Csinos, kedves és nyitott. A sminkje diszkrét, a farmerje rövid. Eddig ebben semmi meglepő nincs egy 18 éves lány esetében. Ám Király Szilvia nem éppen átlagos tini. Májusban részt vett egy olyan világversenyen, ahol a „legokosabb diákok” mutatták be kutatásaik eredményét. Szilvi az őssejtkutatáson belül egy olyan projekten dolgozik, amely betegspecifikusan állapítaná meg, hogy melyik gyógyszer a leghatékonyabb és melyiknek vannak mellékhatásai.

 
 

Király Szilvia már 16 évesen fejből tartott 12 perces előadást a szegedi egyetemen az őssejtekről. Meghallgattam, talán a felét értettem.

„Az előadások elején annyira izgulok, hogy fogom a pódium szélét, abba kapaszkodom. De amikor már arról beszélhetek, hogy mit és miért csináltam, akkor sima ügy, hamar belelendülök.” És valóban: szinte kérdésre sincs szükség, úgy mesél életének állomásairól. Közben mosolyog a fotósnak és nem veszti türelmét a harmadik visszakérdezésemkor sem.

A most harmadikos gimnazista csillagásznak és űrhajósnak készült. Hétéves korában kapta az első profi távcsövét, apukájával gyakran kémlelték a csillagos eget. Ám a közgazdász édesapa 2007-ben meghalt leukémiában. Szilvi akkor, 9 évesen az „égi tervekről átváltott az emberekre”. „Mindig is valami nyomot akartam hagyni, ha már ideszülettem. Apukám halála után elhatároztam, hogy orvos leszek és az embereken fogok segíteni. A vértől sokáig rosszul voltam, ezért kutatónak készültem, ma már több műtétet is végignéztem, úgyhogy hematológus, gyerekorvos vagy gyerekhematológus szeretnék lenni, de mellette őssejtkutatással is foglalkoznék” – így hangzik a terv. Gyorsan hozzáteszi: mindez nem megvalósíthatatlan, mert az egyik mentora, dr. Gara Edit is orvos és kutató egyszerre, ő a példaképe. A másik mentor, dr. Földes Gábor Londonban él, ő készíti fel a versenyekre.


Endothelsejt kardiobalettel

Egy lelkes biológiatanár, dr. Jánossyné dr. Solt Anna a 14 éves Szilvit rábeszélte, hogy menjen el a Kutatók Éjszakájára. A városmajori klinika kutatólaborjában őssejtekről tartottak előadást, ám egyedül Szilvi jelentkezett a programra. Így privát órát kapott későbbi mentoraitól.

Akkor még a biológiaórán fel sem merült az őssejttéma, de lelkesen kezdett járni a klinika őssejtlaborjába. Szilvinek ma már szabad a bejárása a városmajori laborba. Van saját, névre szóló fogasa, azon lóg a köpenye. Hetente 3-4-szer megy, ám amikor őssejteket tart életben, akkor naponta beugrik megetetni őket. A laboratóriumi körülmények között tartott sejteket tápfolyadékokkal tartják életben. Ha az őssejtből endothelsejtet akar gyártani, akkor egy protokoll szerint növekedési faktorokat ad nekik, ami serkenti az átalakulásukat.

A Városmajori Gimnáziumban németet és franciát tanul, az angolt különtanárral gyakorolja. „Eleinte nagyon nehéz volt az angol szaknyelv és a kutatási módszerek, az alaptechnikák elsajátítása. Sokszor magyarul sem tudom a szót, egy tudományos szakcikk megértése félnapos munka, közben egy csomó más témára rábukkanok. Hétvégén foglalkozom ezzel, és minden iskolai szünetben, meg persze nyáron.”

Gyakran néz szívtranszplantációt és sejtosztódásokat is a neten. De megnyugtat: jut ideje az „életre” is: futni, úszni, és kardiobalettre is jár, a péntek és a szombat este pedig a bulié. Ötös tanuló, szereti a magyart is, persze a biológia a kedvence, de a szakirodalom mellett 20. századi regényeket is szívesen olvas. Osztálytársai nem irigyek rá, néha viccesen kérdezik: na, milyen a celebélet?

