A miniszterelnök nem tudja, hogy a minimálbérből mennyi marad a munkavállalók zsebében. A Blikk című napilap által szervezett online kérdés-felelet fórumon az alábbi kérdést tették fel a miniszterelnöknek: „Azt kérdezném a miniszter »úrtól« (sic!), maga hogy élne meg a minimálbérből?? Két műszakban kaptam tisztán 65 ezer forintot, ebből nevelek 2 gyereket!! Mikor érünk el oda, hogy a fizetések is az árakhoz lesznek igazítva???”

Orbán Viktor válasza: „Ezért dolgozom és remélem, nem hiába, remélem, a két gyermek után járó adókedvezményt kiadja önnek a munkaadója”.

A miniszterelnök válaszából az derül ki, nem tudja, mennyi marad a minimálbérből egy kétgyermekes munkavállaló zsebében. A jelenleg 78 ezer forintos minimálbérből ugyanis a két gyermek utáni adókedvezmény után marad 64 350 forint. (Vagyis megközelítően 65 ezer forint, ahogy azt a kérdező írta.) Ez mindössze 4115 forinttal több, mint amennyit 2010-ben – gyermekkedvezmény nélkül – kapott a bruttó 73 500 forintos minimálbérből. Jól látszik: ekkora jövedelmeknél mit sem ér, hogy a két gyermek után havonta 20 ezer forint adókedvezményt lehetne igénybe venni.

Ebből az említett munkavállaló mindössze 4115 forintot tud érvényesíteni, mivel nincs annyi adója, amiből a többit le tudná vonni. Az adójóváírást sem tudja már érvényesíteni. Minimum 200 ezer forintos jövedelemre van szükség ahhoz, hogy megközelítően 20 ezer forinttal növekedjen a nettó keresete egy kétgyermekes munkavállalónak.

Ráadásul a munkáltatónak, kifizetőnek nincs elbírálási jogköre, hogy úgymond „kiadja”-e az adókedvezményt.

(pénzcentrum.hu)

 

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!