"Én eddig nem figyeltem, kérem, tanár úr, én elbambultam, nekem hitem volt benne, hogy nekem valami magától, eleve jár: a békéhez, az élethez nekem elemi jogom van. Párizs óta úgy látom, hogy sajnos nekem, nekünk sem jár több, más, mint anyánknak, meg az ő anyjának. Annyi jár, amennyi nekik: reményünk lehet." - Az idézet Grecsó Krisztián, a Vasárnapi Hírek rendszeres szerzője "Ami maradt" című írásából származik. November 21-én megjelent lapszámunkban rendkívüli összeállítást talál a november 13-i párizsi terrortámadás-sorozat körülményeiről, a kialakult európai és világhelyzetről.

  <h1>A hirtelen világhírűvé vált Molenbeek kerületben - Fotó: Yves Herman, Reuters</h1>-
  <h1>Terrotámadás Bamakoban, Maliban - Harouna Traore, AP</h1>-

A hirtelen világhírűvé vált Molenbeek kerületben - Fotó: Yves Herman, Reuters

- – Kép 1/2


Az információkat, háttérelemzéseket munkatársaink, Szűcs Ágnes és Kövesdi Péter állították össze. Mindezt interjúkkal és kommentárokkal, publicisztikákkal egészítettük ki.

Grecsó Krisztián írását bevezetőnkben idéztük.

Avar János, lapunk vezető publicistája "Bekeményít-e az USA?" címmel írt kommentárt.

Szerkesztői vélemény rovatunkban Gál J. Zoltán főszerkesztő írt vezércikket - "Kotta" címmel Orbán "Na ugye!" magatartását elemezve.
"...ez a „na, ugye” persze nem(csak) a focira vonatkozott. Ezt onnan lehet tudni, hogy másnap, a parlamentben, a párizsi terrortámadás tanulságait levonandó, majd pénteki szokásos rádióinterjújában is ezt mondta. Igaz, hosszabban beszélt, csűrte is, csavarta is, de a lényeg ebben összefoglalható: na, ugye! A politikában kétségtelenül hatásos „na, ugye!”-érzés az orbáni politika két legfontosabb elemét hivatott visszaigazolni: a bevándorlókkal és az Európai Unióval való szembenállást. Hétfőn még csak a menekültválságot kapcsolta össze a párizsi merényletekkel, pénteken már odáig jutott, hogy a terrort valójában maga az Európai Unió terjeszti. Ilyen szöveget Párizs után csak két politikustól lehetett hallani: Orbántól és a francia szélsőjobb vezérétől, Marine Le Pentől"
- olvasható a publicisztikában, amely teljes terjedelmében a friss VH-ban jelent meg.

Összeállításunkban "Hibázott-e a titkosszolgálat?" címmel interjút olvashat a francia belbiztonságot közelről ismerő személyiséggel:
Alain Chouet, a külső hírszerzésért felelős francia titkosszolgálat, a DGSE egykori igazgatója válaszolt a Vasárnapi Hírek kérdéseire.

Kertész Anna Csepeli György szociálpszichológussal beszélgetett a helyzetről és a háttérről.
Párizs után: világháború vagy globalizációs válság, esetleg a kettő egyszerre? - Az együttműködésből kimaradó országok prédává lesznek - Mit lehet tanulni a terrorista fenyegetésből? – az interjú Csepeli Györggyel "Megöl vagy megerősít" címmel olvasható frisslapszámunkban.

PÁRIZS UTÁN című összeállításunkhoz kapcsolódik munkatársunk, Rácz I. Péter "Befogadjuk, ha van kit" című cikke.
"Fura módon a mostani nagy menekülthullám nemhogy növelte a magyar iskolák migráns tanulóinak számát, inkább csökkentette: a gyerekek akár családjukkal, akár kísérő nélkül csatlakoztak a Nyugatra tartó menethez. Aki mégis maradt, annak nemcsak a nyelvvel, de a hazai tankönyvekkel is meggyűlhet a baja, s miközben megismerik a kultúránkat, érzékenyítő foglalkozásokon a magyar diáktársak is megtanulják: az idegenek is épp olyan gyerekek, mint ők maguk."
Van számukra hely - Kevesebb a menekült gyerek Magyarországon, mint tavaly. Vannak iskolák, ahol szívesen látják őket.

