Súlyos tény, hogy hamarosan esedékes a Ratkó-korszak szülötteinek nyugdíjba vonulása. Ennek a nagy létszámú generációnak az inaktívvá válása nagy bajokat zúdít ránk. Jelenleg senki nem tud erre megnyugtató megoldást.

 
Ratkó Anna csecsemőt tekint meg - Fotó: Bartal Ferenc, MTI

A hírhedt Ratkó-korszaktól, illetve annak a második világháború előtti időszakig is visszanyúló(!) előzményeitől indul a Vasárnapi Hírek háttérelemzésének szerzője. Diószegi-Horváth Nóra a magyar gazdaságot és társadalmat már közvetlenül fenyegető népesedési folyamatokat mutatta be  „Hiányozni fogtok, Ratkó-gyerekek!” című cikkében.

Az összeállítás bemutatja a hazai bajok nyomasztó nemzetközi összefüggéseit – elsősorban a németországi folyamatok máris érezhető hatásait. A németek demográfiai problémája már most akutnak nevezhető, viszont ránk is sok bajt hozhat. 2008 óta az elvándorlási hullám tömegeket húz ki Magyarországról, épp a fiatalokat, épp azokat, akik gyermekvállalási korban vannak vagy lesznek hamarosan. És nem az a legnagyobb baj, ha valaki kimegy Londonba egy időre mosogatni, majd visszatér, hanem az, amikor a németek például a saját demográfiai gondjaik miatt a jól képzett szakmunkásokat vonzzák el, azokat, akik nem csak a demográfiai, de a gazdasági növekedéshez is elengedhetetlenek lennének idehaza is. Ha pedig a következő 10–30 évben a demográfiai gondokkal küzdő fejlett nyugati országok elszívják Magyarországról a fiatalok, fiatal családok jó részét, akkor nagyon nehéz, ha nem teljességgel lehetetlen lesz tartósan javítani itthon akár a gazdasági, akár a népesedési helyzetet.

A „Hiányozni fogtok, Ratkó-gyerekek!” című elemzés a Vasárnapi Hírek május 9-i számában olvasható. Lapunk szakértők sorának segítségével árnyalta a képet – az MTI Archívum segítségével pedig arról is meggyőződhetnek olvasóink, hogy Ratkó Anna létező személy volt, vagyis nem az a keresztneve, hogy „korszak”. Egy archív fotón éppen megtekint egy csecsemőt.

A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!