igaz Tarlós állítja: szólt Fischernek, hogy „vannak bizonytalanságok a támogatás körül”.

 
Tarlós István - Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

„Budapest többet érdemel, olyan városvezetést, amely jó gazdaként gondoskodik a város kultúrájáról”, kommentálta a támogatás csonkolását Fischer Iván videóüzenetében. És ennél többet nem is tehetett, ugyanis a zenekarral kötött keret-, illetve éves-szerződés értelmében a főpolgármester azt is megtehetné, hogy egyetlen fillért sem ad. (A hatályos költségvetésből egy közgyűlési határozattal ki lehet törölni annak a BFZ-nek a támogatását, amit a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között tartanak számon.)

Tarlós nem válaszol érdemben Fischernek, inkább azt sejteti: a BFZ nem annyira „érdemes” zenekar – de legalábbis semmivel nem marad el mögötte a Nemzeti Filharmonikusok (NF) gárdája. Persze a főpolgármester nem a művészetüket veti össze, hanem a támogatási számokat és a járulékokat. Azt hangsúlyozva, hogy az 1,4 milliárd adóforintot kapó BFZ jóval kevesebb járulékot fizet alkalmazottai után, mint az 1,1 milliárd forinthoz jutó NF. Összegszerűen a polgármesternek igaza van, ám arányaiban a BFZ utal többet a kincstárnak, hiszen alig ötödannyi alkalmazottja van, mint az NF-nek.


A BFZ-nek évente összesen 35 koncertet kell tartania „ingyen”, de tavaly ennek többszörösét teljesítette – önként.


Szombaton 17 órakor flashmobot tart a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar a Vörösmarty téren, ahova minden zenerajongót várnak.

Fischer Iván videoüzenete nyomán Tarlós rámordult, hogy: „Amennyiben nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést, úgy át kell gondoljuk a támogatását.”

A BFZ nem süllyedt le Tarlós szintjére, a zenekar igazgatóhelyettese, Erdődy Orsolya mindössze azt nyilatkozta lapunknak: „számunkra az első és a legfontosabb, hogy a közönséget szolgáljuk”. Ezért szombaton 17 órára a Vörösmarty térre várnak mindenkit, aki szeretné kifejezni szolidaritását a BFZ ügye és a klasszikus zene fontossága mellett.

De Tarlós ezt sem hagyta szó nélkül: „Szabadtéri koncertre közterület-foglalási engedélyt kell kérni. Mivel ilyen szóba sem került (...) ez azt is bizonyítja, hogy Fischer Iván a törvények felett is áll”.

Az utolsó szó joga most már a közönségé.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!