Boldog ünnepeket kívánunk lapunk minden kedves olvasójának! Ünnepi mellékletünkben: Darvasi László · Dragomán György · Gálvölgyi János · Grecsó Krisztián · Szabó T. Anna · Szalóki Ági · Szécsi Noémi · Vámos Miklós · Várszegi Asztrik

A Vasárnapi Hírek dupla száma már december 17-én, szombaton megjelent, ünnepi mellékletünkkel.

KARÁCSONY – irodalmi mellékletünk a Vasárnapi Hírek december 17-én megjelent, 2016. 51-52. számában:

Szabó T. Anna – Dragomán György: Tükör és kés;
Darvasi László: Föltámadás;
Grecsó Krisztián: Nagymama karácsonyra

„Véletlenül partizán” - Kövesdi Péter és Rácz I. Péter interjúja Gálvölgyi Jánossal - „Nem hajlandó labdán tologatni kollégákat - Évtizedes álma teljesül: krematóriumigazgatót játszhat - Gálvölgyi ennél már nem lehet gálvölgyibb”

valamint

ÜNNEPI KÖZÖSSÉGBEN
KÖZÖSSÉGEK MELLÉKLET A VASÁRNAPI HÍREK KARÁCSONYI SZÁMÁBAN


Közösségeink tartanak meg minket, általuk teljesednek ki szerepeink, fogalmazódnak meg gyökereink, segíthetünk másoknak. Ezért is állítottuk őket ünnepi mellékletünk középpontjába. Történeteik és erejük bemutatásával kívánunk minden kedves olvasónknak békés, boldog ünnepeket!


A béke provokáljon – Várszegi Asztrikkal beszélgetett Kertész Anna
„A közösség a kulcsa a segítésnek, melyben termékennyé válhat a küzdelem és a kudarc is, mondja Várszegi Asztrik, akivel Szent Márton örökségéről és Ferenc pápa jelentőségéről is beszélgettünk. A pannonhalmi főapát szerint itt az ideje, hogy az egyházban áttolódjon a hangsúly az intézményről az igére.”


Szervezett túlélés – Rácz I. Péter összeállítása
„A lányok bandáznak. Egyszemélyes közösségek jönnek létre. A drasztikusan megnövekedett létszámú, egyre szorosabban egymás mellett élő embercsoportok tagjaként mind nehezebb a közösségekhez tartozás kialakítása. A virtuális közösségek megjelenése új kihívások elé állítja az évezredek alatt kiforrott, biológiailag is meghatározott, kulturális érintkezési formáinkat.”


A nők választása – Szécsi Noémi írása
„Javaslatainkkal szinte elő sem hozakodhattunk és legjobb akarásaink megtörtek az egyéb, más tennivalókkal agyonterhelt fórumokon, e fórumok érzéketlenségén is, és talán azon is, hogy csak kopogtattunk szerényen, holott dörömbölnünk kellett volna, mint amilyen durván a nyomorúság dörömböl a jóllakottság ajtaján.”


Ki marad a kemence körül? - Kertész Anna riportja, Kállai Márton fotósorozatával
„Az egykor elnéptelenedett zsákfaluban ma közel száz gyerek él, a múlt héten újabb kis lakó érkezett itt a világra. Visnyeszéplakon a múltból formálódott jövő: a magyar keresztény-paraszti hagyományokra alapuló közösség töltötte meg élettel a Zselicségben megbújó települést. Az elszigetelődés egyszerre jelent szabadságot és összezártságot, mert a szűk helyen feszültséget okoznak az emberi különbözőségek. Vajon ki és mi tartja meg az újjáéledt falut?”


Aranyból van a szívük – Krausz Viktória riportja
„Végtelenül kedvesek, ragaszkodóak, csupaszív emberek. Jól láthatóak,
pedig évente alig százan születnek plusz egy kromoszómával, azaz Down-szindrómásként. Olyan sokfélék, mint a többségi társadalom: van olyan, aki képtelen ellátni magát és társult betegségei miatt nem éri meg az öregkort, de akad önállóan élő, dolgozó családanya is. Egyre pontosabb diagnosztikai eszközökkel lehet megakadályozni a megszületésüket, miközben megfelelő fejlesztéssel csodákat lehet belőlük kihozni.”


