A legújabb kori antiszemitizmus már nemcsak általában a zsidók, hanem Izrael ellen irányul. Mindez Magyarországon is érezhető, de nem állami szinten. A Stop Soros! kampány hullámait veszélyesnek ítéli, de a civiltörvénnyel nincs baja. Interjú Joszef Amranival, Izrael budapesti nagykövetével.

 

 – Amióta Donald Trump bejelentette, hogy átköltözteti az Egyesült Államok nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe, egyre nő a feszültség a palesztin oldalon. Gázában az Izrael által épített határfalnál zavargások vannak. Miért olyan fontos Izraelnek, hogy a követségek Jeruzsálembe költözzenek, akár olyan áron is, hogy ezzel felborul a jelenlegi status quo?

– Ezt messzebbről kell kezdeni. Izrael a nemzetközi közösség követelésére és a béke érdekében 2006-ban kivonta csapatait Gázából, ám a falnál azóta is időről időre fellángolnak a zavargások: kődobálások, gumiégetések. A tüntetőknek nincsenek határozott, jól körülhatárolható követelései. Látható céljuk Izrael biztonságának és szuverenitásának megkérdőjelezése. A mostani tüntetések központi motívuma, hogy az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésével felborul a status quo, és Izraelnek már nem lesz érdeke, hogy a város jövőbeni helyzetéről tárgyaljon a palesztinokkal. Ez nem igaz. Jeruzsálemről tárgyalni fogunk, méghozzá előzetes feltételek nélkül. Az, amit Trump elnök döntése óta a palesztinok tesznek, nem más, mint a jövőbeni tárgyalások megtorpedózása.

– Jeruzsálem kérdése a palesztinoknak legalább olyan fontos, mint Izraelnek. És a palesztinok most azt látják, hogy Izrael – az Egyesült Államok segítségével – egyoldalúan és előre felrúgni készül ezt az egyensúlyt.

– Mint mondtam, tárgyalni akarunk és fogunk is Jeruzsálemről. De abból semmiképpen sem engedhetünk, hogy Jeruzsálem Izrael és a zsidóság örök fővárosa. Mindig is az volt. Itt van az állam központja, itt vannak a kormányhivatalok, innen irányítják az országot. Tehát Trump elnök döntése egy nyilvánvaló tény elismerése volt. Annak a ténynek, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa. Az Európai Unió és más országok részéről elég gyenge érv, hogy a követségek működésének helyszíne alapvetően befolyásolják a Jeruzsálem jövőjéről folytatott tárgyalásokat. Jeruzsálem nagy. Ott van az Óváros, Kelet-Jeruzsálem, Nyugat-Jeruzsálem. Azzal, hogy az Egyesült Államok a város nyugati részébe telepíti a nagykövetségét, semmiben nem befolyásolja a tárgyalások kimenetelét. Működnek konzulátusok a városnak ebben a részében, olyanok is, amelyek a palesztin területeken képviselik az adott államot. Nekünk sosem volt problémánk azzal, hogy Jeruzsálemben működnek ezek a hivatalok.

– Igen, csak hát minden, Jeruzsálemmel kapcsolatos döntésnek szimbolikus jelentése van.

– Persze. De ha már szimbólumokról beszélünk: nincs olyan tervezet, amely Nyugat-Jeruzsálemet ne Izrael fennhatósága alatt képzelné el. Ezzel szemben ott van a Palesztin Hatóság feje, Mahmúd Abbász, aki egyetlen alkalmat sem hagy ki, hogy tagadja Izrael létezéséhez való jogát. „A zsidók menjenek vissza Európába!” – mondja Abbász. Mindezt több évtizednyi tárgyalás után. Ez vajon milyen szimbólum?

– Európában a migráció keltette iszlámellenesség mellett erősödik az antiszemitizmus is. Ön szerint ennek mi az oka?