Hagyományos PINK rovatunk NO COMMENT címmel jelent meg, ezúttal kizárólag karikatúrákkal. Saját karikaturistáink - MARABU és WEISZ BÉLA - mellett külföldi lapokból válogattunk - a friss, november 21-én megjelent VH 7. oldalán.PÁRIZS UTÁN című összeállításunk, hírek, részletek, háttér, kommentárok, interjúk, sok fotóval a Vasárnapi Hírek november 21-i számában található.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Túszdráma Bamakóban

November 20-án, pénteken 170 embert ejtett túszul két vagy három fegyveres egy bamakói luxushotelben. Három fogollyal végeztek a mali védelmi minisztérium információi szerint. A túszok közül 30-an alkalmazottak, 140-en pedig vendégek. Jelentős részük francia, de kínaiak, britek és amerikaiak, illetve a Turkish Airlines hat munkatársa is a Hotel Blu Radissonban szállt meg. 20 embert a terroristák elengedtek, mert ők tudtak idézni a Koránból. A helyi biztonságiaknak további 30 főt sikerült kimenekíteniük az épületből.
Lapzártánkig egyetlen szervezet sem vállalta magára az akciót, de kétség sem férhet hozzá, hogy dzsihádistákról van szó, ugyanis a terroristák „isten hatalmas!” kiáltásokkal rohamozták meg a hotelt. A hetedik emeletre vették be magukat, és lövöldöztek. A mali rendőrség körülzárta az épületet, akikhez francia csendőrök és ENSZ-békefenntartók is csatlakoztak. A kommandósoknak sikerült behatolniuk az épületbe.
Elképzelhető, hogy az akcióval büntetni akarják Franciaországot, amiért az egykori gyarmatra 2013 elején katonákat küldtek, miután az al-Kaida helyi szárnya átvette az irányítást az ország északi része felett, akiket csak hat hónappal később váltott fel egy ENSZ-misszió. Idén augusztusban terroristák 13 ENSZ-alkalmazottat ejtettek túszul egy sevarei hotelben. A Radissonról közismert volt, hogy nagyon kedvelt a francia vendégek körében, az Air France munkatársai is mindig itt szálltak meg.
(A hivatalos közlés szerint 27 halottja van a terrortámadásnak - köztük az 5 támadó is. Az áldozatok között több külföldi - mások mellett egy belga és egy amerikai állampolgár - is van - a szerk.)

 

Szűcs Ágnes és Kövesdi Péter összeállításában, a friss Vasárnapi Hírekben a következő témákról olvashat:

Terrorveszély mindenütt. Újabb merényletektől tartanak. Vegyi és biológiai fegyverek veszélye is szóba került - Eső után köpönyeg. Legalább négy párizsi merénylő szerepelt az Egyesült Államok terrorelhárítási nyilvántartásában - Új határokat húznának: „Európának sürgősen fel kell ébrednie, összeszednie magát és megszervezni a saját védelmét” – jelentette ki a francia belügyminiszter - csökkent az Angela Merkel politikájával való elégedettség - Válogatnak a menekültek között a görög macedón és a szerb–horvát határokon...

Miért nem sikeres a muszlimok integrációja? - Francia terrorelhárítási törvény erősíti a titkosszolgálatok hatalmát - „Edward Snowden lelkén szárad”, mondja a CIA volt igazgatója a párizsi terrortámadások után Hány európai harcol Szíriában? - Miért éppen Belgiumban van  „Európa terrorfővárosa”? - Franciák a terrorfenyegetés ellen: Honnan veszik az erőt?


Harmadik világháborúról beszélt Ferenc pápa és Abdullah jordán király a párizsi merényletek kapcsán. Bár a beszédeik kétségkívül hatásosak voltak, elég messze járnak a valóságtól. Mi a háború? Nemzetközi jogász véleményét kértük -  Miután az ISIS kivégezte első kínai áldozatát, a pekingi kormány minden eddiginél egyértelműbben jelentette ki: beszáll a szervezet elleni harcba. Lehet-e számítani Kínára? - Miből tartja fenn magát az Iszlám Állam? Milliárdok olajkereskedelemből, zsarolásból, vámokból

Mit nyer a terrorveszély fokozódása idején a szélsőjobb?

Hová tűntek a fiaik? Anyák, akik nem tudták megakadályozni az Iszlám Államhoz csatlakozó fiaik lépését...

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!