Az Oscar-díj jelölések ráirányították a figyelmet a Kódjátszma című filmre, és különösen a főszereplő, Benedict Cumberbatch zseniális alakítására. A friss Vasárnapi Hírekben összeállítást készítettünk a témáról és hátteréről.

  <h1>Vámos Hanna kódfejtő</h1>-
  <h1>A Kódjátszma jelenete - Forrás: forumhungary.hu</h1>-

Vámos Hanna kódfejtő

- – Kép 1/2

A Kódjátszma című film középpontjában álló történelmi személyiség, Alan Turing brit matematikus törte fel a nácik szupertitkos üzeneteit továbbító Enigma gép kódját, évekkel lerövidítve a II. világháborút, ő építette az első digitális számítógépet és ő alapozta meg a mesterséges intelligencia elméletét is.

Filmkritikusunk, Bálint Orsolya így értékeli a filmet: "Ha Benedict Cumberbatch nem játszaná ilyen lehengerlően a csodabogár zsenit, semmi sem menthetné meg a II. világháborús kamaradrámát az unalomtól. Csakhogy olyan árnyalatokat visz bele élete eddigi legnagyobb szerepébe, amiket még a forgatókönyvírók sem vázolhattak fel ennyire precízen." ("Tragédiája a mi lelkünkön szárad")

"Kulcs kérdése" címmel a kódfejtés történetének hátterét ismertetjük: "Ha előbukkan a családi hagyatékban egy titkosírással lejegyzett napló vagy levelezés, hívjuk a kódfejtőket. - A legtöbb kódolt kincs a szabadkőművesek korszakából származik."

Giovanni Battista Argenti és Matteo Argenti – David Stein – Donald és Bettye Harden - kik voltak ők? Összeállításunkban legendás kódfejtőkről gyűjtöttünk össze érdekességeket.

Részletek a Vasárnapi Hírek friss számában.

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!