Hiába költ százmilliókat a kormány, háziorvosi praxisok tömegét nem tudja „eladni”.
- Megfeleződhet a doktorok száma pár év alatt.
- Egész térségek maradhatnak háziorvosi ellátás nélkül.

 
Orvosi rendelőben - Fotó: Németh András Péter

Sok pénzt érnek most a háziorvosok: a kormány idén 500 millió forintot fordítana arra, hogy letelepedésre ösztönözze őket, míg az Országos Egészségügyi Pénztár további 250 millió forintot költene praxisjog-vásárlási támogatására. „Kezdőtőkének” nem rossz, ám annak tükrében, hogy egy akár 20-30 éve praktizáló doktor havi nettó 130-150 ezer forintot keres, korántsem olyan csábító az ajánlat. Már csak a felelősség és a munka „sűrűsége” miatt sem: egy-egy háziorvosi körletben ugyanis akár 1200 beteg is lehet.

Nem csoda, hogy jelenleg az országban 231 betöltetlen háziorvosi praxis keresi gazdáját, többségük épp olyan településeken, amelyek erősen hátrányos helyzetűek – tehát orvosi szempontból is igencsak kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani. Olyan falu is akad, ahol immár 10 éve nincs doktor. Tavaly hasonló pályázat keretében 413 millió forintot költött a kormány – ebből 38 háziorvosi szolgálatot tudtak betölteni. Aki idén bevállalja, hogy a több mint kétszáz üres hely egyikét megváltja, mondjuk egy olyan helyen, ahol már 5 éve betöltetlen az állás, akár 10 milliós támogatást is kaphat.

Mindez azonban nem elég vonzó ajánlat, pláne nem a fiatal, pályakezdő orvosok számára, akik inkább külföldön boldogulnának. És miközben az orvoselvándorlás egyre komolyabb probléma, a háziorvosi rendszer életkorcsapdába is esett. Az átlagéletkor ugyanis ebben a szakmában is magas: 2020-ra a háziorvosok közül négyezren mennek nyugdíjba. Csak a viszonyítás kedvéért: a teljes állomány jelenleg 6500 fős. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy számol: az elkövetkező öt évben nagyjából 800 új praxist vásárolnak majd. Ami azt jelenti, hogy ha minden a megadott forgatókönyv szerint megy, 2020-ra nagyjából feleannyi háziorvos gondoskodik majd a magyar lakosság egészségéről, mint amennyi jelenleg.

40
betöltetlen háziorvosi praxis

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresi új gazdáját, de Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs- Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében is óriási a hiány.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!