Karácsony Gergely árnyékkormányában Wittinghoff Tamásé az önkormányzati miniszteri poszt. 27 éve vezeti Budaörsöt, először az SZDSZ színeiben, nyolc éve függetlenként. 2014-ben azzal a taktikával söpört be minden mandátumot, ami most az egyetlen járható útnak tűnik. Nem akart ő belefolyni az országos politikába, de szerinte, aki most csendben marad, az később ne reklamáljon.

 

 „Ha  kimész  az  utcára,  és  megkérdezed  az embereket,  mi  a  véleményük  az  önkormányzatiságról,  a  jogállamiságról,  az  autonómiáról, ránk néznek, és azt kérdezik: mi van??? Viszont amikor a polgár gyereke elmegy  az  iskolába,  ahol  mindenki  ugyanazt tanulja, egyentankönyvekből, vagy az orvosi rendelőbe, ahol iszonyú hosszú a sor és nincs orvos, akkor érzi, hogy valami nincs rendjén – mondja Wittinghoff Tamás. – A legtöbben nem látják az összefüggéseket, nem tudják, hogy az önkormányzatok mit és miért nem tehetnek ma meg. Sajnos nem is igazán érdekli őket. A Fidesz megértette Kádár népének lelkét, és ezt nagyon jól alkalmazza.”

A  budaörsi  polgármester  szerint  az  önkormányzatiság  a  végét  járja,  a  NER  mindent magába szív, és csak a haverok járnak jól. „A rendszer lényege a függőségi viszony fenntartása:  csak  akkor  kapsz  pénzt,  ha  jól viselkedsz.”  Kormányra  kerülésük  esetén azonnal hatályon kívül helyeznék az Alaptörvényt, és egy új, konszenzusos alkotmányban rögzítenék az önkormányzatok önrendelkezési jogát és ennek sérthetetlenségét.

„Ma  olyannyira  kiüresítették  az  önkormányzatokat,  hogy  már  a  településen  zajló  építkezésekbe  sincs  beleszólásuk.  Jön a  polgár,  panaszkodik,  hogy  a  szomszédja törvénysértő  módon  építkezik,  és  mi  nem tudunk segíteni. Mint ahogy abban sem, mit tanítsanak  a  város  iskolájában,  és  milyen fejlesztések legyenek a rendelőben. Ma már nemcsak az ellenzéki, hanem a kormánypárti városvezetők is látják, hogy ez a helyzet, de nyilvánosan csak kevesen mernek szólni. Ezért is volt fontos pillanat, amikor Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos  Szövetségének  elnöke  nemrég  egy interjúban azt mondta: ez rosszabb, mint a tanácsrendszer volt” – mondja Wittinghoff Tamás, hozzátéve, hogy ezekben a kérdésekben vissza kell adni a döntési jogot a helyi szinteknek,  és  a  településeknek  vissza  kell kapniuk a saját forrásaikat is. Hosszú távon kiszámítható  finanszírozási  rendszer  kell. „Ahogy Vekerdy tanár úr mondja: minden, ami  lehetséges,  az  pozitív,  és  minden,  ami kötelező, az rombol.”

Nem vitás – mondja –, hogy sikeres polgármestereket,  főleg  az  ellenzéki  oldalon, nehéz rávenni, hogy nyergeljenek át az országos politikára. Aki évtizedek óta vezet egy várost, pontosan tudja a buktatókat, ismeri a barátokat, az ellenfeleket. Az országos politika ma egy kicsit sem vonzó terep. Őt is keresték már többször, mindannyiszor nemet mondott,  de  ez  most  lelkiismereti  kérdés. Karácsony  Gergelyt  kellően  konszenzusos figurának tartja, olyannak, akire a másik oldal  is  szavazna.  Ha  más  kérte  volna,  talán nem vállalja a feladatot. „Aki most megteheti, hogy nevét és arcát adja a változáshoz, de a jól ismert kényelmi okok miatt nem teszi, az bűnt követ el – mondja. – Ráadásul, ha abban bízik, hogy ha kussol, nem fogják bántani a települését, csalódni fog. A NER rendszerébe nem férnek bele a független önkormányzatok, és előbb-utóbb úgyis kicsinálják.”

A választási rendszer átszabása után, már 2014- ben nyilvánvaló volt, hogy csak a „Hegylakó” taktikával lehet választást nyerni – mondja. „Mivel  az  egyfordulós  rendszerben  nincs lehetőség  javítani,  az  ellenzéknek  jó  előre meg kell találnia azt a mindenki számára elfogadható jelöltet, akinek helyben van esélye a kormánypárti politikus ellen. Csak egy maradhat, ilyen a rendszer.” Ő már 2010-ben, az emlékezetes  kétharmados  Fidesz-győzelem után  felajánlotta  a  demokratikus  ellenzéki pártoknak  Budaörsön,  hogy  találják  meg  a legjobb  jelölteket, és a civil  szervezetük jelöltjeiként  induljanak  el  az  önkormányzati választáson. Hiába.

Az eredmény ismert: Wittinghoff győzött, de  a  fideszes  jelöltek  többségbe  kerültek  a testületben. 2014-ben viszont már az ellenzék  a  Budaörs  Fejlődéséért  Egyesület  színeiben  indult,  és  az  összes  egyéni  körzetet behúzták. Még a legkonzervatívabb sváb városrészben is nyerni tudott Simándi Szelim, egy 26 éves, színes bőrű fiatalember, aki – bár Budaörsön született, magyar anyanyelvű és magyar identitású – édesapja líbiai.

Annyira kiüresítették az önkormányzatokat, hogy már a településen zajló építkezésekbe sincs beleszólásuk.

Címkék: önkormányzat

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!