Nincs kiegyezés Orbán Viktorral; Orbán Viktornak mennie kell, mert ő az önkény maga – jelentette ki Gyurcsány Ferenc pártja évadnyitó nagygyűlésén.

  <h1>Fotó: Riskó Gáspár</h1>-
  <h1>Fotó: Marjai János, MTI</h1>-

Fotó: Riskó Gáspár

- – Kép 1/2

Nem csak hogy nem mosta el az eső a Demokratikus Koalíció budapesti nagygyűlését, de még a nap is kibukkant, ahogy Gyurcsány Ferenc megérkezett feleségével a Szabadság hídra, ahol már ezres tömeg várta. Nyugdíjas korú hölgyek tinilányokat meghazudtoló lelkesedéssel fotózták telefonjukkal a pártelnököt. Egy remegő kutya ölben érkezett, DK-s pólóba csavarta gazdája, ne fázzon annyira. Pártlobogók lengtek az erős szélben, a rendőrök sapkájukat fogva strázsáltak a hídon. „Együtt Európával, Magyarország a miénk” táblákkal érkeztek fejbúbig beöltözött közép- és nyugdíjas korúak. A program viszont nem nyugdíjasbarát volt: Gréczy Zsolt pártszóvivő bevezetője után egy félórás Pa-Dö-Dő műsort kellett végigállni, majd Varju László pártigazgató szólt. Elmondta: a DK-nak 8500 tagja van és több mint 750 településen vannak jelen, tehát „nélkülünk nem megy”. Az őt követő Vadai Ágnes Orbán rezsimjét tahó, náci, lenyúló, mutyizó és velejéig romlott rezsimnek nevezte. „Mi ehelyett szabad országban, szabad emberként akarunk élni, itt, mert ez a mi hazánk” – harsogta.

Gyurcsány sem maradt el mellette hangerőben: nincs kiegyezés Orbán Viktorral; Orbán Viktornak mennie kell, mert Orbán Viktor nem jobbközép demokrata, hanem „az önkény maga” és aki kompromisszumot köt vele, az „bemocskolódik az önkény undorával”. A volt kormányfő 25 perces szónoklatában utalt az őszödi beszédre, melyet egyenes beszédnek nevezett. Abban talán hibázott, hogy maga sem tudott mindig megbirkózni saját mércéjével, vagyis hogy kompromisszumok nélkül kell az „igazságot” képviselni – mondta a pártelnök, aki szenvedélyességéről szólva azt mondta: nem hisz a makogóknak, a bárgyúknak, a taktikázóknak, a szenvedély nélkülieknek, mert ilyen politikusokkal nem lehet leváltani a mostani rendszert. „Aki hideg és langyos, az üljön föl a gázsütőre” – utalt az ellenzék meg nem nevezett vezetőire, de valószínűleg Bajnai Gordonra a volt miniszterelnök. A DK elnöke szerint százezrek azt látják, hogy elvették az iskolájukat, mert csak a Fideszhez közelállók lehetnek igazgatók, vezetők. Gyurcsány nem akarja, hogy „ezek” tanítsanak erkölcsöt. Az egészségügyből a soha nem látott hoszszúságú várólistákat említette, miközben Kaposváron már készül a fideszes VIPellátó. Szót ejtett a kihasznált hívőkről, az ellenőrzésekkel és bürokráciával fenyegetett vállalkozásokról, az eléggé meg nem becsült munkásságról, de arról is, hogy Orbán kettős mércét alkalmazott a rokkantnyugdíjasokkal szemben, hiszen ő maga is kiskapuk kihasználásával gazdagodott meg, a határon túliak szavazati jogával kapcsolatban pedig felelőtlenségéről, a magyarok összeugrasztásáról beszélt. Hangsúlyozta: a DK fel tudott állni a vereségből, mert abból fel lehet állni, a tisztességtelenségből azonban nem, és pártjával van csak esély a hatalom leváltására. Ha egy jobb országban akarunk élni, győznie kell Magyarország jobbik felének, a hazáért és a köztársaságért – zárta kampánynyitóját.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!