Sok iskolából hallani, hogy a túlbuzgó igazgatók, tankerületi vezetők akár a fenyegetéstől sem riadnak vissza, hogy megakadályozzák a tantestületeiket abban, hogy csatlakozzanak a pedagógusok tiltakozási hullámához. A Nemzetgazdasági Minisztérium alá rendelt szakiskolákból is érkeznek hasonló hírek, és eddig legtöbbször az egzisztenciális félelem is elég volt ahhoz, hogy a tanárok ne merjék nyíltan vállalni a véleményüket. Most mégis úgy tűnik, elindult valami.

 
Dessewffy Tibor - Fotó: Németh András Péter

„Azzal, hogy a tanárokat bekényszerítették a pedagóguskarba, és akár meg is tilthatják nekik, hogy nyilatkozzanak, a szabadságjogaik csorbultak. Kialakult a félelem légköre, amelyet az képes feloldani, ha a korábban elszigetelt és magányos szereplők valamilyen közösségben találják magukat, és a düh legyőzi a félelmet. Szinte megjósolhatatlan, hogy ez mikor történik meg, érdekes, hogy ehhez most éppen egy miskolci gimnázium levele kellett” – mondja Dessewffy Tibor szociálpszichológus. Ezek a feszültségek most azért tudtak ilyen elemi erővel kirobbanni, mert évek alatt a felszín alatt elnyomva fokozódtak.

S bár számtalan olyan momentum lett volna az elmúlt években, amikor kirobbanhatott volna a tiltakozás, valószínűleg az eltelt idő is kulcsszerepet játszik. „A KLIK-ről például már az elején sejthető volt, hogy nem egy jó ötlet, de mára ez be is bizonyosodott, és mindenki a bőrén érzi” – mondja Dessewffy Tibor, aki szerint ebben a helyzetben a Fidesz stratégiája könnyebben megjósolható, mint a tiltakozók további lépései. Úgy gondolja, hogy az Orbán-kormány eddig nagyon keményen lépett fel minden olyan csoporttal és személlyel szemben, amelyről és akiről azt gondolta, veszélyt jelenthet a rendszerére. Abban a pillanatban, ahogy érzékelik, hogy a félelem helyére a felháborodás lépett, stratégiát váltanak, és a korábbi „keménykedés” helyére a taktikai visszavonulás, a leszalámizás, megosztás kerül. Ezt a fajta politikát sikeresen folytatták a korábbi diákmozgalmak esetében is. A mostani esetben nagy szerepe van annak, hogy olyan szereplők kerültek elő, akiken még nincs semmilyen stigma, nem estek áldozatul karaktergyilkosságnak. „Az oktatásban történő folyamatok tanulsága, hogy bármelyik nap felébredhetünk úgy, hogy valami elkezdődött, de ma még megjósolni sem lehet, hogy ez a mozgalommá duzzadt tiltakozás visszakozásra késztetheti-e a kormányt” – teszi hozzá Dessewffy Tibor.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!