Az Európai Unió felé áramló menekülttömeg tragédiájáról és a helyzet kezeléséről szól a Vasárnapi Hírek friss számának összeállítása. "Életmentés helyett arcmentés" címmel az EU vezetőinek rendkívüli lépéseit értékeltük: "az EU vezetői úgy döntöttek, megháromszorozzák a földközi-tengeri kutató- és mentőakciók költségvetését. Ez az összeg nagyjából 5 százaléka annak, amit az EU beszédek és dokumentumok fordítására költ. Emberi jogi szervezetek a csúcstalálkozó eredményét úgy kommentálták: az arcmentésre talán elég, életmentésre bizonyosan kevés."

 
Demonstráció Rómában - Yara Nardi, Reuters

"Úszó temetők a Földközi-tengeren" című összeállításunk fotókkal, táblázatokkal és a legutóbbi tengeri tömegkatasztrófáról napvilágra került személyes történetekkel mutatjuk be,  milyen tragikus helyzet alakult ki az EU déli határain, a Földközi-tengeri térségben. Kiderült, milyen kevésen múlt, hogy valaki életben maradhatott-e, és milyen közel jártunk ahhoz, hogy még további több száz menekülő is a szerencsétlenül járt hajóra zsúfolódjon.

"Az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk azután hívta össze a rendkívüli ülést, hogy múlt vasárnap majdnem ezer ember vesztette életét a Földközi-tengeren történt két hajószerencsétlenségben. Azonban a mostani megállapodás is sokkal inkább becsületüket menti, mint a bajbajutottak életét. 
„A menekültek többsége afrikai volt, és nem tudtak úszni. Én tudok, ezért menekültem meg” – mesélte Riajul, a nagyobb baleset 17 éves bangladesi túlélője a Daily Telegraphnak. Hogy pontosan hányan vesztették életüket, mikor a Líbiából induló halászbárka egy kereskedőhajónak ütközött, nem tudni. Az áldozatok számát 800-900 főre becsülik. Hogy nem haltak meg még 300-400-zal többen, az csak a „szerencsének” köszönhető, ugyanis az embercsempészek – a katasztrófát átvészelő 16 éves szomáliai Szaid szerint – eredetileg 1200 menekültet akartak ütve-rúgva felterelni a háromszintes hajóra. A többség, akinek nem volt elég pénze, a hajó gyomrában zsúfolódott össze. Az ajtót rájuk zárták, nehogy felmenjenek a fedélzetre. Legfeljebb 30-an lehettek azok, akik a több ezer dolláros viteldíjat még 900-zal meg tudták toldani, hogy jobb helyet kapjanak. Ahogy a Corriere della Serának nyilatkozó 17 éves bangladesi Nassir is, aki állítja, ennek köszönheti az életét."Ugyanezzel a témával foglalkozik a friss Vasárnapi Hírekben  Avar János "Menekülőktől menekülni" című publicisztikája is:  
"a menekültáradatban vajmi nehéz szétválasztani a motívumokat, ráadásul az embercsempész hajók kilencven százaléka líbiai kikötőkből indul, s az Iszlám Államnak már ott is bázisa van, s európai célpontokra küldött terroristái vegyültek a szerencsétlenek tömegébe. Ezért javasolták szakértők és látszik elfogadni az EU rendkívüli csúcsértekezlete is, hogy egészében távol kell tartani az ekként ellenőrzés nélkül Európába (zömmel Itáliába) érkezőket, csak töredéküket beengedni, a túlnyomó többséget visszatoloncolni, s persze a szállító hajókat és működtetőiket kiiktatni. S csak utána lehet már kontrolláltan, lényegében vízumkéréses alapon kiválogatni a bevándorlásra jogosítottakat. Ez szinte magától értetődően az afrikai partokon létesítendő menekülttáborokat is jelentene, bármire gondolunk is a több évtizede létező palesztin menekülttáborok láttán."

 
"Életmentés helyett arcmentés" - "Úszó temetők a Földközi-tengeren" - Avar János: "Menekülőktől menekülni" - összeállításaink és a publicisztika az április 25-én megjelent Vasárnapi Hírekben olvasható.
A Vasárnapi Hírek már szombaton megjelent, és a nyitva tartó árusoknál vasárnap is megvásárolható. Előfizetőinknek már szombaton házhoz visszük!

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!