Nálunk is egyszerűen megszüntethetőek lennének a kórházi várólisták. - „Magyarország nagy csalódás” – mondta el egy friss nemzetközi összehasonlító jelentés szerzője, Arne Björnberg a Vasárnapi Híreknek adott telefoninterjújában. A professzor szerint az évtizedek óta alkalmazott, a britekéhez hasonló magyar egészségügyi rendszer többre lett volna hivatott.

 
VH, 2017. február 11., 06. szám

Hazánk az egy évvel korábbihoz képest három helyet visszacsúszott az ECHI listáján, és valóban rossz helyen szerepel rajta, ám azt Björnberg is hangsúlyozza: a trendek javulnak, és minden országban javul az egészségügy helyzete. Igaz, Magyarországon lassabb mértékben, mint másutt.

Ismerik a viccet, amikor az ember elmegy az orvoshoz? „Van egy rossz hírem és egy jó, melyikkel kezdjem?” – kérdezi a doktor. Európában a gazdasági válság utáni időszak egyik legjobban fejlődő ágazata az egészségügy. A fogyasztók egyre többet kapnak a pénzükért (igaz, legtöbbször egyre több pénzért). Az úgynevezett Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (EHCI) folyamatosan nő. És mi a rossz hír? Az, hogy Magyarországon lassabb mértékben, mint másutt.

Munkatársaink, Kőműves Anita és Kövesdi Péter "Magyarország nagy csalódás" címmel ismertetik a február 11-i, friss Vasárnapi Hírekben a nemzetközi összehasonlító vizsgálat megállapításait.
Összeállításunkban Krausz Viktória egy friss hazai hír hátterét elemzi: "Csaknem kilencmilliárd forintot kap két fővárosi, egyházi kézben lévő kórház, amelyek cserébe vállalták, hogy nem végeznek abortuszt és nem fogadnak el hálapénzt." - A cikk "Pénzért NEM az abortuszra" címmel a friss VH 17. oldalán található.


A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál a hétvégén és a jövő héten is, péntekig megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!