Május 20-án megjelent hetilapunkban megkérdeztük Botka Lászlót, kit szorítana ki a baloldalról. Nagy B. György készített interjút Botka Lászlóval: a beszélgetés szövege „Mindjárt eljön a színvallás ideje” címmel a friss Vasárnapi Hírekben olvasható.

 
VH, 2017. május 20.


A kétoldalas interjúban sorra veszik a legfontosabb témákat, kiemelten a nyugdíjak témáját, a 13. havi nyugdíj ígéretét, a dolgozói szegénységet megszüntető bérek kérdését.

A 600 ezer forintos jövedelemhatárral kapcsolatban az interjúban ez olvasható:


VH: – Azt mondja, emelné a minimálbért. A gondolat – munkavállalói oldalról – igazságos. De ki tudják termelni az ehhez szükséges pluszpénzt az alkalmazottak 56–70 százalékát foglalkoztató kis- és középvállalkozások?

BOTKA LÁSZLÓ: – Én pont fordítva csinálnám, mint a Fidesz. A kormánypárt a kis- és középvállalatokra terhelte a minimálbér emelését, én viszont a minimálbér adómentességében gondolkodom. Szeretnék megnyugtatni mindenkit: nem a középosztály terhelése a cél, épp ellenkezőleg: a középosztály kiszélesítése a cél. Én csak olyan adórendszert tudok támogatni, amelyik mintegy bruttó 600 ezer forintig (ez kicsivel több, mint a jelenlegi bruttó átlagbér duplája) nem növeli, hanem csökkenti a terheket – a jelenlegi szinthez képest is. Az egész biztos, hogy a legmagasabb jövedelmű néhány százaléknak sokkal hatékonyabban kell hozzájárulnia a közteherviseléshez. És mielőtt megkérdezi, hogy miből: ehhez az adórendszeren belül mintegy 350 milliárd forintot kell átcsoportosítani.”


Az interjú néhány fő témája:
- Mindjárt itt a pillanat, amikor színt kell vallani: ki akar kormányváltást, és ki játszik a túlélésre
- A létminimum alatt senki ne keressen, illetve ne kapjon nyugdíjat, továbbá mindenkinek csökkenjenek a közterhei, akinek a bruttója nem haladja meg a 600 ezret
- Botka László nyilatkozik lapunknak, akit május 27-én választ miniszterelnök-jelöltté az MSZP kongresszusa


(A május 20-i Népszava Szép Szó mellékletének vezető írása Pogátsa Zoltán elemzése, „Számoljunk Botkával!” címmel. A gazdaságpolitikai elemzés az MSZP baloldali programjának reális alapjait és társadalompolitikai szükségességét számszerűsíti.

Botka László miniszterelnök-jelöltté választását támogatták a Magyar Szocialista Párt vezető testületei május 20-i döntésükkel. )


Botka László és munkatársunk, Nagy B. György beszélgetése „Mindjárt eljön a színvallás ideje” címmel a május 20-án megjelent, következő lapszámunk megjelenéséig kapható Vasárnapi Hírekben olvasható.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!