Angyalboksz a börtönben – Kövesdi Péter riportja, Draskovics Ádám fotósorozatával
„A balassagyarmati börtönben hetente egyszer, pénteken 3-tól 5-ig minden más. A szürke, tyúklábmintás börtönruha ilyenkor átalakul lovagi páncéllá, angyalszárnnyá, tüllszoknyává vagy bármi mássá, ami a meséhez szükséges. A nehézfiúk pedig önfeledten játszanak a fegyház kápolnájában kialakított játéktérben.”


Mi fán terem az apa? - Rácz I. Péter készített portrét Vadas Jánosról
Föl kell mérni az apa erőforrásait és áthangszerelni, hogy ne teher legyen számára a gyerek
- Pelenkázás helyett akár énekelhetünk is
- A magyar apák túlságosan elfoglaltak, nehezen mondanak le az egójukról, problémáikat sem szívesen osztják meg
- Az apaságról, az apa- és férfiszerepek változásairól Vadas Jánossal, az apaközösséget szervező KisPapa coachcsal beszélgettünk


Vámos Miklós: Köz – Töredelmes vallomás
"Olyan szép szavunk a „köz”, nem gondoljátok? Az év végi szeretetünnepek időszakában ez gyakran ötlik agyamba. KÖZ, KÖZös, KÖZösség. KÖZép, KÖZéppont, és persze KÖZért, ahogyan a korombeliek hívják a boltot. Betűszó volt, de már nem emlékszem, mit rövidítettek általa. A rendszerváltozás után kevéssel láttam a karikatúrát: sovány biciklis alak hajt az utcán, írószerével áthúzza a KÖZÉRT-et egy élelmiszerbolt bejárata fölött, s odafirkantja: MAGAMÉRT. Humoros, találó. Mégsem tudtam nevetni."


„Quintus, szólnál, kérlek, Belliusnak, hogy Vorenus segítsen Nasónak” - F. Tóth Benedek riportja
Írhatnánk azt is, időutazók járnak közöttünk, de nem volna igaz. A Tizedik Gemina Légió Hagyományőrzői nagyon is e világi, hús-vér emberek, van becsületes foglalkozásuk, családjuk, bérletük buszra, metróra. Egyvalamiben mégis különböznek másoktól: időnként rájuk tör a vágy, hogy megidézzék a múltat. S ha már megidézik, beöltöznek rómainak – s ha már beöltöztek, éppen úgy néznek ki, mintha időutazók járnának közöttünk.


Három férfi szövetsége – Nagy B. György riportja

Három festő idézi meg a Római Birodalom szellemét – no meg a római gyomorét
- A leghedonistább antik ünnep tombolt az Andrássy úton, és áradt a garumszósz,
aminek két és fél korsójáért pompás rabnőt lehetett venni
- Filp Csaba, Sütő Róbert és Szabó Attila tovább gondolkodnak az antik lakomák
menüsorainMindezt megtalálja Közösségek című mellékletünkben, a Vasárnapi Hírek december 17-étől kapható karácsonyi számában. Következő számunk december 30-án jelenik meg.ÜNNEPI KÖZÖSSÉGBEN
KÖZÖSSÉGEK MELLÉKLET A VASÁRNAPI HÍREK KARÁCSONYI SZÁMÁBAN


Közösségeink tartanak meg minket, általuk teljesednek ki szerepeink, fogalmazódnak meg gyökereink, segíthetünk másoknak. Ezért is állítottuk őket ünnepi mellékletünk középpontjába. Történeteik és erejük bemutatásával kívánunk minden kedves olvasónknak békés, boldog ünnepeket!


Mentés

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!