Alapjaiban rendeződik át a médiapiac, a hatalom stratégiát váltott:mindent elfoglalna.
- A Népszabadságot Mészáros Lőrinc nyelte le, bár tagadja, a Borsot Habony Árpád viheti, és kódolva van egy Index-balhé.
- Továbbra sem tudják a népszabisok, mi vár rájuk, a gazdacég a harmadik „igazgatót eszi meg”

 
 

Az eredetileg meghirdetett médiaegyensúly helyett brutális médiatúlsúlyt teremtett a Fidesz – és a helyzet fokozódik. Csak ezen a héten két lapvásárlást és egy rádiószerzést menedzseltek a hatalom emberei.

Ami az előbbit illeti: egy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó cég vásárolta meg a Népszabadságot és a megyei lapokat kiadó Mediaworks Zrt.-t. A felcsúti gázszerelőből oligarchává hízó Mészáros ugyan tagadta, hogy köze lenne az akvizícióhoz, ám érvelése, miszerint a Mediaworks megvásárlásához semmi köze, hiszen egyetlen részvényes sincs a vevő Opimus (a latin szó jelentése: kövér, gazdag) Press Kft.-ben, nem állja meg a helyét. Az Opimust ugyanis ellenőrizhetetlen hátterű offshore-cégek tulajdonolják, míg vezetésében feltűnnek Mészároshoz, illetve családtagjaihoz köthető személyek.

Ráadásul az újsütetű médiaoligarcha szavahihetőségét gyengíti, hogy amikor a múlt héten arról kérdezték, megveszi-e a Mediaworksot, azt válaszolta: „nem tudom, semmi sem elképzelhetetlen”. Ám ekkor már két hete beadta vásárlási kérelmét a Gazdasági Versenyhivatalhoz, amelyik üstölést rá is bólintott az ügyletre. Azaz valószínű, hogy már a bejelentés előtt kiadta az engedélyt. Ellen-Blikket gründolnak Nem csoda, hogy sokan kétkedve fogadják a Bors frissiben leköszönt főszerkesztőjének szavait, miszerint a lapot kiadó Lapcom Zrt.-t nem vette/veszi meg egy szintén kormányközeli figura, Habony Árpád érdekeltségébe tartozó vállalkozás. Mert sajtópiaci hírek szerint nagyon is. Az akvizíció egyik oka (azon kívül, hogy elhallgat egy kormánykritikus hang), hogy tovább izmosodhat a kormány vidéki kommunikációja – a Lapcomé a mintegy 65-70 ezres példányszámú Kisalföld, illetve a körülbelül 30 ezres Délmagyarország.

Továbbá Habony egy jól menő bulvárlapot építene – a neten szégyencímekkel hasító Ripostot tenné nyomtatásba. Ha úgy tetszik, a kormány egy ellen-Blikkben próbálná célba juttatni üzeneteit.

És a jelek szerint ez az új kormányzati stratégia: azaz mindennek létrehozzák a hatalompárti megfelelőjét. Így a Hír Tv-t egy újragondolt adóval szorítanák ki – ennek érdekében Mészáros egyik érdekeltsége elkérheti az Echo Tv-t Széles Gábor nemzeti nagyvállalkozótól.


Andy beledagadt az éterbe

Amiről pedig jóval kevesebb szó esik: átalakul a rádiós piac is. A Class FM-nek, az ország leghallgatottabb rádiójának novemberben lejár a frekvenciaengedélye.

Az eredeti kormányzati tervek szerint hullámhosszát Vajna (néhai Andy) András rádióüzemeltető cégre szignálta volna ki a Médiatanács. A hivatalos verzió úgy hangzik: a testület nem hosszabbította volna meg a Class FM szerződését, hanem új pályázatot írt volna ki. Csakhogy a rádió üzemeltetője bíróságon támadta meg a Médiatanács döntését, a bíróság pedig úgy határozott: a pályázatot csak a jogi procedúra után lehet kiírni. Úgyhogy Vajna kiszorulni látszott az éterből. Áthidaló megoldásként Vajnának a Médiatanács engedélyezte, hogy a Budapesten sugárzó Radio1-et üzemeltető cége, a Radio Plus Kft. hálózatba kapcsolódhasson hat másik rádióüzemeltető vállalkozás csatornáival.

