Húsmaffiáról beszélnek a piac szereplői, a hatóság szúrópróbaszerű ellenőrzésein pedig sorra buknak meg a feketézők. Lóhúsra még nem, „csak” mocsokra és romlott termékekre bukkantak.

A nemzetközi lóhúsbotrány magyar szálainak kibogozására a hatóság eddig nem tapasztalt iramú ellenőrzésekbe kezdett. Ennek eredményeképpen az egyik Heves megyei húsüzemben sokkoló látvány fogadta a szakembereket a héten: egérürülékkel, méteres jégcsapokkal teli raktárban, leírhatatlan körülmények között találtak jelöletlen húskészítményeket, amelyeket akár több mint egy éve lejárt fűszerekkel ízesítettek. Csaknem 10 tonna termék forgalmazását tiltották meg, az üzem tevékenységét pedig azonnali hatállyal felfüggesztették. Hasonló intézkedés történt egy érdi húsboltban is, igaz, ott nem a körülmények, „csupán” bizonyos jogosítványok hiányoztak a feldolgozáshoz.

„A lóhús ügyében még most is tartanak a vizsgálatok. Annyi biztos, hogy minden legálisan folyt, a magyar vágóhíd teljesen tisztán vágott, az még kérdés, hol és hogyan keveredett a marhahús közé a lóhús” – mondja dr. Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (NÉBIH) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője. A vizsgálat jelenlegi állása szerint a magyar boltok polcaira nem jutott a marhahúsként eladott lóhúsból, amelyre egy angliai magyar üzletben bukkantak múlt héten az angol hatóságok. A mintegy 100 kilogramm nemrégiben lejárt szavatosságú, marhának álcázott lóhús a papírok szerint a kemenesmagasi Fehérpecsenye Kft.-től származik, a cég telephelyén a hivatal azóta ellenőrzést is tartott. A 16 éve működő üzem tulajdonosa szerint papírokkal tudják igazolni, hogy 26 szarvasmarhát vágtak aznap, amikor a lóhúst csomagolták. Lovat akkortájt egyáltalán nem. Angliában az ő marhahúsos címkéikkel adták el a lóhúst, de addig négy kézen ment keresztül a termék. A hatóság megállapította: a Fehérpecsenye Kft.-től fagyasztva ment tovább egy hűtőházba a kérdéses szállítmány. Magyarországon a NÉBIH szerint évente 700 lovat vágnak, ami 2-300 kilónyi színhúst jelent.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!