200 millió forinttal csökkentette a Fővárosi Közgyűlés a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) idei költségvetését. Így 260 millió forint helyett 60 milliót kap a világhírű szimfonikus zenekar a fővárostól. A tárgyalás nélküli támogatáscsökkentést elfogadhatatlannak, felelőtlennek és méltatlannak tartja a zenekar, amely 30 éve Budapestet képviseli az egész világon. Az év közbeni döntés miatt a zenekarnak tucatnyi, előre megtervezett programját le kell mondania.

 
Minden évben ingyen zenélnek a fővárosban - Fotó: Kallos Bea, MTI

Fischer Iván egy videoüzenetben reagált a főváros lépésére: a megvonás miatt kénytelenek lemondani 30 hangszerkóstoló gyermekkoncertet, 10 iskolai előadást, 3 Müpa-beli hangversenyt, egy decemberi éjféli koncertet a Millenárison, 10 idősek otthonában szervezett előadást, 3 zsinagóga és 3 templomi koncertet, 3 olyan fellépést, amelyen hátrányos helyzetű gyerekeknek játszottak volna és egy 3 állomásos koncertturnét. Minderre a zenekar hosszú távú biztonsága érdekében kényszerülnek. Fischer Iván kijelentette: Budapest többet érdemel, olyan városvezetést, amely jó gazdaként gondoskodik a város kultúrájáról. Ezért május 7-én egy fővárosi téren flashmobot rendeznek, amelyre minden BFZ-rajongót várnak és Tarlós Istvánt is meghívják, hogy magyarázza meg a döntést. A pontos helyszínt később teszik közzé.

A BFZ nemrég aláírta az Emberi Erőforrások Minisztériumával az 1 milliárd 150 millió forintos állami támogatást, ezért értetlenül állnak a jelenlegi megvonás előtt. Lapunknak korábban Fischer Iván azt nyilatkozta: abból indulunk ki, nincs ok arra, hogy csökkentse a főváros a támogatásukat.

A BFZ 2013-ban 3 milliárd 48 millió forintból gazdálkodott, ebből 1 milliárd 150 millió forint volt az állami támogatás, 270 millió a fővárosi és 957,5 millió a zenei tevékenységből származó bevétel. 2014-ben 3 milliárd 98 millióból gazdálkodtak, ebből 1 milliárd 150 millió volt az állami támogatás, 260 millió a fővárosi és 1 milliárd 59 millió a zenei bevétel.
A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, sőt a New York Times egyszer a világ legjobb zenekarának nevezte. Kétszer nyerte el a klasszikus zene „Oscarját”, a Gramophone-díjat és Grammy-díjra is jelölték. Nemzetközi összehasonlításban finanszírozás terén a BFZ – ahogy mondani szokták – a kanyarban sincs. A chicagói, a San Franciscó-i és a New York-i szimfonikus zenekarok évente nagyjából 70 millió dollárból (19 milliárd forint) gazdálkodnak. A BFZ-nél jóval alacsonyabban jegyzett pittsburghi és a dallasi szimfonikusok pedig körülbelül fele ennyiből.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!