Imádságra szólítja a csepeli polgárokat a kerület hivatalos weboldalán Németh Szilárd fideszes polgármester. Az Orbán Viktorért mondott ima szövegéül azt az ókeresztény imádságot választotta, amit Ullrich Ágoston plébános, c. esperes a csepeli Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia kertjében Wass Albert 104. születésnapján olvasott fel – közölte a Képviselő Funky blog.

 
Fotó: Máthé Zoltán, MTI

„Az ellenzék újra brutális támadást indított Orbán Viktor ellen. Mindenki a saját eszközével harcol. Vegyük fel a harcot” – kezdődik az áldóima. Tény: a közvélemény-kutatások alapján a miniszterelnökön már tényleg csak az imádság segíthet.

Pedig ő aztán tényleg rengeteget dolgozik, hiszen decemberben még arra is szakított időt, hogy megakassza egy főiskolai tanár kinevezését, miközben a jóváhagyás csak formalitás lenne a miniszterelnök részéről: Majtényi György történészét, aki – mit tesz isten – a kormányt élesen bíráló volt adatvédelmi ombudsman, Majtényi László fia. Ilyesmi évtizedek óta nem fordult elő, ráadásul Majtényit egyhangúlag támogatta az Eszterházy Károly Főiskola szenátusa. Az Index cikke után a kinevezésről kiderült, hogy az csak „áthúzódott” tavalyról, de Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő mindenkit megnyugtatott: a kinevezés „hamarosan” megtörténik.

De ráférne az áldás az Operaház kormánybiztosá­ra is. Ókovács Szilveszter kulturális tévéadója megbukott. Ő szeptemberben távozott a Duna Televízió vezérigazgatói székéből, decemberben mégis 3,3 milliós prémiumot kapott a kuratóriumtól – írta az Index. Megjegyezzük: lesz mire költenie, hiszen a héten arra panaszkodott az RTL Klubnak, hogy szolgálati A6-os Audija már hatéves, 300 ezer kilométert futott, és sok is vele a baj, például mínuszokban nem akar elindulni. Sajnos neki nem jutott a mintegy száz, vadiúj Škoda Superbből. Nem csoda, hogy azokat hamar elkapkodták: lapunk épp a múlt héten számolta össze, hogy egy új kormányrendeletnek köszönhetően immár 200-nál is több kormányzati tisztségviselőnek jár állami autó. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is méltatlan körülmények között kénytelen utazni: 284 ezer kilométert futott, nyolcéves szolgálati autójának kopott a belseje, karcos a külseje, és ezzel sajnos nem lehet reprezentálni. Budai mellesleg az országgyűlési képviselőségnek és biztosi megbízatásának köszönhetően a legjobban fizetett képviselő, havi 2,2 milliót keres, és rá nem vonatkozik a kétmilliós plafontörvény sem.

A mozgáskorlátozottak bezzeg panaszkodnak, miközben egy rendelettel a háromszorosára, 900 ezer forintra emelte a kormány a súlyosan mozgáskorlátozottaknak új autó vásárlására adható kedvezményt, de a használt autó vásárlására fordítható summát is 600 ezerre duplázta, akárcsak az erre a célra felhasználható költségvetési keretet; 1 milliárd forintra. Igaz, a HVG szerint nem a mozgáskorlátozottaknak, hanem inkább egy Fidesz-közeli milliárdos vezette konzorciumnak (Széchenyi Bank Zrt., Magyar Suzuki Zrt., M1 Autó Planet Kft. és Signal Biztosító Zrt.) előnyös az állam furcsa autóvásárlási konstrukciója. Egyrészt szűkült a jogosultak köre: már csak a születési rendellenesség következtében mozgáskorlátozottak kaphatnak támogatást, az új autók közül pedig kizárólag egy bizonyos márkakereskedőnél, és csak egy típusra lehet állami támogatást kapni, bár a szóban forgó Suzukiban nincs automata sebváltó, nagyobb kerekes szék szállítására pedig a méreténél fogva alkalmatlan. Másrészt az autóvásárlónak mindenképpen hitelt kell felvennie, éspedig szigorúan a Széchenyi Banktól, amely a Fidesz-közeli milliárdos, Töröcskei István (az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója, de hála egy törvénymódosításnak, már nem összeférhetetlen a két tisztség) érdekeltségébe tartozik. A választható, feltűnően magas kamatozású konstrukciók olyanok, hogy mire a mozgáskorlátozott törleszti a kölcsönt, nagyjából a kedvezmény összegét bukja el.

De vissza az imákhoz: a Népszabadság arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyházi státuszokról döntő bizottságot egy agykutató vezeti, a tagok között van kisebbségkutató, rómaijog-szakértő és fizikus is, és bár kerítettek egy szociológust meg egy teológust, de olyat, aki a nem keresztény vallásokhoz értene, inkább nem kértek fel a testületbe. A Népszava pedig azt írta: az igazságügyi tárca tagadja, hogy előzetesen vizsgálták volna az egyházi regisztrációt kérő felekezeteket, így továbbra sem tudni, mi alapján maradt a 82 kérelmezőből 32, mire az „illetékes” tanácsadó testülethez került a lista. A kérelmezőket két ember szűrte meg: Lukács Tamás (KDNP) a parlament vallásügyi bizottságának elnöke, valamint alelnöke, Gulyás Gergely (Fidesz).

Még mindig a hitéletnél maradva: az NMHH Médiatanácsa blogbejegyzésben támadta a Közép-Európa Egyetem médiatörvényről készült tanulmányát, amelyben tételesen cáfolják, hogy a médiatörvény összhangban van az európai országok gyakorlatával – a nemzetközi támadások kereszttüzében álló jogszabályt mindig ezzel védte a kormányzati kommunikáció. A Médiatanács szerint viszont a szakmaiatlan anyag célja, hogy lejárassa a kormányt. Konkrétumokkal persze nem terhelték sem a CEU-t, sem az olvasót, de az ilyesmi nyilván teljességgel szükségtelen is; a Médiatanács őszintén hisz ebben.

Az viszont már tényleg hihetetlen, hogy írásbeli kérdés formájában kérte számon a nemzeti erőforrás miniszteren a Nemzeti Kulturális Alap fideszes elnöke, hogy nem engedték be soron kívül a szaktárca épületébe, hanem megváratták és csak kísérővel engedték fel – közölte a Népszabadság. L. Simon László képviselőnek azt válaszolták: a kérdés mindenki számára megnyugtató rendezése érdekében a minisztérium biztonsági illetékese egyeztetni fog a főigazgatóság érintett vezetőivel. Hála istennek!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!