A 2015-ös költségvetés tervezete az élelmiszerek drágulását, a szociális juttatások megvágását és a gimnáziumi helyek csökkentését vetíti előre, félmillió ember zuhanhat nincstelenségbe...
- A Vasárnapi Hírekben részleteket talál a
húsba vágó változásokról. Várhatóan hat százalékkal drágulnak az élelmiszerek a nagyáruházakat sújtó adók miatt. Kevesebből kellene többet költeni.
- Sötét kilátások az oktatásban is: Előre a múltba! Gyerekek tízezrei számára szűnhet meg a felemelkedés lehetősége.

 
Szociális boltban

 Munkatársaink próbavásárlásokkal mutatják be, hol, mennyit tud megspórolni egy.egy bevásárlásnál a kisember - ha szerencséje van. Kiszámoltuk a várható drasztikus árváltozások hatásait is. Adatok a mélyülő szgénységről. "Húsba vágó emelés" címmel összefoglalónk friss lapszámunkban.

Hát meddig mehet ez így?
"Veszélyzónában vagyunk"– lapunkban interjút közöltünk Szelényi Iván világhírű szociológussal.
Mit tehet, aki szegény, de nem akar közmunkás lenni, vagy külföldre menni?
Személyes tapasztalatairól elmondja: "Sokat dolgoztam egy borsodi zsákfaluban, nemrég visszamentem, egy kedves, 5-6 éves roma fiútól kérdeztem: Öcsi, mi leszel, ha nagy leszel. Erre azt mondja: semmi. És sajnos az analízise tökéletes volt, az esélye arra, hogy valami legyen belőle, a nullához közelít. Hát ez lesz."
(...) "amikor
1989-ben mentem először oda, 300-an laktak ott, most 600-an, és jóval kevesebb a ház. Ha télen nem akarnak megfagyni, kénytelenek házak tetőszerkezetét megbontani, ha eltüzelték a gerendákat, beomlanak a falak. A faluban senkinek nincs piaci állása, hárman dolgoznak önkormányzati fizetésért. Hát meddig mehet ez így?"
A Szelényi-interjú friss lapszámunkban jelent meg.

Lakner Zoltán: Szegénysébge zárt ország - elemzés a friss Vasárnapi Hírekben.
"A készre formálódó szisztémanem megnyitja a munkakeresésútjait, hanem lezárja azokat.hanem foglyul ejt."
A politológus így jellemzi  a helyzetet: "A dolgoztatott szegények országát hozza létre az Orbán-rendszer. Ezt jelenti a gyakorlatban a miniszterelnök „munkaalapú” víziója. Az oktatási és a szociális szféra átalakításának eredménye, ha megvalósul, az lesz, hogy intézményesíti a szegénységet."

Ugyanennek  a témának  a hátteréről Csonkolás című elemzésünkben olvashat. A közmunka zsákutcájába fordítják az országot. - Félmillió ember zuhanhat bele a totális nincstelenségbe. - A szociális kiadások kurtítása a kilátástalanságba űzhet sokakat.

Előre a múltba címmel az oktatásban várható változásokról olvashat:
"A felső- és a középfokú oktatástól is azt várja a kormány, hogy a munkaerőpiac igényei szerint képezzék diákjaikat. - A szakértők szerint érettségi nélkül szinte lehetetlen boldogulni. - A gimnáziumi férőhelyek csökkentése tovább rontja a hátrányos helyzetű diákok esélyeit.".

Minderről a részletek, interjúk, adatok a Vasárnapi Hírek november 9-i számában találhatók.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!