Olyan idillinek tűnik a hír, hogy első látásra nem is értjük, mi fontos van benne. Hiszen csak annyiról szól, hogy az Alibaba nevű e-kereskedelmi óriáscég alapító elnöke bejelentette: nyugalomba vonul és ideje nagy részét a jótékonykodásnak és az oktatásnak szenteli. De könnyen lehet, hogy más van az elhatározás hátterében.

 

Mi kivetnivaló lehetne egy visszavonulásban? – kérdezhetnénk okkal. Igaz, hogy az egykori angoltanár ma Kína egyik leggazdagabb embere, de hát olyan szép ez a történet, mint egy sablonos regényben vagy egy kínai popszámban.

Az ötletes angoltanár 1999-ig hivatásának élt, azonban akkor támad egy zseniális ötlete: pár lelkes társsal megalapította az Alibabát, amely gombamód terjeszkedve megváltoztatta egész Kína és a világ jó részének vásárlási szokásait, már a Google és az Amazon kategóriájába esik. Most meg úgy érzi, a csúcson kell abbahagynia, így hát kiszáll.

Félig veszi a kalapját

Annyira teljesen nem száll azért ő ki, mert, mint a befektetőihez és alkalmazottaihoz írt levelében kifejtette, „Az Alibaba sohasem Jack Máról szólt, de Jack Ma örökre az Alibabához tartozik”. Gyönyörű (giccses) költői kép, azonban, mivel Kínában vagyunk, van gyakorlati jelentése is: azt jelenti, hogy Ma a 2020-as közgyűlésig megmarad a társaság igazgatóságában. Sőt tervei szerint marad az Alibaba döntéshozói csoportjában is, szóval nem teljesen veszi a kalapját.

De ha van rá pénze, miért ne vonulhatna vissza? És van: az Alibaba piaci kapitalizációja közel 420 milliárd dollár. A vállalat sikerének köszönhetően Ma vagyona is hatalmasra duzzadt, megközelíti a 40 milliárd dollárt, amely egyben azt is jelenti, hogy ő Kína leggazdagabb embere, míg a világranglistán a 19. helyet foglalja el. Sőt már az utódját is kinevezték Daniel Zhang személyében, aki több mint egy évtizede dolgozik az Alibabánál. 2015 óta tölti be a vezérigazgatói pozíciót.

Hitelrendszerben a magyarázat

Ezek szerint itt minden rendben, Ma úr mehet tanítani, Zhang úr mehet igazgatni, nincs itt semmi látnivaló.

Azért van. Kínai dollármilliárdosok nem szokták ok nélkül szedni a sátorfájukat, távozni jó üzletek éléről, sőt. De mi lehet a háttérben?

Ne legyen igazunk, de az események mögött bizony a Kínában 2020-ban bevezetésre kerülő „szociális hitelrendszer” állhat, aminek kidolgozásában oroszlánrésze volt az Alibabának (Sanghajban már be is vezették). Arról van szó, hogy még 2014. június 14-én a Kínai Államtanács egy meglehetősen baljós dokumentumot adott ki „Tervezet a szociális hitelrendszer kialakítására” címmel. A száraz nyelvezetű dokumentum egy társadalmi kísérletet vázolt fel, mely Hszi Csin-ping, a kínai Kommunista Párt főtitkárának terveit valósítja meg, aki az „aki egyszer megbízhatatlan, korlátozható” („once untrustworthy, always restricted”) elvet vallva adta ki az utasítást a szociális hitelrendszer kialakítására.

Ez államosítja a lakossági és céges hitelfolyósítást, és jutalmazó-büntető rendszerrel szabályozza azt. Értékelik a polgárt, 350 ponttól 900-ig. Azok, akiknek a pontszáma elérte a 600-at, akár 5000 jüan (nagyjából 200 ezer forint) kölcsönt is kaphatnak az Alibabán a vásárlásaikhoz. 650 ponttól egyszerűsödik az autóbérlés és VIP-becsekkolásra lesznek jogosultak a pekingi repülőtéren. 666 ponttól az 5000 jüannyi kölcsönt akár készpénzben is megkaphatják. 700 ponttól munkavállalói igazolás nélkül is utazhatnak Szingapúrba. 750 ponttól gyorsított eljárásban kaphatnak schengeni vízumot.

A sötét oldal

Ám büntetnek is: és nemcsak a megbízhatatlanság vagy a bűncselekmény jár pontlevonással, hanem az ellenzékiség is. A büntetések ponthatárát már nem hirdetik olyan hangosan és fennen, de az első az, hogy az ügyfél nem vásárolhat business-class repülőjegyet, ha nem javul a magatartása, akkor később már semmiféle repülőjegyet, aztán már vasúti jegyet sem. Utána kizárják őt és családtagjait a magániskolákból és az egyetemekről, megtiltják, hogy magas presztízsű (magyarul: jól fizetett) munkahelyen alkalmazzák, lassítják az internetkapcsolatát, kizárják a hotelekből, aztán már az éttermekben sem szolgálhatják ki, végül pedig felkerül a „rossz állampolgárok” nyilvános listájára.

Az állam az ügyfél minden percét ellenőrzi: erről mondta épp Jack Ma, miszerint: „Ha valaki napi tíz órát játékkal tölt, az nem tekinthető értékes embernek. Ellenben ha valaki pelenkát vásárol, jó eséllyel szülő, és felelősségteljes ember”.

Ennek a disztópikus, digitális diktatúrának a fejlesztésében vállalt kulcsszerepet Ma úr az Alibaba élén, és talán nem is csoda, hogy a működtetésében már nem nagyon kíván részt venni. Nem kizárt, hogy ez áll a hirtelen visszavonulása mögött.

FOTÓ: JORGE SILVA, AFP

Címkék: Alibaba

Már előfizethet a Vasárnapi Hírekre, kattintson!