Így a fél országban (Baja, Dunaföldvár, Paks, Szekszárd, Győr, Tihany, Miskolc, Heves és Nyíregyháza környékén) fogható lesz a kaszinómilliárdos műsora. A jogszabályok szerint a helyi/regionális adóknak minimum 4,5 órán át helyi tartalmat kell sugározniuk, így ehhez Vajna is kénytelen tartani magát – csakhogy ezt a kötelességét hajnal és éjfél között is teljesítheti, így a leghallgatottabb időszakokban vélhetően a kormány szívének kedves üzentek szólnak – és gyakorlatilag nem lesz az adónak semmilyen vetélytársa.


Csata a gigászért

A helyzet tehát úgy fest, hogy a hatalom stratégiát váltott. Rá kellett ébrednie: hiába tol be hihetetlen összegeket különböző orgánumokba, a pénz nem garantálja a nézettséget, hallgatottságot és olvasottságot. Így az új módi az, hogy az összes mozdítható felületet megszerzi, azaz a „tartalomfogyasztónak” nem is lesz lehetősége arra, hogy mást nézzen, olvasson vagy hallgasson. És hogy az erőben semmiképp ne támadjon zavar, a kormány csak a felületekben törekszik sokszínűségre, a tartalmat egy, a TV2-ben formálódó hírügynökség biztosítja.

Ám ennek ellenére még akadnak orgánumok, melyek képesek legalább részben ellentartani a fideszes médiabirodalomnak, ilyen például az RTL Klub vagy az Index. Aminek sorsát a kutya sem képes megjósolni: csak annyi biztos, hogy az online portált tulajdonló Spéder Zoltán elkezdi eladogatni médiumait. Zászlóshajójára különböző információk szerint Simicska Lajos érdekeltsége jegyzett be opciós jogot. Aztán arról szóltak a hírek, hogy az Indexet a Class FMet is felvásárló Sláger Rádió Zrt. vette meg.

Ezt azóta sem cáfolta senki. (A mondás valóságtartalmát erősítheti, hogy a fideszes politikusok úgy tudják: nem szerezhetik meg az orgánumot.) Annyi biztos, hogy Spéder másik fontos lapjának, a portfolio.hu-nak publikus a sorsa. A portált – több gazdasági lappal együtt – birtokló céget saját vezetői vették meg, állításuk szerint hitelből. (Mindenesetre szakmai pletykák szerint az FHB-ból is kiszorult Spéder így menekíti ki médiaportfóliójának töredékét.)

Jövő héten megtudhatják
Az egyetlen jó hír, ha lehet ilyet írni egyáltalán, hogy a Népszabadságot kiadó Mediaworks legalább azt az ígéretét betartotta, hogy a felfüggesztett újságírók teljes járandóságát átutalja. Ám a jövőről senki nem beszél az újságírókkal: ha minden igaz, jövő hét közepén ülnek le az új tulajdonos (az említett Opimus) képviselőivel. A Mediaworks eddig időhúzásra játszott. Ha ennek az volt a célja, hogy kibekkelje, amíg Mészáros Lőrinc érdekeltsége átveszi a legnagyobb országos napilap kiadóját, akkor most felgyorsulhatnak az események. Ha a kivárás azt szolgálja, hogy a szerkesztőség egysége megrepedjen, és a lapkészítő csapat „feloszoljon”, akkor még sokáig „felfüggesztve tarthatja” az újságírókat, tördelőket stb. – persze nem a végtelenségig, mert a tulajdonosnak van foglalkoztatási kötelezettsége. Ám az előbbi verzió a valószínű, ugyanis az Opimustól szivárgó hírek szerint újra indulhat a lap, magától értetődő módon kormánypárti hangütéssel. Kérdés csak az: kíváncsi-e erre az olvasó?

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!