Megtelt az Illatos úti ebtelep. Hogy az elaltatástól megmentsék a kutyákat, örökbefogadó napot tartottak – szombaton 120 állat várt gazdára. A lelkes érdeklődők pedig vitték is őket, busszal, hírességekkel, utalvánnyal. Sajnos előfordul, hogy az új gazdik meggondolják magukat, s az ebek hamarosan visszakerülnek ide, a gyűjtőbe.

 
Elaltatás vár a gazdátlanul maradt kutyákra az Illatos úti te lepen

 Kampányszerű, sztárokkal reklámozott, ajándék vásárlási utalvánnyal megfejelt örökbefogadási napot tartott a Vigyél Haza Alapítvány szombaton Budapesten, a Fővárosi Közterületfelügyelet Illatos úti Ebrendészeti Telepén. A telep megtelt, a „létszám feletti” kutyákat elaltatják. „Ilyenkor mindig sokan vannak. Máskor meg kevesen. Többször kéne ehhez hasonló programot szervezni, akkor talán több kutya kerülne gazdihoz” – mondta lapunknak Kovács Brigitta, aki önkéntes segítőként vett részt az örökbefogadó napon. Az elgondolás nagyon szép, a megvalósítás kissé vurstliszerű. Az emeletes buszon a városnézéses utazás jó gondolat lenne, ha a telep, mondjuk, az Andrássy úton lenne, nem pedig a IX. kerületben. Viszont ezerforintos utalványt kap mindenki, aki kutyával megy majd haza, szóval egyből megvehetik a kutyaeledelt is. Jó az is, hogy hírességek (például Papp Gergő, Novák Péter és Kovács Patrícia) mondják el, milyen fontos, hogy jól bánjunk az örökbefogadott ebbel. Még egy-két vicc is belefér, kedélyesen csevegünk. A telepre érve azonban már nem nagyon mosolyog senki.

Nagy a hangzavar, ugatnak a kutyák. És nagy a tömeg is, sokan vannak. Körbe-körbe sétálgat mindenki, kissé olyan az egész, mintha az állatkertben lennénk. Csak itt minden apró kennelből szomorú szemek néznek. Néhányan már túlestek az örökbefogadási procedúrán is. „Ez az új kutyám. Még nincs neve. Minden nap sétáltatni fogom!” – lelkes kislány vezeti pórázon az új szerzeményt, anyukája mosolyogva nézi. Egyelőre idilli a kép, de egyáltalán nem biztos, hogy az is marad. Az örökbefogadó gazdik ugyanis gyakran meggondolják magukat, és jobb esetben visszaviszik, roszszabb esetben szélnek eresztik a nemrég befogadott jószágot. Évente csaknem háromezer kutya kerül be a telepre. Ezek kétharmadát a gazdáik viszik oda, azért mert már megunták, mert nem szeretik, vagy akár azért is, mert nem tudják hova tenni az állatot, amíg elutaznak. De az Illatos út nem csomagmegőrző, ide nem lehet csak úgy, egy hétre beadni a kutyát. A telepen a gondozók is több ízben figyelmeztették az érdeklődőket arra, hogy a kutya nem játék, nagy odafigyelést, sok törődést igényel. Van, aki szerencsére komolyan veszi az elhangzottakat. „Kijöttünk körülnézni, de most nem találtunk olyan kutyát, amilyet szeretnénk. Inkább visszajövünk máskor, de nem viszünk el olyat, akiben nem vagyunk száz százalékig biztosak” – magyarázza egy házaspár. 2500 forintért bárki vihet egy új házi kedvencet. Ez az ár akkor is, ha keverék és akkor is, ha fajtiszta ebet választunk magunknak. A kutyákat oltják, féregtelenítik, mikrochippel jelölik meg. Ezt a chipet a gazdának magának kell regisztráltatnia, hiszen az ő adatai kell, hogy megjelenjenek a kutya azonosításakor. A telepen két állatorvos látja el az állatokat, és örökbefogadás esetén az alapítvány átvállalja a szuka kutyák ivartalaníttatását is. Általában a fiatal, lehetőleg kölyökkutyákat viszik, az idősebb ebek többnyire hoppon maradnak. Van, aki kifejezetten házőrzőt keres, van, aki „beleszeret” valamelyikbe, és már viszi is. A telepen megpróbálnak teljes körű tájékoztatást és segítséget nyújtani a tanácstalanoknak, ez azonban egyáltalán nem garancia arra, hogy a kiválasztott kutya ott is marad a gazdánál. A menhelyekkel ellentétben, ahol nagy figyelmet fordítanak arra, milyen a kutya „utóélete”, vagyis hogyan bánnak vele új otthonában, erre itt nincs lehetőség. Túl sok itt a kutya, mivel az ebrendészeti telep köteles minden behozott állatot kérdezés nélkül befogadni. Azonban nagyon kevés, mindössze 94 hely van számukra, és azok sem túl nagyok. Ezért két hét elteltével a kutyákat elaltatják.

Címkék: MSZMP, MSZMP, MSZMP

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!