Orbán magára maradt és önjáróvá vált.
- Lázár körbelövi a miniszterelnököt.
- Az előrehozott választás nem pálya, a Sándor-palotához kétharmad kellene.

 
A tömeggel zsarolhatja a Fidesz nagy embereit az önjáróvá váló Orbán, akiről csak annyit tudni: nagy dobásra készül

A régi Orbán Viktor úgy vágta volna ki a partizánkodó Lázár Jánost, mint macskát… ám a „Tapolca utáni” kormányfő legfeljebb a szemöldökét vonja össze, amikor a Miniszterelnökség vezetője az ő szintjére emeli a kormányzati és pártkonfliktusokat. Bár Orbánt nem támadja, a vejét Lázár elütötte egy biztosnak tűnő pályázattól, elszámoltatná Mészáros Lőrincet, és kevesebb pénzt adna focira. Hogy Lázár büntetlenül rebelliskedhet, annak több oka van.

Senki nem boldog

Az első a frakciólélektan: a mutyi Tapolca (és az azt megelőző nyolc vereség) miatt vörös posztó a mezei képviselők és a vidéki erős emberek szemében. A második – az előbbivel összefüggő – ok: Orbánnak nincs fajsúlyos, tiszta embere, akit „ráindíthatna”.

Rogán Antal neve az Együtt által feltárt ingatlanpanama okán a korrupció szinonimája lett – még az ügyészség is beindult a Fidesz frakcióvezetője ellen. Harmadsorban javában dúl a Simicska–Orbán háború, a miniszterelnök új oligarchákat próbál felépíteni. Simicska Lajos „visszabontásával” pedig számos polgármester, képviselő stb. érdekei sérülnek: saját vállalkozások, illetve baráti cégek maradnak munka nélkül, és a klientúra egyre elégedetlenebb.

Tömeggel üt vissza

Orbán jelenlegi – még mindig markáns – zsarolópotenciálját az adja, hogy egyedül ő képes adott időre, adott célok érdekében mozgósítani (érzelmi kötődés okán) az 1,2-1,3 milliós Fidesz-keménymagot.

Csakhogy a kérdés az: meddig képes erre. Tapolca ugyanis megmutatta, hogy nem tud – vagy nem mer – a vízen járni, legalábbis ezt mutatja, hogy csak aktivisták előtt beszélhetett, azaz megkérdőjeleződött tömegvonzó képessége. A másik kérdés éppen ezért az, elképzelhető-e, hogy kiszervezik alóla a népi bázist. Ez forrásaink szerint megeshet. Eljött ugyanis a pillanat, amikor miniszterelnökként már nem tudja a maximális befolyást kihozni a rendszerből, hiszen ahhoz a frakciót, a pártot, a kormányt és a gazdasági holdudvart is tökéletesen uralnia kellene.

Nem előzheti a Jobbikot

Nem véletlen, hogy Orbán önjáróvá vált, például a „halálbüntetést vissza” mozgalmat is egyeztetés nélkül indította. Az indok egyértelmű: kész helyzet elé kívánta állítani, ha úgy tetszik, meg akarta zsarolni pártját. Mivel az utóbbi években elveszett a kormányzóképesség imidzse, Orbán csak érzelmi kérdésekkel zárhatja magára a tábort (l. halálbüntetés, kirekesztés, EU-ellenesség). Persze az is igaz, hogy hosszú távon (2018-ig) sem a lelkesedést nem tudja fenntartani, sem a Jobbikot nem tudja túlígérni. Persze Orbán nem ostoba, tudnia kell, hogyha egy jobbos néppárt jobbról előz egy szélsőjobboldali pártot, akkor hosszú távon meggyengül, miközben a radikális formáció izmosodik. Így azzal, hogy most felszítja az indulatokat – és mivel a tábort egyelőre csak ő tudja irányítani, ezért lecsavarni is csak ő tudja a hőzöngést – forrásaink szerint relatíve rövid távú célja van.

Csak remélheti

Egy előrehozott választást ugyan valószínűleg megnyerne a Fidesz, ám a visszaesést (2014-hez képest) mindenképp Orbánnak rónák föl. Ráadásul egy gyorsan lezavart voksolásidőt (újabb négy évet) adna a belső ellenzéknek, hogy felépítse magát, és ha kell, vezért cseréljen. Arról nem is beszélve, hogy egy előrehozott választáshoz a jelenlegi rendszerből kellene megszerezni a pénzt és a médiafelületet, azaz vagy békülni kellene Simicskával, vagy jóval kevésbé lenne intenzív a kampány. Szóval egy előrehozott választás nem pálya.

Készül

Habitusához illően, Orbán egy megerősített államfői pozícióra is vethetné szemét. A köztársasági elnöki poszt megerősítéséhez szükséges választásokat pedig Orbán – különösen egy haragos bázissal a háta mögött – sikerrel verheti át a Fideszen. De az államfői poszt átformálásához parlamenti kétharmadra van szüksége, és azzal éppen nem rendelkezik (az más kérdés, hogy az utolsó pillanatban valamilyen módon szerezhet támogatókat más frakciókból vagy a függetlenek közül). Mindenesetre a sietve és érthetetlen indokkal áterőszakolt költségvetés után a Fideszen belül biztosra veszik: Orbán készül valamire. Egy átfogó kormányátalakítás aligha húzza már ki a bajból, a teljes politikai térkép átrajzolásának igénye pedig jelenlegi hatáskörével is egyre vonzóbbá teszi Orbán számára az államfői székhelyül szolgáló Sándor-palotát.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!