– A múlt hét végén rendezték itt Budapesten is az Élet menetét, amelyen több ezren – bár talán kicsit kevesebben a kelleténél – vettek részt. Nagyon fontos, hogy emlékezzünk, és több mint 70 évvel a holokauszt után is értsük ennek a szörnyűségnek a mozgatórugóit, a tanítását. Láttuk, hogy miként használták fel a történelemben a gyűlöletet és a félelmet tömegek manipulálására. Az antiszemitizmus ma is jelen van, szinte mindenhol Európában. Maga a fogalom jelentős változáson ment át az utóbbi évtizedekben. Mindannyian tudjuk a történelemből, milyen tragédiák okozója volt a múlt század első felében. Akkor a zsidók mint nép voltak az antiszemitizmus céltáblái, ma viszont már a zsidók és Izrael. Mondják, hogy az utóbbi évek migrációs hulláma áll az egyre gyakoribb antiszemita incidensek, merényletek mögött. Ez lehet igaz néhány esetben, de mindez nem menti fel azokat az országokat, amelyek büntetlenül hagyják, hogy termékeny talajra hulljanak az antiszemitizmus magvai. Ezekben az országokban is nagyobb erőfeszítéseket kell tenni az oktatás minőségének javítására. Hogy a gyerekek időben megtanulják, hova vezet a gyűlölet.

– Ismerős ez a helyzet Magyarországon is. Ön annak idején elítélte a Stop Soros! kampányt, mert ön szerint is alkalmas volt antiszemita érzések felkeltésére. Később az izraeli külügyminisztérium szembement ezzel az állásponttal, mondván, a magyar kormány nem felelős a magyarországi antiszemitizmus erősödéséért.

– Jó kapcsolatokat ápolok a magyarországi zsidó közösség tagjaival. Meggyőződésem, hogy Magyarországon semmi nem fenyegeti a zsidó állampolgárok életét. A kormány is minden alkalommal hangoztatja ezt. Ez az a kormány, amely támogatja zsinagógák építését, zsidó temetők rekonstrukcióját, és zsidó-keresztény kulturális örökségről beszél. Természetesen láttam, hogy az említett kampány, és az, ahogy a politikai élet különböző szereplői, köztük a kormány képviselői ezzel kapcsolatban megnyilvánultak, az sokakban félelmet keltett. De azok a világos üzenetek, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnöktől hallottunk Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök budapesti látogatásán, szerintem meg kell, hogy nyugtassanak mindenkit. Egyébként éppen a Netanjahu-látogatás idején beszélgettem egy kollégámmal, aki Budapesten képviseli az egyik fontos uniós országot. Azt kérdezte, milyen alapon kritizálhatná ő a magyar kormányt, miközben a saját országában zsidókat gyilkolnak. Magyarországon a zsidók biztonságban vannak, ez olyan tény, amit sosem szabad figyelmen kívül hagynunk. Vannak, akik a Soros György elleni kampányt megpróbálják antiszemita kampánynak beállítani. Én nem ismerem Soros urat személyesen, és nem tudom, hogy zsidósága milyen hatást gyakorol rá. De azt tudom, hogy számos országban működtet szociális és politikai szervezeteket, így terjesztve az általa fontosnak tartott eszméket. Azt gondolom, hogy ezt megteheti. De akkor az embereknek is joguk van véleményt mondani az ő politikájáról is. Ez nem antiszemitizmus. Az ön által említett kampány néhány eleme és az abban használt kifejezések talán tényleg óvatosságra intenek, és az ilyesmire oda kell figyelni, de még egyszer mondom: a magyar kormány és vezető tisztségviselőinek megnyilatkozásai számomra meggyőzőek.

– A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány épp most hagyja el Magyarországot. A  magyar parlament most készül elfogadni egy törvényt, amely egyfelől a Soros György által támogatott civil szervezetek ellen irányul, másrészt ellehetetleníti egy sor más civil szervezet munkáját. Ön szerint ez nem ugyanennek a kampánynak a része?

 

Címkék: Izrael

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!