Fel nem robbant bomba története. A 30 évvel ezelőtti Queen-koncert titkai. Csoda volt – minden szempontból. 1986 nyarán a Népstadionban 76 ezer őrjöngő néző előtt lépett fel a világ akkori legnagyobb színpadi show-jával a Queen. Már az is kész csoda volt, hogy az akkori hatalom engedélyezte a koncertet.

 
Freddie Mercury, Budapest 1986 - Fotó: Ilovszky Béla, MTI

És a Queent mivel csábították éppen Budapestre? Nyilván nem pénzzel - a magyar fél nem tudott versenyezni a Queenért világszerte vetélkedők árajánlataival.  A világhírű magyar operatőr-nemzedékek, Illés György tanítványainak hírneve segített.

Arról, hogy hogyan, hány buktatón keresztül sikerült megszervezni a híres koncertet és elkészíteni a koncertfilmet, Mihályi Györggyel, az akkori koncertről készült film producerével egy szentendrei cukrászdában beszélgetett munkatársunk, Kövesdi Péter.

A koncert előtt érkezett - akor még teljességgel szokatlan - bombafenyegetés, vagy a forgatás után a Queen menedzserének telefonja által robbantott "bomba" története is olvasható a friss VH-ban.


Az izgalmakat azonban olyan konfliktusok is fokozták, amelyek a kiváló magyar filmesek és a Queen világsztárjai között a munka során keletkeztek...
"Amikor Ragályi  Elemér, a film operatőre a próbán azt kérte, hogy Mercury legyen szíves még egyszer előrerohanni a dobtól, hogy ő élességet állíthasson, az énekes annyira kiborult, hogy üvöltözni kezdett."
A producer pedig - a munka során nem először - rosszul lett az idegeségtől, és biztos volt benne, hogy ebből az egészből nem lesz semmi.


"Csoda, hogy volt..." - "Harminc éve itt járt a  Királynő. Schmitt Pál is benne volt a buliban. Egymillió dollárt kértek volna… de nem tették." - A teljes cikk a friss VH-ban olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!