Soha nem látott egészségügyis tüntetés készülődik.
- Fegyelmikkel fenyítik a fekete pólót viselő vagy fekete szalagot kitűző ápolókat.
- Több kórházban úgy érzik az orvosok, hogy téglapácienseket eresztenek rájuk.

 
Álbetegek írnak jelentéseket a megfigyelt egészségügyi dolgozókról? Képünk illusztráció

Fekete pólók, fekete szalagok: lázad az egészségügy. Május 12-én a szakdolgozók (értsd: ápolók) protestálnak, tüntetnek a Hősök terén, majd átsétálnak (hivatalos nevén egészségmenet) az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy átadják petícióikat.

A jelek szerint a szakdolgozók nem maradnak magukra, ágazati összefogás körvonalazódik, azaz az orvosok is demonstrálnak. Hogy szolidaritást vállaltak a nővérekkel és az ápolókkal, jól mutatta, hogy egész osztályok (a segédápolótól a rangidős főorvosig) pózoltak együtt fekete pólóban, és lázadásukat nem is titkolták, a csoportképeket közzétették több közösségi oldalon.

(Emlékeztetőül: nemrég egy nővér a budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórházból elpanaszolta egy tévéműsorban, hogy hónapok óta nem kapta meg a túlórái után járó fizetését. Arról is beszélt, hogy a nővérek túlterheltek, képtelenek elvégezni a rájuk rótt feladatokat. Aztán Sándor Mária fekete pólóban ment dolgozni, így tiltakozva az áldatlan állapotok ellen – kezdeményezéséből pedig mozgalom lett.)

Csakhogy a jelek szerint több kórház vezetése nem felhőtlenül boldog, ha alkalmazottai megpróbálják látványosan érvényesíteni érdekeiket. Számos intézményben vezetői állásfoglalások születtek arról, hogy nem tanácsolják, a tüntetés alatt a kórházban dolgozók szolidaritásuk jeléül fekete szalagot, illetve felsőt viseljenek. Ha mégis ezt teszik, következményekkel kell számolniuk a vezetőség szerint. És úgy tűnik, ez nem üres fenyegetés.

Az egyik intézményben egy egész osztály kapott fegyelmit, amiért feketében feszített egy közösségi oldalra kirakott képen. Több kórház dolgozóinak percepciói szerint azonban nem most derült ki a vezetőség számára, hogy ki mit gondol az intézményekben uralkodó állapotokról.

Egyes – több intézményben párhuzamosan megjelenő – pletykák szerint ugyanis irányított betegek keresik fel az orvosokat. Ez praktikusan annyit tesz, hogy a járóbeteg-rendelőkbe, illetve a sürgősségi osztályokra kisebb panaszokkal befutnak olyan páciensek, akik a gyógyítók munkahelyről alkotott véleményét, illetve politikai meggyőződését próbálják kitudni.

Az ilyen betegeknek nincs archetípusa, de a legtöbben 60 év körüli nénikben, illetve 30-as fiatalemberekben vélik felfedezni a téglát. A menetrend pedig általában az, hogy vizsgálat közben e páciensek elkezdik szidni a várakozási időt, a rossz körülményeket, majd a vezetőséget és a kormányt kárhoztatják, miközben „igaz-e, lelkem?” típusú megerősítést váró kérdéseket tesznek fel az orvosoknak. Aztán többször megesett, hogy a doktorok visszahallották válaszaikat, azzal a „kiegészítéssel”, hogy jól gondolják meg a jövőben, mit beszélnek, ha továbbra is itt szeretnének dolgozni.

16 milliárd
forintot szán
az egészségügyi dolgozók béremelésére jövőre a kormány, így a 61 ezer orvos és ápoló mintegy 13 500 forinttal vihet haza többet havonta.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!