2012-re Magyarországot is elérte a start-up-láz, egyre több be fektető akarja a pénzét fiatalok ötleteibe, nagy növekedési és nemzetközi potenciállal rendelkező vállalkozásába, más néven: start-upba fektetni. Jó ötletből pedig nincs hiány, összeszedtünk öt nagyon különböző területen és fázisban tartó céget és víziót, amelyek meggyőződésünk szerint a 2013-as évet is meg fogják határozni.

Dr. Meskó Bertalan a világ legkonzervatívabb szakmáját, az orvoslást újítja meg az internet segítségével. Kidolgozta, hogyan lehet hatékonyan használni a közösségi hálókat a gyógyításban, valamint a világon az elsők között reagált az egészségügyet és az orvostársadalmat egyre inkább érintő problémára, az interneten fellelhető fals információk alapján öndiagnózist készítő betegek jelenségére. Rájött, hogy az e-betegek nagyon hasznosak tudnak lenni, ha megfelelő információkat kapnak, és az orvosok is fel vannak készítve az e-betegekre. Ezért megalapította a Webicina.com, orvosi kurátor weboldalt valamint orvosok számára az első online e-beteg kurzust. Számos publikációja jelent meg, többek között a New York Times, a TIME magazin, az Al Jazeera és a Wired Science lapjain.

Zeitler Ádám és Léderer Dániel, a Milestone Intézet alapítói észrevették, hogy a magyar diákok sokszor azért nem tudnak a külföldi, azon belül is az angolszász egyetemi felvételin sikerrel részt venni, mert az oktatási rendszer különbözősége miatt hiányoznak az ehhez szükséges képességeik. Mivel mind a ketten a legjobb angol egyetemek egyikén tanultak, tudják, hogy az Egyesült Királyságban és máshol Európában csak ezekkel lehet igazán boldogulni, ezért a Milestone Intézetben a diákokat is kizárólag top egyetemekre készítik fel. Ahelyett, hogy mindenkit közepes vagy futottak még iskolákba küldtek volna, inkább felkészítési programot dolgoztak ki és szerveztek a diákok számára, hogy azok a legkiválóbb intézményekbe felvételizhessenek. Az első hallgatóik az idén szerzik meg diplomájukat.

Haidegger Tamás a Műegyetemen űrrobotkarok irányításából szerezte villamosmérnöki diplomáját, majd a Johns Hopkins Egyetemen dolgozott, és doktori téziseit sebészrobotikából és távsebészetből írta. Jelenleg adjunktusként dolgozik a BME-n , legfontosabb vállalkozása, hogy meg akarja reformálni a kórházi kézmosást. A világon több mint 1,5 millió kórházi fertőzés írható még mindig a hanyag kézmosás számlájára. Ezért Haidegger Tamás munkatársaival kifejlesztette a Hand-in-Scan elnevezésű eszközt, amely segítségével egy másodperc alatt kideríthető, hogyan sikerült a kéz fertőtlenítése. Tamás célja, hogy 2013-ban minél több korteremben természetes legyen az alapos kézmosás, a WHO mindenesetre komolyan érdeklődik.

2014-es indulásig minden olyan listában, ahol magyarok eredményeiről és sikeres fiatal szakemberekről van szó, helyet kell kapjon a 30 millió dolláros összdíjazású Google Lunar X Prize (GLXP) magyar csapata, a Puli. A GLXP célja, hogy nagy összegű jutalom kitűzésével ösztönözze a következő, de valójában az első magáncég által végrehajtott Holdraszállást. A Puli 2014-re tervezi, hogy sikeresen a Hold felszínére juttatja roverét, majd a leszállás után felderíti a közeli területeket és nagy felbontású képe ket és videókat továbbít a Földre a helyszínről. 2013-ban Magyarország visszaszámol és a Holdra tekint.

Szakál Tamás legújabb projektjét, a SooMeta elnevezésű multimédiás történetmesélő eszközét a napokban beválasztotta a finn vállalkozásélénkítő, a Startup Sauna azon cégek közé, amelyeket 2013 januárjában a Szilícium-völgyben amerikai befektetők előtt kíván bemutatni. Ez hatalmas lehetőségnek számít. Ha az Egyesült Államokban is piacképesnek bizonyul az ötlet, akkor magyar kezdő vállalkozások mércéjével mérve elképzelhetetlen összeghez juthat hozzá Szakál projektje. A SooMeta egyébként nem forradalmian új, számos más programhoz hasonlóan abban segíti a felhasználókat, hogy azok nagyon egyszerűen vághassanak össze képeket, videókat és szövegeket. Az esélyei mégis nagyon jók, mert elképesztően egyszerűen és lebilincselően szép prezentációk és tartalmak készíthetők vele.

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!