Szilvi anyukájával és 16 éves húgával él együtt, nővére közgazdász, Berlinben dolgozik. Édesanyja tanár volt, most a Belügyminisztérium a munkahelye, és mindenben támogatja kutató lányát. A vacsora közbeni társalgás nem ritkán úgy indul: mi újság a sejtekkel? Ma aortát sejtmentesítettem, hogy lemálljon a sejt és vázzá alakuljon – így a válasz. Nem meglepő: Király Szilvi kilencedikes korában megnyerte a tudományos diákkonferenciát, a tavalyi Ifjúsági Innovációs Versenyen is első lett, majd részt vett az európai döntőn, ahol különdíjat nyert volna, de mivel még nem volt 18 éves, nem kapta meg az olaszországi kutatói jutalomutat.

Ám felkérték, hogy vegyen részt a májusi, phoenixi világversenyen, ahol orvosi témával szerepelt a fizika tematikájú projektek között.

„Ez a legutóbbi, amerikai verseny lenyűgözött: egy óriási show volt, mintha egy X-Faktor-döntőben szerepeltem volna.” A világ minden tájáról érkező, 1700 résztvevő előadta a kutatását angolul – mind a nyolc zsűritagnak, egyenként. Mindenkinek volt külön standja, poszterrel, fotókkal.

„Egy ausztrál fiúval összebarátkoztam, aki indiai gyerekeknek gyártott műkart, amikor kiderült, hogy még csak 16 éves, majdnem elájultam” – teszi hozzá.


Minden sztereotípia ellenére

„Az volt az ötletem, hogy egy érszerű struktúrát csinálok, amin gyógyszereket lehet tesztelni. Ehhez őssejtből létrejövő endothelsejteket hoztam létre, ezeket kell a vázra tapasztani. Ha beszövik a vázat, akkor érszerű lesz és ki lehet próbálni a gyógyszereket, mellékhatásaikkal együtt. Ehhez indukált őssejteket használtam, amik genetikailag lettek visszaprogramozva felnőtt testi sejtekből.

Ezzel a technikával a beteg saját sejtjeit is használhatnánk erek készítésére. Például kemoterápiánál alkalmazott gyógyszereknél lehetne először ezt tesztelni, így a betegek a leghatékonyabb kezelést kaphatnák” – magyarázza. A kutatói munka folyamatai közül a génexpressziós szint mérését nem kedveli, az roppant precizitást igényel, fél mikroliternyi mennyiségekkel kell dolgoznia. Legjobban az érépítési részt szereti, ahol kísérletezni kell, hogy a sejtek melyik vázra tapadnak a legkönnyebben, hogy „ne csak a flaska alján integessenek”.

Szabadkozik: nem csak a sejtek érdeklik. Megy a Szigetre és a Strandfesztiválra is, mivel fellép nagy kedvence, Tom Odell. És határozottan állítja: a fiatal kutatók többsége nem „kockafejű”, a lányok is tök csinosak. Örömmel teszi hozzá: a fiúk sem félnek tőle, azt mondja, sokaknak bejön, ha nem a sminkről, hanem a kutatásairól mesél.

Szilvi jövőre érettségizik, Skóciában tervezi a továbbtanulást, persze csak orvosi egyetem jöhet szóba. Addig is publikálni szeretné eddigi eredményeit, és már elindult a kutatásának szabadalmi eljárása is. „Inventor: Szilvia Király, úristen, feltaláló leszek” – mondja nevetve.

A Magyar Innovációs Szövetség Király Szilviát és Bálint Karolát juttatta ki az Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) májusi világversenyére. A 19 éves Karola nyerte el az Oracle Academy díját, a Shopmap nevű bevásárlós mobilalkalmazás ötletével.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!