Vasárnap tüntet a Tanítanék Mozgalom Budapesten a Kossuth téren – az eredetileg szerdára, a civilek napjára tervezett demonstráció az időjárási körülmények miatt került a hét utolsó napjára. Az aktualitását viszont nem vesztette el, annál is inkább, mert a kormányzat az oktatási ügyekben aktív mozgalmat is megtámadta a tevékenysége miatt.

 
Pedagógustüntetés a Kossuth téren, illusztráció - Fotó: Németh András Péter


„A Tanítanék az elsők közt volt, akiket Németh Szilárd az elsöprendő civil szervezetek közt megemlített. Épp ezért fontosnak tartjuk, hogy jelezzük: civilek vagyunk, és büszkék vagyunk erre. De még fontosabb, hogy kifejezzük a szolidaritásunkat az összes civil szervezettel, és rámutassunk arra, hogy nélkülük a magyar társadalom elnyomottjai nagyon nehéz helyzetben lennének” – mondta el a Vasárnapi Híreknek Törley Kata, a mozgalom képviselője, aki azt is kulcsfontosságúnak tartja, hogy a társadalom maga is felébredjen, mert egységes fellépés nélkül az egyénileg vívott harcok elhalnak.

Legutóbb a kormány közeli Origo hírportál indított támadást az oktatás ügyei körül szerveződött mozgalom ellen, mondván: a tüntetés szervezői a hozzájárulásokat az Alapítvány a Tanszabadságért számlájára várják, amely pénzügyi beszámolója szerint 2013 és 2015 között támogatásának nagy részét az Open Society Foundationtől, Soros György alapítványától kapta. „Nem bejegyzett szervezetként nem akartuk, hogy magánszámlára utaljanak a támogatóink (már csak az átláthatóság kedvéért sem), így azt kérjük minden tüntetésünk előtt, hogy az Alapítvány a Tanszabadságért számlájára tegyék ezt, mely alapítvány évekkel ezelőtt kapott utoljára Soros-támogatást. Az viszont minket is meglepett, ennyire fontos a kormány számára, hogy ezekkel az aljas eszközökkel próbálja ellenünk hangolni a közvéleményt. Sajnos azt látjuk, hogy valamilyen szinten célba is ért az üzenetük: egyre több gyűlölködő megnyilvánulással találkozunk személyesen és a Tanítanék különböző csatornáin egyaránt” – mondja Törley Kata. Ezért is tartja különösen fontosnak, hogy a vasárnapi tüntetésen bebizonyítsák: a civil nem szitokszó, politizálni pedig nem bűn.

A Tanítanék tavaly december 19-én adott ultimátumot Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének, amelyben lemondását követelték. Emellett önálló oktatási minisztérium létrehozását és új közoktatási törvény kidolgozását szerették volna elérni. A kormányzat részéről semmilyen reakció nem érkezett az ultimátumra, közben Törley Kata szerint az iskolákban sem javult a helyzet. Most a legsürgetőbb probléma az érettségik ügye. „Haladéktalanul el kell törölni azt a jogszabályt, ami a szakképzés területén kötelezővé tette, hogy az 5. érettségi tárgy szakmai tantárgy legyen. Ez egy felelőtlen, a diákok egész további életét meghatározó, őket kényszerpályára állító, ráadásul elkapkodva, tisztázatlan feltételekkel bevezetett intézkedés. Amit viszont még vissza lehet vonni” – mondja a mozgalom képviselője és hozzáteszi: nem kevésbé fontos a szabad tankönyvválasztás és az érettségiken használható atlasz ügye. A Tanítanék jövőjével és a nyomásgyakorlás további lehetőségeivel kapcsolatban pedig úgy fogalmaz: újabb váltás előtt állnak, olyan módszerekhez fognak nyúlni, amelyek a rendszerváltás óta eltelt időben nem honosodtak meg.
 

A vasárnapi, „Most mirajtunk a sor!” elnevezésű demonstráción közel 40 szervezet áll színpadra, felszólal többek közt Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője, Szentesi Kálmán, aki visszakérné az adóját, mert a magyar állam nem arra költi, amire kellene, és Szert Boglárka, akit azért rúgtak ki az Antall József Tudásközpontból, mert meg akarta védeni egy kollégáját, aki lájkolta a Nolimpia közösségi oldalát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!