Elképesztően sokszínű abszurdfelhozatalt produkált a hét. Manapság a plágiumügyek nagy érdeklődésre tartanak számot, ezért mi is azzal indítunk: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) által kiadott, uniós forrásokból támogatott egyik tankönyv nagymértékű egyezést mutat egy korábban kiadott kötettel, ami még az előző kormány alatt készült. A feltüntetett szerzők viszont nem egyeznek, és az eredeti mű szerzőitől sem kértek engedélyt az átdolgozásra, így engedély nélküli átvétel történt – írta a hvg.hu. A NEFMI szerint viszont erre nem is volt szükség.

Ez az ügy tehát megnyugtatóan zárult, akárcsak az egyházaknak szánt egyszázalékos felajánlások kérdése. A Népszava hívta fel a figyelmet arra, hogy a 32 ma létező egyház helyett az elektronikus adóbevallás 89 egyházat ajánl fel az adózónak. Az adóhatóság majd az év végén dönt, kinek is utalja át a neki adományozott pénzt, az alapján, hogy melyik szervezet kérte egyházzá nyilvánítását. A kormány nem izgul a zűrzavar miatt: a rossz helyre kerülő adományok visszakerülnek a költségvetésbe. Ahol a legjobb helyen lesz: a hvg.hu számolta ki, hogy tavaly az államosított magán-nyugdíjpénztári tőkén messze nagyobb veszteséget produkált az állam, mint a pénztárak. Vagyis 2011-ben nem a kasszák tőzsdézték el az emberek megtakarításait, hanem éppen az állam. De kit érdekel mindez, amikor „az Alap­törvény Asztala beváltotta a hozzá fűzött reményeket, állampolgárok tömegei igényelték a dedikált törvényszöveget”. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a jegyzőknek és önkormányzati hivatalvezetőknek címzett „kör-e-mailben” arról is beszámolt, hogy a korábban elküldött díszkötet a projekt végeztével az önkormányzat, illetve a kormányablak tulajdonába száll át. Az örömteli eseménynek azonban van egy kis hátulütője is, nevezetesen az, hogy a „Díszkiadás” métere miatt szükségessé válhat az asztalok átrendezése vagy nagyobb asztal igénybevétele. Kerényi információi szerint már több önkormányzat foganatosított asztalcserét, és azt is kifejti: az asztal elhelyezése akkor jó, ha a kijelölt munkatárs szemszögébe esik, mert sok helyen ez a munkatársa ad információt a vendégeknek. Mindezek után Kerényi 5 pontban ad konkrét tanácsokat – de ezt már nem idéznénk az atv.hu-ról. Sokkal jobb idézetet találtunk Orbán Viktortól. A miniszterelnök a bajor közszolgálati televíziónak nyilatkozta azt, hogy Magyarország Görög­országnál is nehezebb helyzetben volt a kormányváltás előtt, de a jövőben ismét mintaország lesz, ezt szolgálja a kormány reformpolitikája és az utóbbi másfél évben elfogadott 360 törvény, míg az országot ért támadások hátterében a „nemzetközi baloldal” áll. Nem csoda, ha az ország erősödéséért kellett szertartást végezni a parlamentben. Ojun Adigzsi See-Oglu tuva sámán dobbal és tánccal végezte a Szent Korona körül a sajátos szertartást. „Utánajárva a témának, érdeklődve a tuvai vendég sámán iránt, könnyű volt belátni, hogy egy autentikus, nem őrült, nem önjelölt kuruzslóval lesz dolgunk, így természetesen mi is vele tartottunk a Parlamentbe” – tudósított honlapján a Szent Korona Rádió. Mivel a cikkből az is kiderült, hogy a sámán tisztító szertartására a halandóknak 2900 forint a belépő, így tényleg meggyőzőnek tűnik, hogy a tuva nem őrült.

Más nagyságrendű pénzekről van szó a Magyar Villamos Művekben (MVM) működő bűnszervezetgyanú esetében. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a cég 2007 és 2008 közötti gazdálkodásával kapcsolatban indított nyomozásnak hét gyanúsítottja van, köztük Kocsis István volt vezérigazgató (később BKV-vezér), Szász András korábbi főtanácsadó, Kovács József, a Paksi Atomerőmű volt vezérigazgatója és Kapolyi László, az MSZP volt országgyűlési képviselője. Azt még nem tudni, hogy mi áll a háttérben, de az Index szerint gyaníthatóan érintik az MVM offshore ügyleteit és az áramvásárlási szerződések kérdését is. Egy 2008–2009-ben lefolytatott belső vizsgálat szerint az MVM Csoport részéről eljáró személyek esetében sikkasztás és hűtlen kezelés, a résztvevő külső felek oldalán orgazdaság, pénzmosás és jogosulatlan befektetési tevékenység, valamint a bűnszövetkezeti elkövetési forma gyanúját veti fel az offshore cégekhez került milliárdok ügye.

A kényesebb gyomrúak kedvéért a végére hagytuk a pedofíliát. A Demok­ratikus Koalíció tegnap nyílt levelet írt a KDNP-nek, amelyben arra szólítják fel a párt ifjúsági szervezetét, hogy határolódjanak el a Regnum Christi Apostoli Mozgalom által szervezett Keresztút elnevezésű rendezvénytől. Korábban a Galamus.hu írt arról, hogy a mozgalmat, a Legio Christi katolikus papi kongregáció világi szervezetét az Egyesült Államokban pedofil szervezetként tartják nyilván. A DK szerint a szervezet alapítója, „Marcial Maciel Degollado mexikói pap a világsajtó szerint közismert pedofil volt, akit azóta a Szentszék is elítélt, amiért a rendben olyan hallgatásra és engedelmességre épülő hatalmi rendszert épített ki, amely lehetővé tette számára, hogy évtizedeken át kettős életet éljen és fiatal fiúkat szexuálisan zaklasson”. A DK „felháborítónak tartja”, hogy „egy intézményesült pedofíliával több mint alaposan gyanúsítható szervezetet patronálva pártjának ifjúsági szervezete kockáztassa ennek importját”. Reakciójában az Ifjúsági Keresztény­demokrata Szövetség megkérte Gyurcsány Ferencet, „hagyja abba az uszítást a kereszténység ellen”.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!