Hosszú történet –
Válás, új edző – Katinka formája mindannyiunk
érdeke, vallja az egykori kapitány

 
Hosszú Katinka - Fotó: Stephane Kempinaire, AFP

Az álompárok sajátossága, hogy egy idő után szétválnak. Az erről szóló történetek persze elsősorban magánügyek, jelen esetben azonban a válás a legjobb magyar úszó karrierjéről is szól, így tehát legalábbis sportközügy. Ezért is írunk most róla.

Hosszú Katinka és amerikai edző-férje, Shane Tusup kapcsolata múlt év végén romlott meg. Mármint nyilvánosan és nyilvánvalóan. Addig csak a medence partján kiabáltak egymással (főleg Shane Katinkával), de ezt a közvélemény egy ideig betudta az amerikai heves vérmérsékletének.

Novemberben Tusup egy bajai gyerekversenyen káromkodva üvöltözött felesége nevelőedzőjével, Pass Ferenccel, amit – bennfentesek szerint – Katinka képtelen volt megbocsátani. Egy héttel a bajai balhé után rendezték a kosárlabdázók éves Kelet- Nyugat gáláját, ez volt az első nyilvános esemény, amelyen az úszó már egyedül jelent meg. (Mindkettejük számára fontos volt, hogy a különböző közösségi oldalakon posztoljanak életük minden rezdüléséről, ám november 16. után már nem születtek közös bejegyzések.) Ha hinni lehet a bulvárlapoknak, Katinka megunta az otthoni erődemonstrációkat, és különköltözött.

A decemberi, koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságra Shane Tusup már nem utazott el Katinkával, aki hat aranyat gyűjtött be. Karácsony után viszont egy ideig nem edzett, hanem Miamiba utazott pihenni korábbi edzőpartnerével, Dudás Dániellel. Az Év Sportolója-gálán, január 11-én Tusup meglepő magyar nyelvű beszédben kért bocsánatot mindenkitől, akit megbántott, de ez már csak szépségtapasz volt. A minap több lap is arról írt, hogy az úszónő beadta a válókeresetet.

A kérdés most az, mi lesz a „nemzeti kincs” Hosszúval, aki a nyolc riói aranyunkból egymaga hármat hozott, és – idáig – megállíthatatlannak tűnt. Mivel az úszóknál idén „csak” egy Eb-t rendeznek (Glasgow-ban), az sem kizárt, hogy Katinka egyszerűen kihagyja ezt az évet, és rápihen a következő feladatokra. Ismerve azonban a mentalitását, aligha enged meg magának ennyi kihagyást. („Iparági” forrásaink szerint máris több kilót hízott, és az izomzata is megsínylette az elmúlt két hónapot.) Ez viszont azt jelenti, hogy edző után kell néznie. A médiában a napokban röppent fel a hír, hogy legnagyobb riválisa, a spanyol Mireia Belmonte edzője, a francia Fred Vergnoux került a képbe.

(Vergnoux annak idején ugyanolyan mélypontról hozta fel a sérült Belmontét, mint Shane Tusup Katinkát.) Ez a hír viszont, a VH értesülései szerint, kacsa. Vergnouxnak érvényes szerződése van a spanyol szövetséggel, amelyből iszonyat sok pénzért lehetne csak kivásárolni, és ennyi pénze még Hosszúnak sincs.

Marad tehát a találgatás, bár ha az úszó idén is szeretne Világkupa-versenyeket nyerni, mindenképpen gyorsan kell lépnie. Mert lehet azt mondani, hogy mindegy, ki van a medence partján, ha a világ egyik legjobb úszójáról van szó, ám ez nem igaz. Mindig kell valaki, akivel meg tudja beszélni az edzéstervet, a versenyek eredményét.

„Az úszósportot nem lehet egyedül csinálni, kell valaki, akiben a sportoló megbízik, akinek ad a véleményére” – mondta a VHnak egy, a versenyzőt közelről ismerő egykori kiváló úszó.

„Az edzőváltás mindig kényes kérdés. Minél magasabb szinten sportol valaki, annál inkább. Katinka esetében, mint minden hozzá hasonló élsportolónál, ez különösen így van – ez pedig már a többszörös világbajnok Hargitay András véleménye.

– Az előzmények ismeretében úgy gondolom, hogy Shane-nél gondosabban, figyelmesebben, odaadóbban senki sem fog, senki sem tud foglalkozni Katinkával. Nekünk, magyaroknak természetesen az az érdekünk, az a jó, ha Katinka sikeres.
Tehetsége, tudása, eltökéltsége nyilván nem változott. Mindannyiunk érdeke, ha új edzője mellett is sikeres marad. Ebben a kérdésben is hamarosan választ ad a jövő” – teszi hozzá az egykori szövetségi kapitány.
 

Hosszú és Tusup 2009-ben Los Angelesben ismerkedtek meg, amikor Katinka az ottani egyetemen tanult és úszott. A sikertelen londoni olimpia (2012) után lett Shane az edzője, majd 2013-ban a férje. Az erősen impulzív és szókimondó – egyesek szerint megengedhetetlenül goromba és trágár – Tusup szinte mindenkivel összeveszett a magyar úszósportban, sokan őt sejtik Katinka kemény kiállása mögött, amellyel lemondásra kényszerítették Gyárfás Tamást, az úszószövetség akkori elnökét. Edzői kvalitásaihoz azonban nem férhet kétség: Katinka vele érte el 3 riói aranyérmét és megszámlálhatatlan Világkupa-sikerét. Shane volt kettejük közül az üzletember: az ő nevéhez fűződik az Iron Lady-imidzs, az ehhez kapcsolódó tárgyak forgalmazása, illetve az Iron Aquatics úszóiskola megalapítása, amelynek sorsa most kérdéses lett. Az viszont biztos, hogy Shane Tusup csak addig kapja a szövetségtől a kiemelt edzői fizetését (havi 1 millió forintot), amíg Hosszú Katinka meg nem nevezi új trénerét.


Hogy még kellemetlenebb legyen az elválás, Shane korábban magára tetováltatta Katinka becenevét, amely ábrában ráadásul az úszónő arcképe is feltűnik
 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!